Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Колко време могат да държат мандата реформаторите?

Представители на Реформаторския блок получиха третия мандат за съставяне на правителство. Снимка: Прессекретариат на президента

В отсъствието на всичките си лидери и на двете най-големи партии – ДБГ и ДСБ, представители на Реформаторския блок от партиите СДС, БЗНС и БНД получиха от президента третия мандат за съставяне на правителство, но не уточниха в какъв срок ще го върнат, ако не успеят да го реализират.

За разлика първия и втория мандат, които по право са за най-големите политически сили, третата парламентарна група, която е избор на президента, няма изричен срок за това, записан в конституцията.

Чл. 99, ал. 3 от основния закон гласи: “Ако и в този случай (връченият втори проучвателен мандат, бел. ред.) не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея (7-дневен, бел. ред.) възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател”.

Тоест срок има за връчване на мандата, но не и връщането му.

Конституционният съд има тълкувателно решение по този текст, но не и за този казус, който може да се превърне в поредния прецедент.

В решение №20 от 1992 г. с докладчик съдия Александър Арабаджиев е обсъдена “значимостта на разглеждания момент, който настъпва след два неуспешни опита за образуване на правителство”. “За разлика от първите два тура, в които президентът не е обвързан със срок, в който трябва да възложи проучвателния мандат, по-нататък се предвижда ускоряване на процедурата, тъй като периодът, в който не може да бъде съставено ново правителство (и действа служебно правителство или правителство, което е подало оставка), може да се окаже прекомерно дълъг“, посочва Арабаджиев.

“Друга особеност на процедурата в тази й част се състои в обстоятелството, че президентът извършва възлагане най-напред на някоя от следващите парламентарни групи, т.е. на парламентарна група като такава, а не на посочен кандидат, и едва след това проучвателният мандат се възлага на посочен кандидат за министър-председател“, посочва още Арабаджиев.

“Различието може да бъде обяснено с това, че е необходимо да се даде възможност на някоя от следващите парламентарни групи също да проведе политически консултации, за да се потърси и намери начин за образуване на стабилна коалиция“, мотивира се съдията.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Живковата конституция,сякаш беше по-нормална, по-човешка и човечна.Струва ми се,че с корекциии за сегашното време,пак би била по-добра.То условни присъди,то мачкане на трудещите се,то кражби…-демократични лай.а

  2. Революционните закони винаги са по-близки до народа и непосредствено отговарят на неговите нужди. Всички демокрации са безнадеждно корумпирани по природа и имат хиляди инструменти за придаване на законен вид на корупцията и експлоатацията на народа.

Отговорете