Кокаинът - по-разпространен от всякога

кокаин

Кокаинът е най-често употребяваният нелегален стимулант в Европа. Това сочи доклад за наркотиците, представен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) в Брюксел, цитиран от Spiegel.de.

Използването на дигитални технологии при продажбата и разпространението на незаконни наркотици също нараства, съобщават още от центъра.

Според ЕЦМНН кокаинът е най-търсеният незаконен стимулант в ЕС. Около 2,6 милиона души на възраст между 15 и 34 години са употребили дрогата само през 2017 г.

В сравнение с предходната година центърът съобщава за трикратно увеличение на броя на конфискациите на кокаин и иззетите количества. През 2017 г. следователите са конфискували 140,4 тона наркотици в Европейския съюз, в сравнение със 70,9 тона само година по-рано.

Уличните дилъри поддържат цената на кокаина стабилна, което показва увеличение на потреблението, според доклада. Друг показател е анализът на отпадъчните води: в 22 от 38 европейски града, в които са се провели такива тестове, се наблюдава повишение при концентрацията на остатъци от кокаин в отпадъчните води. Най-високи резултати от тестовете са дали Белгия, Испания, Нидерландия и Обединеното кралство.

Поради нарастващото използване на дигиталните технологии, например социалните мрежи, Dark Web пазарите и новите техники за кодиране, "се наблюдава реорганизация на веригата за доставки на кокаин и участниците в нея", като малките групи и доставчиците, които действат сами и не са обвързани с организации, стават все по-активни. В Европа търговията с кокаин продължава да се разраства, най-вече заради лесния и невъзпрепятстван внос и износ с помощта на морски контейнери.

Въпреки това, най-често срещаният нелегален опиат на европейския пазар на наркотици продължава да бъде хероин, съобщава ЕЦМНН. И при този наркотик конфискуваните количества главоломно се увеличават, като качеството и чистотата остават високи, а продажната цена от години намалява.

Опасност от опиатна епидемия, каквато в момента се наблюдава в САЩ и Канада, не съществува на територията на Европа, се казва още в доклада. Както и през предходната година, ЕЦМНН очаква увеличаване на производството на синтетични наркотици в ЕС. В Холандия са открити почти два пъти повече лаборатории за производството на парти дрогата MDMA, а в Белгия нарастващото изхвърляне на химически отпадъци е ясен показател за съществуването на производствени съоръжения на наркотика. Въпреки това тези вещества представляват все по-голяма заплаха, тъй като консумацията им крие рискове, а инцидентите и смъртните случаи поради предозиране не са рядкост.

Въпреки скока при продажбите на кокаин, канабисът продължава да бъде най-широко използваното незаконно наркотично вещество в Европа, според доклада. На пазара обаче се очакват промени, тъй като свободната употреба на канабис е легализирана на места извън Европа. В резултат на това на европейския пазар навлизат нови продукти, като например електронни течности и концентрати за консумация от марихуана, които тепърва набират популярност.

Коментари

Задължително поле