Компрометираната държава

Илюстрация: Иван Кутузов - Кути

Това ли чакахме? Чакахме да се радваме и преоткриваме всичко, от което сме били лишени. Вместо това- кал, помия, омерзение. От здравната криза прекрачихме направо в морална. И засегнатите, и подозираните не се и сетиха, че е компрометирана самата държава.

Единственото хубаво нещо, което ни се случи тези дни, беше как избрахме един баща, който се гърчи в нервни тикове, за Глас на България. Значи не сме загубили ценностите, които ни отличават като народ.

Първото, което искат да ни отнемат, е срещата ни с морето. Да, спират ни от гръцкото море, за да спасяваме бизнеса. И репутацията на Ангелкова, която едва сега започна да изпраща реклами за летуване у нас. Не знаела докога ще трае карантината. Тази тъпа измислица с глобите на границата е съчинена на високо равнище, за да ни накажат и да подлеят вода на гърците. Било въпрос на патриотизъм! С фалшив патос се докараха пред властта няколко артистични кариеристи. Престараха се и оплюха гръцкия народ, сякаш са полупияни. А беше време, когато за предизборната кампания на СДС се снимаха клипове от Гърция. Помните ли още, че ни обещаваха за пет години да стигнем Гърция по стандарт. Минаха тези години.

Виктор Николаев и новата му партньорка поставиха въпроса, че се нарушава човешкото ни право да пътуваме свободно. Отговориха им, че само ни взимали книжката, а не ни спират да пътуваме. Подигравка - ще пътуваме из Гърция без книжка! Водещите замълчаха.

Опасявам се, че с това издевателство ще накарат много хора, които са планирали да посетят след Бялото и Черно море, сега да се откажат. Стига този инат да не доведе до връщане на изходните визи, жива да не бях. А Ангелкова да остане министър и в кабинет Борисов 4, не дай боже.

Не ми се навлиза в калното блато на компроматната война. И все пак...

Премиерът отказва експертиза на записа, но това е необходимо за засегнатите в записа, а най-много за европейското обществено мнение? Излиза, че се страхува.

Близките до неговото битие твърдят, че той знае кой го е снимал. Знае, но насочва подозренията към политическите си противници. Според мен следите водят към хората, с които е бил близък до скоро и които му отправят очевидна заплаха.

Представи се „достойно“ и съсловието, което се прехранва покрай политиката. Кънчо Стойчев заяви, че записът е фалшив и със сигурност това не е гласът на премиера. „Това не е езикът, който използва Борисов. Там звучи глас на човек, който е употребил алкохол, Борисов не е човек, който употребява алкохол“, твърди компетентно социологът. Ех, Кънчо, защо Борисов не те целуна и теб по челото, както Цвета Караянчева.

Цялата суматоха не носи позитиви за опозицията. Не знам и колко големи са негативите за управляващите. Този народ вече е толкова претръпнал на скандали, че едва ли ще реагира. Но имам силно предчувствие, че разпадът на държавността подрива устоите на това управление. Автархичните режими лесно се срутват, когато основите са изгнили. Така беше със соцлагера в Източна Европа, с гръцката хунта, с арабските режими...

Една от последиците на скандалите във властта е заглъхването на раздухваните противоречия в БСП. Изчерпаха се и изявените дисиденти. Разбира се, основната причина е резултатът от премерването на силите на важния пленум. Този мач бе спечелен от Нинова с резултат 2 на 1. Най-важното е, че спечели прекия избор, който ще посочи неоспорим лидер, способен да консолидира партията. Вторият гол за нея е изборът да се даде битка на ГЕРБ, като се изключва всякаква колаборация. Опозицията се утешава, че се промениха някои дати и отпадна обиколката из страната за подписи. Мъдрите водачи винаги оставят на опонентите си да спечелят нещо, за да не са унизени. Твърдението, че са бламирали Нинова, звучи несъстоятелно.

Коментари

Задължително поле