Командващият на сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис: Черно море е границата между Русия и НАТО

Голямото учение на НАТО не е "дрънкане на оръжие"

Бързата реакция е от ключово значение за това дали дадена заплаха ще прерасне в ескалираща криза. Това подчерта командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис пред БТВ по време на международното учение на източния фланг на НАТО „Сейбър Гардиън”.

Военният обясни, че е нужна скорост както при разбирането и осъзнаването на една криза, кибер атака или хибридна заплаха, така и при политическото решение за разместване на формированията, както и при същинското събиране на сили.

„Все още има предизвикателства като свободата на движение – повече от всичко трябва да има военна шенгенска зона, в който военен конвой да се движи така бързо, както мигрант из Европа. Това ще даде много гъвкавост на политическите лидери да реагират бързо. Това ми е първото желание: да има военен Шенген”, подчерта ген.Ходжис.

В тази връзка той отбеляза, че поставената от НАТО цел от 2% разходи от БВП за отбрана трябва да отидат не само за модернизация на армиите, но и за усъвършенстване на инфраструктурата.

Командващият на американските войски подчерта, че народите на България и Румъния трябва да са уверени във възможностите на своите военни.

„Дрънкане на оръжие” ли е голямото учение на НАТО, докато Русия и Беларус организират съвместни маневри? Според генерала – не и доказателство за това са множеството поканени наблюдатели.

„Последният американски танк беше напуснал Европа преди 3 години. Авиационната ни бригада беше почти закрита, защото САЩ мислехме, че Русия ще е партньор (…) С инвазията в Украйна и анексирането на Крим се промени ситуацията на сигурността в Европа”, коментира генералът и допълни, че предстоят учения и в Швеция, Полша и Украйна, а в балтийските страни ще бъдат разположени спецчасти.

Генералът подчерта, че Черно море е „границата между НАТО и Русия”, а Дунав е с важно икономическо значение и случващото се в Крим приближава Русия до делтата на реката.

Как да се реагира на дезинформацията, разпространявана от Кремъл? „Първо да се освети. (…) Знаете ли, те на ниво външен министър Лавров казват „Може би обединението на Германия е незаконно”, защото руското правителство не си е дало съгласието”. Кой би поставил под въпрос законността на обединението на Германия? Другият начин е да се покаже по-добрата история. Огледайте се около вас как Полша и Балтийските държави се възползват от ЕС. Защо Украйна иска да се присъедини – защото вижда братовчедите си в Полша как живеят”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия