Божков на „Герена“ за среща с феновете

Арестуваха българин за продажба на бебета в Гърция

Премиерът Борисов се срещна с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева

Японски милиардер си търси жена за полет до Луната Кандидатките трябва да са позитивно настроени

Осигуряват по-добър достъп до домовете на инвалиди

Състоянието на жената, която се лекува от свински грип в Смолян, остава стабилно

31-годижен мъж почина след инцидент в заведение във Видин

Тесла общувал с гълъб телепатично Получил видения на 7 години, след смъртта на брат си

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради срив в бранша Ръководството на БХРА излиза с петиция за законодателни промени

Пожар затвори пътя Симитли – Кресна

Емил Димитров: ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, новият холдинг ще помогне на всички

Арестуваха мъж от Кюстендил, заподозрян за убийство на съпругата си При първоначалния оглед са установени следи от насилие

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин имаше склонност към самоагресия

Ивелина Василева: Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Обирът на сребро и пари от Митница-Благоевград е станал чрез вътрешна информация

Кой разруши Константинопол преди 565 години Защо османците сравнително лесно завладяват някога могъщата Византийска империя

Ръждата на корупцията корозира мощната държава във всичките й етажи

Преди 565 години пада Константинопол. И заедно с него, скоро след това, прекратява своето съществуване и византийската империя, чийто столица се явява градът на Босфора. Тя отива забравена в небитието, макар че не много преди да се случат тези трагичните събития, позициите на тази държава изглеждаха непоклатими.

Византийската империя има мощна армия и флота, добре смазана държавна машина, има едва ли не и предани съюзници, получаващи щедро финансиране от Константинопол, и които се кълнат в непоколебима вярност на империята. Това става възможно, след като значителна част от византийския елит, нормализира отношенията си със Запада, и в действителност се присъединява към семейството на “цивилизованите народи” на Европа, но всъщност признава върховенството на господстващата там католическа църква.

Византия активно подкрепя частното предприемачество и търговията, а на османците плаща данъци за своята безопасност. Е, при тази ситуация каква опасност може да застраши страната? – вероятно в това искрено е вярвал император Константин ХІ Палеолог Драгаш. Но в крайна сметка той остава последният в многовековната история на Византия.

Все още не е ясно как малката, но споена с желязна дисциплина и запазила и досега своите традиции Османска държава не оставя камък върху камък необърнат от просветената и прогресивна Византия. Нека да се опитаме да разплетем тази удивителна загадка.

Не десетилетия, а векове Византийската империя се развива като силна централизирана държава, в която водеща роля играе държавният сектор. Всички аспекти на живота са внимателно регулирани и контролирани, особено всичко, което е свързано с финансирането. Разбира се, не на всички им харесвала тази несвобода, особено сред кръга на влиятелните византийци. В крайна сметка желанието на този елит стана закон. На власт идва император реформатор и задухват ветровете на промяната за сърцата на онези, които не искат да видят своето предприемачество, ограничено от нуждите на плебса.

В резултат на тези иновации, е поставено началото на катастрофата на Босфора от византийския император Юстиниан, който почти превръща страната в пустиня, без каквито и да е набези от съседните номади. Много от византийците, най-вероятно са се досещали за основната причина за икономическите сътресения. Ръждата на корупцията буквално корозира мощната на външен вид държава във всичките й етажи. Инфекцията на алчността за пари прониква във всички пори на изглеждащия външно здрав държавен организъм.

Император Юлиан се опитва да се бори с този проблем, но не успява да постигне много успехи. Много провинции, под прикритието на реформите, буквално са ограбени от местните царе, които не били много покорни на Константинопол в периодите на неговото отслабване. А в неговия залез започват открито да лавират и без особена борба да се предават на набиращата сила османска държава.

Икономическата изгода надделява над патриотичните чувства в значителна част от управляващите кръгове на Източноримската империя.

Възможно ли е било Византия да бъде спасена от някакво чудо? Да, можело е, ако всички нейни слоеве, прослойки, групи на влияние сред самия елит се бяха обединили веднага в името на спасението на своята родина. Но това, уви, при византийците, не се случва.

