10 години затвор за причинена тежка телесна повреда в Гърция при шофиране

Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение

Коя е буквата на живота

Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

Д-р Крис Проктър, главен научен директор на Бритиш Американ Табако пред „Труд“: БАТ трансформира тютюневата индустрия чрез иновации

Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка

Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

Накъде след тежките присъди в Сегед „Камионът на смъртта“ и злодейският план за етническо размиване на Европа

Кой създаде и утвърди българската азбука? Св. Седмочисленици са най-странните светци в световната църковна история

Само след няколко дни за пореден път ще честваме деня на създателите на „славянската” азбука Светите братя Кирил и Методий. Отново медиите ще ни залеят с благоговейни слова на почит към делото на двамата братя. Може би отново тук-там ще избухнат спорове какви са по произход двамата братя – българи или гърци. В Скопие естествено ще ревнат, че са македонци. И ще бъдат прави, ако Зоран Заев е прав, че българи и македонци са един народ.

И все пак не бива да забравяме, че ние, а също и руси, белоруси, украинци, сърби, черногорци и „великите” македонци, пишем на азбука, създадена, утвърдена и разпространена и от други лица, допринесли решително за създаването и утвърждаването на нашата азбука.

Византийският патриарх ФОТИЙ. Негова е идеята, че християнството може по-лесно да стане официална държавна религия в България, а и в други страни, само ако се практикува на роден език. Знаел е за интенциите на кан Борис I (852-889) да направи това и въздържането му, породено от страховете, че ще настъпи бърза ерозия на все още неоформената българска народност. Затова Фотий поръчва към 855 г. на двама висши византийски политически и духовни служители (Кирил и Методий) да създадат азбука и преведат необходимите богослужебни книги. И най-важното, дава канонично признание на азбуката.

Фотий прави и повече. Вероятно по споразумение с кан Борис те са допуснати да проповядват в България – в Брегалнишката област с център град Равен през 855-856 г. Успяват успешно да покръстят 54 000.

Свети Седмочисленици – КЛИМЕНТ, НАУМ, ГОРАЗД, САВА, АНГЕЛАРИЙ, КИРИЛ и МЕТОДИЙ. Нека да си кажем истината. Те са създателите на нашата азбука. Те я утвърждават, те я разпространяват, подготвят хиляди свещенослужители, грамотни в новата писменост и слово. Защо, къде и от кого е създадена тази азбука. Последните изследвания сочат, че това е станало в огромния манастир – скрипторий, долепен до Голямата базилика в Плиска. Според биографа на св. Климент – гърка Теофилакт Охридски, очертанията на глаголическите букви били трудни за учениците му, подготвяни за бъдещи свещеници. Вероятно на българския цар Борис (или Симеон) е докладван този факт. И той е поръчал на седмината да създадат „по-лесна” азбука. Създали са я.

Народът е знаел тази работа. Затова е канонизирал седмината като „Св. Седмочисленици”. Това са най-странните светци в световната църковна история. Говоря за първите пет. Те не са мъчени, разпъвани на колело, давени, живи изгорени. Родени са според житията им в благородните аристократически български семейства. Отрасли са в охолство. Като такива на младежка възраст стават част от т.нар. хранени хора, т.е. от пажеския корпус, отглеждан към двореца на владетеля. Изпратени са с мисия във Великоморавия заедно с Кирил и Методий и като български поданици не са продадени в робство, а екстрадирани в България. След това са натоварени с мисия от цар Борис I да подготвят във възможно най-кратко време 20 000 свещеници, грамотни в новата писменост, и произвеждат 300-400 000 богослужебни книги, необходими в един ден в България с официален закон да се премине в богослужението на български език. Правят го за 7 години. През 893 г. Преславският събор прави официална писмеността.

СВЕТИ ЦАР БОРИС I. Не знам дали той не трябва в този списък да бъде на първо място, защото е съавтор на идеята с патриарх Фотий. Но най-голямата заслуга на св. цар Борис е поставянето на огромен човешки, икономически и политически ресурс за утвърждаването на новата писменост. Отклоняването на 20 000 младежи от военна служба и насочването им към свещеническия занаят означава нескрито ръмжене на областните военноадминистративни ръководители (комитите). Изработването на 300-400 000 книги изисквало да бъдат заклани 15-20 млн. агнета и ярета. В онази епоха листата на книгите се правят от пергамент – специално обработена кожа на младо животно. Да си говорим откровено, огромен финансов, производствен и човешки ресурс е отделян от цар Борис в периода 886-893 г., за да даде на българите от Будапеща до Одрин и от устието на Днестър до Дуръс оръжие, което не може да се строши.

