Tърновка помага на хора със загуба на коса Милена Николаева води курсове по микроблейдинг в старата столица

Министър Аврамова: Камарата на строитеите предложи помощ при изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник

Барабанистът на Aerosmith съди колегите си от бандата

Облагане при отдаване на стаи от апартамент на туристи

Все повече частници не искат горите си

Руският парламент прие на първо четене промените в конституцията, предложени от Путин

Над 1000 гастроентерологични ендоскопски процедури извършени за година в болницата в Горна Оряховица За периода са регистрирани над 50 новооткрити злокачествени образувания

Кейт Ъптън: Абсурдно е една майка да отслабне веднага след раждането

Подредиха изложба „И сложиха главите си за Отечеството“

ВМРО предлага два дни повече отпуск за непушачите

Задържаха рецидивист, извършил кражба 13 дни след излизането му от затвора Съдът го остави в ареста, защото може да се укрие

Джесика Симпсън разкри, че била сексуално малтретирана като дете Актрисата прибегнала към хапчета и алкохол, за да се справи с болката

15% ръст на сделките с имоти в София на фона на 7% по-високи цени

Изгоря цех за метли в село Черница

Президентът Радев: Европейската интеграция на Западните Балкани е от значение за цяла Европа

Колективната Грета бушува в чаша с боза Неолибералният фашизъм отчаяно настъпва чрез НПО-та и купени елити в страните от ЕС

Кой ли не би пожелал да пести въглероден диоксид, кръстосвайки безплатно света на яхтата на от на Монако? Снимка: Архив

Протестърите – с черни тоги или по бели гащи – ще се надянат, на това, за което са се борили

Десетки пределно разтърсени от възмущение съдии от цялата страна изпратили отворено писмо, с което настояват министърът на правосъдието Данаил Кирилов да се извини публично заради някакви реплики. Още по-силно искат да започне дисциплинарна проверка срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев. Ибо бил „създал впечатление за насаждане на страх и за саморазправа с опоненти“, освен, че „грубо нарушил… уронил недопустимо… показал пренебрежително отношение…“. Поплакът е до всички възможни инстанции и дори граждани.

Колективната грантаджийска и непеошка нашенска Грета прави буря в чаша с неолиберална боза. В такава мътна течност, а не в чиста вода. Тревожна обсебеност с идеи-фикс за невъзможен перфектен ред, пълна липса на гъвкавост при сблъсък с несъгласието на другите, прекалена ангажираност с несъществени детайли, неуместна настойчивост да подчинят всички на абсолютизирани социални норми. Съпровождани от невъзможност да спре стереотипните си акции, при все че частично осъзнава тяхната безсмисленост, безплодност, понякога и вредност.

Тръшкат се да наложат щенията на пренебрежимото си малцинство над мнозинствата в парламента, обществото и Висшия съдебен съвет. По механизма на адвокат Калин Ангелов, пламенен оневинител на убиеца Полфрийман: „Трябва само да се бие с юмруче в стената на азиатския идиотизъм и нито за миг да не се отчайваш, когато, като вдигнеш глава, видиш, че стената се издига до небето. „Няма такава стена пред съюзната съдийска обсесивно-компулсивна Грета, разбира се.

Която натрапливо се е вживяла в образа на църковния реформатор Мартин Лутер, окачил през 1517 г. на вратата на Дворцовата църква във Витенберг списък с 95 тези. Биле и юрист, впрочем, не само духовник. Само че тогава е поемал огромен риск, като нищо е можело да го изгорят жив като Ян Хус преди него или Джордано Бруно по-късно. Днес поне засега нищо не заплашва неолибералните скандалджии. Все пак натрапливите мисли и особено съпротивата спрямо тях и действията им непрекъснато пораждат интензивна тревожност и страхове.

Да не пропускат, че Реформация­та, започната от Лутер, много скоро е последвана от Контрареформация. Пръква се Калвинизмът – юдохристиянското разклонение на протестантството с англосаксонско и още няколко разклонения. Следват Вартоломеева нощ с близо 10 000 изклани хугеноти, започват свирепи религиозни войни, клади за инакомислещи и книги. Стотици опожарени градове и раздробяване на Европа на около 200 херцогства и маркграфства. Самият Лутер става явен протестантски мракобес и инициатор на жестоки репресии срещу евреите в Северна Европа заради омразния му Калвинизъм.

Основателно и все по-често се говори и пише за либералния фашизъм, отчаяно настъпващ чрез НПО-та и купени елити в страните от ЕС и другаде. Както е известно, съвременните глобализатори мечтаят за раздробяването на Евразия също на около 200 кекави държавици. Враждуващи помежду си и склонили да приемат хегемона за безпрекословен съдник. Туземната Грета действа точно по модела, спуснат от неолибералните кръгове целуващи иконата на глобализ­ма.

Виждаме проявите на сходни мероприятия в Хонконг, Париж, Будапеща, Истанбул, Москва, Киев, Тбилиси, Прибалтийските страни и другаде. Като по еднотипни инструкции се редят кампании за събаряне или цапане на паметници на съветски войници и военачалници с акции срещу днешна Русия. Сходни по характер протести има срещу т. нар. популисти или националистични партии и съюзи, както и всевъзможни „зелени“ изцепки.

Дори и да успяват някъде, само временно е, контравълните стават все по-високи. А протестърите – с черни тоги или по бели гащи – ще се надянат, на това, за което са се борили. С последните щурави акции непеошките дружинки си вредят още повече. Хората все по-сериозно подозират, че съдии от грантаджийския протестърски съюз целенасочено ще саботират редица прокурорски обвинения.

Както се вижда от историята, тревожностите и страховете сред малки групи хора могат да станат силно заразителни за мнозина, за широки групи от населението. В САЩ кампанията #me toо – „Мен също!“ за кратко време обхвана цели щати и в определена степен се глобализира. Алчни застаряващи жени съсипаха кариерите и живота на доста богати мъже. С нелепи обвинения, че преди 20 и повече години ги били пипнали по някои закръглености или им направили неприлични намеци.“ Колективна истерия“ и „тотално лицемерие“ според режисьора Роман Полански.

В конкретния случай новият главен прокурор Иван Гешев пред свидетели е казал: „Поздравявам ви, г-жо Дишева, пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник“. Очевидно е имал предвид ексшефа на Софийския районен съд Методи Лалов, неотдавна станал общинар в София. След като напусна системата по своя воля обаче, не е бил гонен и заплашван. И съдия Дишева никак не е, но тя и кръжецът от кахърни Грети около нея странно са покрусени, изприщени от ужас и вопият за справедливост?!

Такова поведение сериозно уронва авторитета на съдебната власт, а това е изключително вредно за обществото и държавата. Никакъв интерес нямат другите съдии в системата, още по-малко всички други структури и участници в правораздаването.

Публично не се чуват заплювки и дори просто критики към съдиите откъм прокуратурата, следствието или полицията, което е единствено правилното поведение.

Добре би било и неолиберелната групичка начело с Лозан Панов да остави несъгласията и борбите си вътре в професионалната общност, а не на улицата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.