Социалното разслоение в края на Византия е катастрофално. То е и сред знатните люде, потънали в лукс, както и сред нарастващата маса на бързо обедняващите селяни и занаятчии. В самите трудови прослойки има разслоение и на фона на гладните тълпи се отличават късметлии от малкия и средния бизнес, които живеят относително добре. Но и те, както и другите, решително се противопоставят на аристокрацията, която всъщност само изсмуква всички ресурси на страната.

В резултат на това социалното напрежение нараства. През 1345 г. в Солун има реална буржоазна революция. Заелите за известно време властта зилоти, византийските леви, освободили селяните. Всички без изключение. Разбира се, това не се харесало на феодалните господари, включително и на не най-богатите, които веднага преминали на страната на аристокрацията, за да си възвърнат статуквото.

Управляващите кръгове на Византия умело използват разслоението по линията на собственост и си играят с тези противоречия. И те така и не разбират, че по този начин и със собствените си ръце подписват смъртната присъда на родната си Византия.

Част от управляващия елит, вероятно е предполагала какво ще се случи, но е предпочела да сключи сделка зад гърба на народа, а императора на приятелски начала с бъдещите завоеватели. Още повече, че често сменящите се корумпирани византийски чиновници щателно са контролирани от османската администрация и щедро й предоставят все повече възможности да осъществява малък и среден бизнес. Османците предпочитат да не се намесват излишно и не са раздразнени от различните видове подкупи.

Голяма част от предприемачите нехае за интересите на страната не приемат османците за нашественици, а личните им бизнес интереси са най-важни за тях. Разбира се, не всички предприемачески кръгове разсъждават така, но и те морално предават собствената си родина Византия.

Османският султан Мехмед ІІ Завоевателя е последният, който смазва Константинопол. Около век и половина, преди това, през 1204 г. “вторият Рим” пада под удара на западноевропейските кръстоносци и така и не може да се възстанови след този удар.

В момента на завоюването на Константинопол от османците, всичко на което е можело да разчита последният византийски император, е или да бъде победен, или сълзливо да предаде прогнилата си държава. Османците, преди това са завзели онези страни, които биха могли да осигурят на Византия истинска военна помощ. Под техните удари пада България, а след епичната битка за Косово Сърбия става марионетка в ръцете на султана. В резултат на това, тогавашният сръбски управител Юрий Бранкович вместо да се бие заедно с византийците срещу общия им враг, подкрепя войските на Мехмед ІІ Завоевателя.

Само след една година за “благодарност” към своя отчаян съюзник, Мехмед ІІ Завоевателя атакува страната му. Сърбия лесно е завладяна от османците само пет години след като Константинопол е завоюван от тях.

Загубили всичките си традиционни съюзници, византийските императори се опитват да търсят такива сред древните си врагове. Заради това императорът Йоан VIII Палеолог дори стига до признаване на действителното върховенство на Католическата над Православната църква, към която се придържа мнозинството във Византия. И той не само признава това, а налага това признание на цялата страна. Следва още едно разцепление във византийското общество, дори и сред част от членовете на делегацията на тази страна, които под натиск, подписват тази уния. В самата Византия значителна част от обществото не приема това, защото му прилича на вероотстъпническа сделка.

По времето на османския щурм на Константинопол, войските на западноевропейските монарси не бързат да му се притекат на помощ и да го спасяват. Само венецианската флота се опита да стори това, както и някои генуезци. Онези, които са се заселили в така нареченият квартал Галата, предават не само византийците, но и собствените си сънародници, като започват най-безсрамно да помагат на султана.

Ако е могла, Русия със сигурност е щяла да се притече на помощ, така както неведнъж го е правила за всички, които са пострадали от турското владичество. Но по онова време страната все още не се е освободила от игото на ордата. Има и друго, ако руснаците са били помогнали на византийците, те със сигурност са щели да се сблъскат с ожесточената съпротива на западноевропейските държави, така както се случва това неведнъж, започвайки от XVIII век.

