Мениджърът Боб Аръм: Обясняват на горкия българин какво е сексуален тормоз

Бракониер заряза лодката си и избяга

Робот вдига „на крака” хора в инвалидна количка Уникално българско изобретение дава нова надежда

Организират първата по рода си лятна строителна академия в Габрово Тя ще събере 64 ученика от най-престижните гимназии от 15 града в България

Увеличават се болните от варицела във Варна

Фюри „стана американец“, за да пребие Том Шварц

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Министър Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

Журналистът Анна Заркова за злоупотребите с право: Криминални типове водят стотици дела срещу магистрати

Пак златна награда за Стоичков

Моторист загина след удар с кола във Враца

Пламен Марков, двукратният победител в анкетата за треньор №1 на годината на „Труд“: Вече трудно ще говорим за класирания

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, отчетоха ръст на гласовете Националният съвет трябва да изготви предизборна платформа за местните избори до 31 юли 2019 г.

Президентът: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Язовир в Стражишко преля за втори път за една седмица

Кокаинът – по-разпространен от всякога

кокаин

Кокаинът е най-често употребяваният нелегален стимулант в Европа. Това сочи доклад за наркотиците, представен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) в Брюксел, цитиран от Spiegel.de.

Използването на дигитални технологии при продажбата и разпространението на незаконни наркотици също нараства, съобщават още от центъра.

Според ЕЦМНН кокаинът е най-търсеният незаконен стимулант в ЕС. Около 2,6 милиона души на възраст между 15 и 34 години са употребили дрогата само през 2017 г.

В сравнение с предходната година центърът съобщава за трикратно увеличение на броя на конфискациите на кокаин и иззетите количества. През 2017 г. следователите са конфискували 140,4 тона наркотици в Европейския съюз, в сравнение със 70,9 тона само година по-рано.

Уличните дилъри поддържат цената на кокаина стабилна, което показва увеличение на потреблението, според доклада. Друг показател е анализът на отпадъчните води: в 22 от 38 европейски града, в които са се провели такива тестове, се наблюдава повишение при концентрацията на остатъци от кокаин в отпадъчните води. Най-високи резултати от тестовете са дали Белгия, Испания, Нидерландия и Обединеното кралство.

Поради нарастващото използване на дигиталните технологии, например социалните мрежи, Dark Web пазарите и новите техники за кодиране, „се наблюдава реорганизация на веригата за доставки на кокаин и участниците в нея“, като малките групи и доставчиците, които действат сами и не са обвързани с организации, стават все по-активни. В Европа търговията с кокаин продължава да се разраства, най-вече заради лесния и невъзпрепятстван внос и износ с помощта на морски контейнери.

Въпреки това, най-често срещаният нелегален опиат на европейския пазар на наркотици продължава да бъде хероин, съобщава ЕЦМНН. И при този наркотик конфискуваните количества главоломно се увеличават, като качеството и чистотата остават високи, а продажната цена от години намалява.

Опасност от опиатна епидемия, каквато в момента се наблюдава в САЩ и Канада, не съществува на територията на Европа, се казва още в доклада. Както и през предходната година, ЕЦМНН очаква увеличаване на производството на синтетични наркотици в ЕС. В Холандия са открити почти два пъти повече лаборатории за производството на парти дрогата MDMA, а в Белгия нарастващото изхвърляне на химически отпадъци е ясен показател за съществуването на производствени съоръжения на наркотика. Въпреки това тези вещества представляват все по-голяма заплаха, тъй като консумацията им крие рискове, а инцидентите и смъртните случаи поради предозиране не са рядкост.

Въпреки скока при продажбите на кокаин, канабисът продължава да бъде най-широко използваното незаконно наркотично вещество в Европа, според доклада. На пазара обаче се очакват промени, тъй като свободната употреба на канабис е легализирана на места извън Европа. В резултат на това на европейския пазар навлизат нови продукти, като например електронни течности и концентрати за консумация от марихуана, които тепърва набират популярност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.