Комити слизат от планината за „Фолклорна магия“ в Банско

Правят възстановка, обещават голямо народно веселие

Възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие. Това ще бъде демонстрирано по време на второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“. Самодейците към читалище „Никола Вапцаров 1894“ в Банско и сдружение „Перински айдути“ ще пресъздадат историческия момент от 5 октомври 1912 г. в последния трети фестивален ден.

На 14 юли (неделя) в 12:00 ч. на входа на Градския парк в Банско група въоръжени мъже, облечени като комити, ще запеят „Вървеа Гоце и Яне“, тръгвайки към сцената на фестивала в Градски парк. По средата на парка групата ще спре, за да изиграе тежко хайдушко хоро, след което с изстрели ще оповестят свободата на Банско, разказаха организаторите от Община Банско и Фен Фолк ТВ. На фона на тържествения звън на банските камбани, комитите ще се качат на сцената, където ги очаква цялото население - деца, майки, бащи и невести. Докато всички са в еуфория от срещата със своите близки, се рецитират комитски бански песни.

Директорът на фестивала „Фолклорна магия“ Виктор Касъмов покани всички жители на Банско да се присъединят към възстановката. „Нека облекат автентичните си и красиви народни носии, които има във всяка банска къща, и да се присъединят към посрещачите на нашите комити“, призовава той.

Демонстрацията ще бъде част от богатата тридневна програма на фестивал „Фолклорна магия“. На 12, 13 и 14 юли в Градски парк на Банско любителите на българския фолклор ще могат да се насладят на целодневен конкурс за песни, танци, свирене и обичаи, на традиционни български храни, изложения на стоки, занаяти и традиции от цялата страна. Вечерните концерти ще съберат на една сцена най-големите звезди на народната музика у нас. Фестивал в Банско се провежда с партньорството на Регионален център-София, ЮНЕСКО.

Коментари

Задължително поле