Византия остава сама срещу силен противник и не може да издържи на натиска му. За три дни Константинопол е завзет и буквално погребан под труповете на своите защитници и мирни жители. След падането на Византия Москва се превръща в новия център на Православието. Така на бял свят се появява известната концепция за “Третия Рим”. С пророчеството, че “четвърти Рим” няма да има.

(С малки съкращения, превод за „Труд” Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (35)

 1. След 700 години всичко се повтаря 1към1 в България. Василевса ББ е сляп за всичко, освен за благоденствието на верните му велможи….

 2. Гледах турския сериал „Великолепният век“, в който всички серии започваха с уговорката, че филма е вдъхновен от историята. Турските режисьори и сценаристи не посмяха да твърдят, че филма им отговаря на историческата правда, а уклончиво се позоваваха на вдъхновението. Струва ми се, че и на този автор силата е във вдъхновението, а не във фактите. Но в тази сфера е значително по-слаб от големия писател Стефан Цвайг, който в „Звездни мигове“ описва далеч по-красиво и разтърсващо падането на Константинопол и драматичната история с „Керкапорта“- забравената отворена врата на крепостта „

  1. Мразя да чета руски историци, защото манипулират, чрез преиначаване на историята, полуистини и открити лъжи. Нищо не разбрах когато прочетох статията. В западна статия по този въпрос историята изглежда разбираема и логична. Едно изречение на автора ме смути: „по това време страната [Русия} още не се е освободила от игото на ордата“. Първо, тези времена са толкова мътни, че такова изречение не може да бъде вярно. Второ, Александър Невски станал легенда – и после канонизиран за светец – заради военните му победи срещу германски и шведски нашественици докато е отдавал почит на Златната Орда. Някои историци виждат в подчинението на Невски на Ордата и отказ от сътрудничество със западните страни и църквата като важно потвърждение на православната ориентация на източнославяните (започнала по времето на херцог Владимир Киев и неговата майка Олга).“ (Уикипедия) Не мога да приема, че Русия (коя Русия?) е била под иго на Ордата, когато това „иго“ е било желано и използвано срещу Западна Европа (Римската Империя).

 3. Не историческа, а по-скоро политическа статия. При това има исторически неточности в нея. А за качеството на превода по-добре да не говорим.

 4. След така нареченият Трети Рим ще има само биологична маса затрупана с пепел,ще има пожари,радиация,земетръси и именно поради това няма и да има 4-ти Рим.Всичко ще свърши и резултатът ще е равен старт на всичко останало живо.

 5. Искам да направя някои допълнения към статията.
  Поне два основни момента е пропуснал автора. Първо, 1204 г. Византия е разсечена на две и съответно разделена от кръстоносците. Тя губи Константинопол, а двете държавни единици Епир и Никея започват борба за това, кой по-бързо ще се домогне отново до старата столица. Прави го император Михаил VIII Палеолог, но новата вече обединена „империя” е разсипана, обедняла и бледа териториална сянка на онази империя от времето на Василий втори. Впрочем, неговите наследници са толкова нефелни и безволеви личности, обладани единствено от жаждата за власт, че накрая Алексей четвърти сам довежда кръстоносците пред стените на столицата за да заеме трона. Успява, но няма с какво да им плати за услугата и кръстоносците сами си вземат полагащото им се богатство – Константинопол.
  Вторият момент – приемниците на Михаил осми Андроник Старши и Андроник Младши отприщват опустошителна гражданска война по между си, в която въвличат и своите съседи в т.ч. и османците, които вече са превзели повечето крепости в Мала Азия. За да се стигне дотам, че Йоан Кантакузин да ги привлече за свои съюзници в битката му за оцеляване във властта, довеждайки техни орди в Тракия.
  Има и още една подробност – чумната епидемия, в средата на 14ти век нанася невиждани щети върху демографията на целия континент. Епидемията не подминава и Балканите, където има градове с до 50% загинало население. Точно по това време османците вече се настаняват трайно в източна Тракия и започват своите завоевателни походи.
  100 години по-късно от Византия е останал само Константинопол. Обграден от османското море и без съюзници (след краха на похода на Ян Хунияди и крал Владислав при Варна през 1444 г. западния свят изоставя идеите за нови кръстоносни походи на Изток), Константинопол е обречен.
  Едва последните трима императори Мануил, Йоан и Константин ясно са осъзнавали надвисналата опасност над последните им владения.
  Последната обсада на града е епична и продължава два месеца. Градът се защитава от около 7 хиляди защитници, срещу един помне 10 пъти по многоброен враг, който е и по добре въоръжен.
  Чест прави на император Константин, че не изоставя града, а загива с оръжие в ръка, не желаейки да надживее своята империя.