 

Св. Климент дава названието кирилица

Азбуката, на която пишем днес, няма нищо общо с графичните очертания на азбуката, създадена от Кирил и Методий. Тя се съставя от добре познатата вече в България гръцка азбука и няколко руни от идеографичната прабългарска азбука, на които е даден фонетичен смисъл. Не само ние, но и в целия свят названието кирилица, дадено от св. Климент, е заблуждавало хората, че това е азбуката на св. Кирил.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. България има невероятния усет да застава винаги от погрешната страна. Всичко започва от православието. Ортодокс дето му викат. След това идва глаголицата, кирилицата. След това битка с папата или папите. По времето на Калоян някак си се усеща правата посока, но Иван Асен Втори оправя нещата. Иван Шишман, вместо да се обедини със сърбите и унгарците, дава сестра си Мара наложница в харема на султана. След прословутото РОБСТВО следват няколко все погрешни избора, последният от които без малко да завърши като 16та република.

 2. Свети цар Борис Първи изпървом е ослепил първородния си син, после му си видяло малко, та пратил хора да го убият. Е така е, то лесно светия не се става. Пък и християнските закони по онова време не са били така категорични като сегашните. След това е унищожил и голяма част от тогавашния български елит. Пък ние сега ругаем по Сталин и Г.Димитров. Несправедливо, може би!

 3. Кирил и Методи са починали, Горазд е бил хвърлен в затвор във Великоморавия, а Сава е потънал в неизвестност, когато през 886-та Климент, Наум и Ангеларий идват в България, където някой от тях /или тримата – няма конкретика по въпроса/ създава /т/ Кирилицата. Останалото просто не е истина!!!

 4. Княз Борис е бил повече българин от вас защото е можел да взима тежки решения и да ги изпълнява треперуши.

 5. 862- Борис сключва договор с Лудвиг II за приемане християнството от Папата. Същата година Фотий праща Кирил и Методий във Великоморавия, за да преподават СЪЧИНЕНАТА вече Глаголица, именно за да не приемат славяните християнството от Рим, а от Константинопол. Едва през 886-та в България идват Климент, Наум Ангеларий, поканени година по-рано от Борис. КОЕ Е ВЯРНО ТОГАВА в изречението:“СВЕТИ ЦАР БОРИС I. Не знам дали той не трябва в този списък да бъде на първо място, защото е съавтор на идеята с патриарх Фотий. „

 6. Създадена е българска, а не някаква „славянска“ азбука. Терминът „славянски староцърковен“ или „Old Church Slavonic“ е използван за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г с цел да се заличи терминът „стробългарски език“.

 7. А има ли гръцка азбука!!!Кои са създателите на гръцката азбука?!

 8. Разбира се, че княз Борис е по-българин от мен. Първо той е бил княз или цар, а аз не съм. Второ: аз мога да видя последствията от неговия нелек, но и неправилен избор, а той няма такава възможност. Трето: православната църква е канонизирала светиите на килограм, както сега раздават ордените Стара планина. Има и четвърто и пето, но важното е, че славянската азбука не е възродила нито една нация, както и факта, че просперирала православна държава няма.

 9. Боби, Турция ще остане винаги велика нация. С 80 милиона население тя превъзхожда повечето страни в Европа по покупателни възможности. Братска Русия се усети навреме и Южният потоп умря още в зародиш. Едно са 5 милиона със съмнително покупателен потенциал и съвсем друго 80 милиона. Капитализмът не се интересува от правата на човека. Капитлизмът се интересува от печалбат и пазара. Турция за разлика от Европа се размножава, а стадо, което не се размножава е болнаво стадо. Рано или късно ерата Ердоган ще се свърши, така както ще отмине и ерата на Владимир Владимирович. Но турският пазар в обозримото бъдеще ще се разширява. Бъдещето е там.

  1. Една четвърт от населението на Турция са кюрди. Сега ги избивате, но те раждат по 11 деца и рано или късно ще ви счупят машинката на икономиката. Там, където посееш смърт и митология на кръволок, нещата в дългосрочна перспектива са загубени. Да, сатрапът Ердоган ще си отиде, но клането с кюрдите ви предстои поне столетие още. Късогледа нация сте, но пък обширен пазар за бъдещата България, чийто тил е ЕС. А и когато някой се бута с лакти и нахалство сред геополитическите играчи и с манталитет на средновековен султан, бъди сигурен, че ще му скроят шапката. Та толкова за светлото бъдеще на Турция.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.