Мениджърът Боб Аръм: Обясняват на горкия българин какво е сексуален тормоз

Бракониер заряза лодката си и избяга

Робот вдига „на крака” хора в инвалидна количка Уникално българско изобретение дава нова надежда

Организират първата по рода си лятна строителна академия в Габрово Тя ще събере 64 ученика от най-престижните гимназии от 15 града в България

Увеличават се болните от варицела във Варна

Фюри „стана американец“, за да пребие Том Шварц

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Министър Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

Журналистът Анна Заркова за злоупотребите с право: Криминални типове водят стотици дела срещу магистрати

Пак златна награда за Стоичков

Моторист загина след удар с кола във Враца

Пламен Марков, двукратният победител в анкетата за треньор №1 на годината на „Труд“: Вече трудно ще говорим за класирания

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, отчетоха ръст на гласовете Националният съвет трябва да изготви предизборна платформа за местните избори до 31 юли 2019 г.

Президентът: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Язовир в Стражишко преля за втори път за една седмица

Компании изтеглят капитали от страната Чуждестранните инвестиции са отрицателни

Най-големите нетни преки чужди инвестиции за тримесечието са от Холандия (174,3 млн. евро), Ирландия (70 млн. евро) и Великобритания (52,2 млн. евро).

Най-много средства идват от Холандия

Намаляват вложенията в имоти у нас

Чуждестранни компании изтеглят капитали от страната. Преките чужди инвестиции в България за първото тримесечие на годината са отрицателни – минус 254,4 млн. евро, обявиха от БНБ. За същия период на миналата година чуждестранните вложения също са отрицателни – минус 52,6 млн. евро. Само за месец март чуждите инвестиции са положителни – 53 млн. евро, при отрицателни вложения в размер на минус 289,2 млн. евро година по-рано.

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и постъпления по сделки с имоти) за първото тримесечие е отрицателен и възлиза на 562,8 млн. евро. Това означава, че чуждестранни компании се изтеглят от пазара и продават дяловете си от дружества в страната на български фирми. Година по-рано привлеченият дялов капитал също беше отрицателен в размер на 184,5 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в имоти е 2,2 млн. евро, при 7,1 млн. евро година по-рано. Това означава, че чуждестранните вложения в имоти намаляват с 69%. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Казахстан (0,5 млн. евро), Холандия (0,5 млн. евро) и Латвия (0,4 млн. евро).

От януари до март промяната в нетните задължения между фирми с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори възлиза на 380,9 млн. евро. Най-големите нетни преки чужди инвестиции за тримесечието са от Холандия (174,3 млн. евро), Ирландия (70 млн. евро) и Великобритания (52,2 млн. евро).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Щот далаверата на дребно поскъпна и само огромните и тромави инвеститори остават да действат… в което няма нищо лошо.

 2. ай сиктир 69% по малко чужди вложения в имоти ?! саръев къде си глупако да прочетш, кой сега е пред фалит.

 3. Изтеглят заради червените маймуни. Чакат да видят какво ще стане на изборите.

  1. Така е! Всички се интересуват и треперят от резултата от изборите за еп в България.
   И си пий хапчетата

  2. Външни инвестиции преди ГЕРБ 2008 – 26 МИЛИАРДА, десет години след ГЕРБ – за миналата година 2018 няма и 2 МИЛИАРДА.

 4. Сериозните икономисти обясниха вече случая, но явно трябва пак. Всяка продажба на недвижим имот от сорта на мол или бизнес сграда чужд на български инвеститор е последвана от износ на капитал в сметките на дружеството майка. От началото на годината се продадоха няколко такива сгради само в София. Второ – отчитането на реалните инвестиции върви забавено за сметка на банковите преводи навън. Затова всяка година в началото отчитаме спад по официални данни а в края на годината се вижда че е имало ръст. Така беше през 2017 и през 2018. Най-вероятно така ще бъде и през 2019, но затова ще прочетем догодина

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.