 6. Поредния парцал в сайта Труп,от рашистката агитация.масква не може да е православен център,защото са варвари и еретици.Освен това по това време москва едва се появява на картата,като едно село в блатата.Тя е основана 1147 година.Всичко е лижа и внушения на ушанките.Продължава хибридната война от варварите с подкрепата на български предатели.

  1. Психото пак не си е взело хапчетата…
   Русия е изтърсак в статията, но останалото е аналог на България…

 7. Проблема за разподането на Рим и ИРИ е бил
  и все още е обект на историци от Англия,Франция
  и USA. Всичките тези съвременни империи
  считат себе си за наследници на най- зловещата
  робовладелчески империя и затова търсят причините за изчезването, с цел да продължат
  агонията си. Тяхните анализи са много дълбоки.
  Анслизират всички аспекти в живота на империята
  през цялото и съществуване. Западните историци
  не венят тракиеца Юстениан.Напротив те са във
  възторг от нега, защото е създал римското законодателството. Винят го малко заради полководеца му, друг тракиец от Сапарева баня,
  Велизарий. Велизарий изгони гета Аларих, който превзе Рим. Западняците казват че той е гот, защото не маже да бъде тракиец . Те наследниците
  На Рим не магат да простят на тракийците , които
  ги направиха за резил. В 186год преди Христа римският сенат задължи всички римляни да не почитат тракийския Бог Dionysus. В неговите
  почетатели те виждаха стремежа за свобода на
  духа. Те не забравиха Децибел, Спартак и
  Methrudaotes. И русначето Сашо ,също счита
  разкапалата се вече бедна Русиязс
  наследник на ИРИ !!!! Боже пребери си
  Верисиите

  П.С и днес една англичанка преподавателка в
  Атина пише за Спартак следното следното:
  “Спартак с благородство си , със способностите
  си на полководец е грък. Той не може да е
  Вирват им трак!!!!! “Цитирам по памет

  1. И къде са били тези способни гърци „пълководци“, когато Рим е завладял Гърция само за 6 месеца? За сравнение, Рим присъединява само част от тракийските земи, на юг от р.Дунав за цели 250 години и то когато Одриската държава му е съюзник. В армията на Александър огромното болшинство са траки, а гърците са по-малко, отколкото в персийската армия, въпреки факта, че Александър завладява окончателно гърците и е нормално оттам да набере повече бойци. А московците „забравят“ колко българска кръв тече в жилите на София Палеолог, която ставайки съпруга на Иван ||| им дава „основание те да претендират за наследници на Константинопол. Това е добре, защото щяха да имат и претенции за Българското царство не само по „славянска“ линия. Хахаха!

   1. Били са са налагат евроатлантическите ценности в афганистан.

    1. Хахахахахахаха….! Да, още от онова време „демократичните ценности“ нещо са сбъркани. Люлката на „демокрацията“ е била робовладелска държава?! „Благородните“ гърци са робовладелци! А западноевропейците през 18-ти век що хартия са изписали да създават митове за гърците и римляните, търсейки своята идентичност като техни наследници? А един българин/О неразумни юроде, поради что се срамиш да …..?/ даже им създаде нов език, от който днешните гърци се отказаха едва преди 33 години, защото трудно го разбираха. Да, демокрация за едни, а робство за други! Какво благородство?

     1. Правя просто аналогия, с днешното ни състояние…панта рей…

 8. А КОЙ БЪЛГАРСКИ ХАН СПАСИ ЕВРОПА В 717 г. ОТ АРАБСКО НАШЕСТВИЕ…По всяка вероятност Б.Б. с помощта на ЦВ.ЦВ.
  Пей Богиньо за здравето на крадците на коли от Унгария

 9. КОЙ БЪЛГАРСКИ ХАН СПАСИ ЕВРОПА В 717 -та от Арабско нашествие? Само Б.Б. и гърбавото

 10. Когато на 200-та Годишнината на Велик Байрон в М-во на Културата се осмелих да продумам дума като преводач пред Цялата Катедра на Софийският Университет по Англ. Ез.,и като чух как ТЕ пелтач, разказах как нянята на Байрон му отнела на 9 г. девственоста , а той налюбил сестра си…Тогава Мерсия МакДермот ме попита…“ ама кой сте Вие, как така да не Ви познавам..?…Тогава бях на “ свободна практика“ …изгонен от Партийният Секретар Колчо, от Московският Институт за Международни Отношения ,защото, “ не съм уважавал Комунистическата Партия“ …Любовтата на моя Живот Оля от Московският Балет на лед остана далече и завинаги ..Аз заминах за Сахара и Близкият Изток…Приказката продължава…с много изненади в живота…

 11. А Колчо го застреляха някъде там под Истанбул…не се радвам…Прощвавам на всички…!!!

 12. Поради уважението ми към Г-нa Блъскова обръщам внимание на Труд…инъче и той си знае докъде го докара с баба му …Все пак…един ден “ Под Липите “ …/ ако са там , все още/

 13. На 17- ти Август 1718 година …Хан Тервел спасява Константинопул и Европа…Ура и само ЦСКА…!!!

 14. На 17-и август 1718 година хан Тервел спасява Константинопул и Европа от Арабско нашествие

 15. Коварен Вадуц чака…на Левски да се отрака…

 16. Както винаги коментарите са по интересни от статията и съдържат повече факти.

  А духовният проблем е че Византия (нееднократно) сключва съглашение с католиците.
  Не може да бориш друговерци като се надяваш на еретици!!!!
  Т.е не може „сипваш ново вино в стари мехове”.

  Как тези които ти разориха столицата през 1204г. ще я защитят през 1453г.????

  Затова след богомерзкото сключване на Лионската Уния и най-вече на Фераро-Флорентинската от 1449г. Божието великотърпение се изчерпа и „проекта Византия” беше закрит.

  Да това беше началото на нова православна империя която московския и литовски митрополит св.Киприян Български нарече „Трети Рим”, но за съжаление тук се правят грешни изводи. А те са прости – Ако Руският Патриарх продължава да прави „съвместни декларации и срещи с Римския папа” -го чака УЧАСТТА НА ВИЗАНИЯ!

 17. Изключително слаба статия. Юстиниан управлява 527-565г., а Константинопол е завладян 888г. по-късно, това са цели 9 века разлика във времето. През това време империята е имала десетки възходи и падения. Основната причина за гибелта са папата и кръстоносците, те нанасят толкова дълбоки рани на империята в Близкия Изток, че установения с векове ред никога повече няма да се възстанови. За справка: „Кръстоносните походи през погледа на арабите“, Амин Маалуф

  1. Константинопол/ИРИ/ е най-силен когато императори са били нашите предци траките, от 3-ти до края на 6-ти век. Константин е Юстиниян са най-великите от тях. При Юстиниян най-великият римски пълководец, Велизарий, тракиец от Сепарева баня, връща на империята всички загубени преди земи. Юстиниян не е обичал гърците и ги е смятал за неспособни войници, затова и Велизарий е тракиец. Разбира се и гърците му отвръщат със същото. Те пишат, че Юстиниян бил разсипник и харчел парите на империята само за „варварите“, т.е. за траките. Може би са имали предвид създаването на Юстинияна прима, църква за траките и илирите, независима от Рим и от Константинопол.

