Компютър управлява смяна на колянна става

По-малко от 6 часа след смяната на ставата 68-годишна жена от Хасково се изправи и извървя първите си крачки.

Четири възрастни жени са на крака часове след операцията

Четири операции за ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система бяха извършени тези дни в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Благодарение на тях четири жени на възраст между 65 и 71 г., почти обездвижени от силни болки в коляното, успяха да проходят отново. От началото на следващата година методът ще се практикува рутинно в болницата. Катедрата по ортопедия и травматология към МУ-София е закупила специализираното оборудване, благодарение на което това ще стане възможно. С негова помощ ще се обучават и млади хирурзи-ортопеди.

“Колянното ендопротезиране е изключително сложна операция, при която прецизността е много важна. Трябва да се направи много фин баланс на коленните връзки, от което зависи успехът на интервенцията. Благодарение на компютърната система, която ни показва и най-малкото изместване, имаме възможност най-добре да направим този баланс”, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ, ръководител на екипа, извършил първите операции.

“Едно от нещата, за които компютърно-асистираната хирургия е много полезна, е подобряване на баланса на коленните връзки. Именно от този фин механизъм зависи доколко операцията ще бъде успешна и кога пациентът ще може да ходи отново. Новата технология намалява изключително много риска от интраоперативни грешки”, допълва проф. Кинов.

“Успехът на колянното, за разлика от тазобедреното ендопротезиране, много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я поддържат стабилна - обяснява ортопедът. - Ако имплантът не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка. Навигацията позволява по-добре да бъде направен този баланс. С апарата хирургът по-добре вижда напрежението, движенията, изместванията или функцията на коляното, т. е. кинематика на коляното, и това му позволява да възстанови правилно неговата функция.”

Заради своята анатомия жените са много по-склонни към износване на колянната става. Хрущялът при тях е по-еластичен заради физиологичните процеси, през които преминават много от тях (напр. раждане), което го прави по-раним. “Освен това при жените тазът е по-широк, което означава, че лостовете са различни и водят до по-голямо натоварване на колянната става, която по-бързо губи своята функция”, обяснява проф. Кинов. Той напомня, че все пак най-големият бич за коляното е не физиологията, а натрупаните излишни килограми, които правят задачата на нашия двигателен апарат особено трудна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве