Комисия на Сената на САЩ одобри проектобюджет, засягащ Русия, Китай и Турция

Снимка: Архив

Комисията по въоръжените сили на американския Сенат прие своята версия на годишен закон за отбранителна политика и бюджет на стойност 716 милиарда долара и също като колегите си в Камарата на представителите определи Русия и Китай като заплахи за САЩ и съюзниците им, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Проектозаконът включва мерки, насочени срещу двете страни, които се определят като "стратегически конкуренти", включително затягане на правилата за търговия и забрана министерството на отбраната да сключва сделки с компания, използваща телекомуникационни технологии на китайските компании Хуавей или ZTE.

Законът включва и ограничения за руско-американското военно сътрудничество и подчертава, че според Сената на САЩ политиката на страната предвижда подсилване на отбраната на съюзници и партньори в Европа с цел сдържане на евентуална руска агресия и нарежда на армията да се снабди с технология, която да покрие пропуските в защитата от крилати ракети.

Освен това законът ще попречи на Турция да закупува изтребители Ф-35. Причината е задържането на американския пастор Андрю Брънсън. Той е арестуван от 2016 година.

Законът обвинява Турция за сключеното през декември споразумение с Русия за закупуването на ракетни системи С-400. Намерението за закупуване на руските системи обаче е наказуемо според законите на САЩ, отбелязва канцеларията на сенатор Джийн Шахийн, цитирана от Ройтерс.

Коментари

Задължително поле