 18. Източната Римска Империя със столица Цариград всъщност помага на османските орди да превземат България. Момчил защитника на Родопите се бие срещу ромеи и турци до Бяло море. Забравяте да споменете че квартал Галата в Цариград е еврейски квартал. Нито една синагога, не е пострадала, еврейските търговци в Кинстантинопол се ползват с протекциите на османските поробители, явно са техни помощници. Същото става и в България, след внедряването на ерейката Сара в царския двор, следва разслояването на България и разделянето и на три. Всъщност доста автори свидетелстват че венецианските банкери евреи всъщност са снабдили с пари и оръжие Османската империя, за да нападне православните България и Византия.

  1. Да не забравяме подкрепата на паси и коен за крадеца луканов и съхраняването на бкп.

 19. Труд, как можахте да публикувате този руски брътвеж с претенции за някаква историческа истина от последна инстанция. Верен на основния принцип на Гьобелсовата и комунистическа пропаганда: лъжи, примесени с полуистини и малко истина. Първият и основен удар срещу Византия е нанесен от генуезкият флот, когато срещу злато превозва обсадените от Чингиз хан турски войски и ги спасяват от разгром, като ги превозват до Европа. Преди да превземат Константинопол, не е зле невежите да научат, че турците са се настанили в Източна Тракия и имат за столица Одрин, благодарение и на предателските действия и недалновидността и на българските владетели, част от които сключват договори с турците, а други приемат исляма, за да си запазят господстващото положение. Ако християните познаваха корана, щяха да знаят , че там пише:“Договорите с неверници не задължават правоверния с нищо“.

 20. Винаги съм кадвал :
  Константиноол е византийска и такава ще си остане !

  1. Велимирков. Ти мисли за Булгаристана и се моли и благодари на Ердо, че държи сирийските кюрди и араби и не ги пуска към България.Иначе ще видиш как София ще се превърне във втори Курбостан.

 21. Да Е.Б.А феса ти малоумен!!!Ти не може да не се включиш с тъпунгерските си коментари.Хората като четат тъпите ти приказки винаги вярват в обратното.Тотален абдал като солотюрк винаги казва истината на обратно.Защото е прост,неосведомен,миризлив,неграмотен фес!!!

 22. Ако не бяха турците да отблъснат кръстоносните походи, нямаше да остане нито Византия нито православие, нито за България щеше да се чуе нещо.

 23. В Холивуд вместо да се занимават с измислянето на всякакви фантасмагории да вземат да създадат филми за Османската империя! Идват от Азиатските степи с примитивните оръжия и на коне , но с железни китки и юнашки сърца и желязна дисциплина завземат знайните три континента от милиони квадратни километри! От това по добър повод за филм- здраве му кажи! Ама не им отърва, щото Османците са мюсюллмани! Да бяха християни -половината от филмите в Холивуд щяха да бъдат с Османска тематика!

 24. Ние, Българите, не трябва да се срамуваме за нищо, защото точно тази Византия е помогнала на османците да ни завладеят. И Бог ги е наказал за лакомията им! Но като хора трябва да се замислим за този факт от историята и събитията в света сега. Евреите някога измислиха Християнството, за да звладеят света. Жалко е, че сега никой не се усеща за новото нахлуване на мюсюлманите, защитени от гейове , джендъри и трети род хора, които управляват света сега( Синедриона). Скоро някоя от новите империи ЕС, или Русия ще се срути безвъзвратно!!! Да си евреин е професия, а не народност и не забравяйте ,че седалището на Синедриона е все още в Константинопол( „Цариград“ или вече Истанбул). Евреите си имат държава, но това не им стига, те искат света!!! Не забравяйте,че Русия или СССР е еврейски неуспешен проект Спомнете си за Хазарския хаганат..Много игри, много смърт, много злато и в дъното на всичко кой е?Че и тук, нерде Константинопол, нерде Русия…Смешно е , много смешно, дори.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.