Конгресът на САЩ одобри законопроект за повишаване на киберсигурността на Украйна

Капитолият в САЩ

Конгресът на САЩ одобри в сряда с огромно мнозинство законопроект за киберсигурността на Украйна , предава РИА Новости.

В полза на законопроекта са гласували 404 конгресмена, а против – трима. 23 депутати са се въздържали.

В документа, който трябва да бъде разгледан от Сената, се предвиждат редица действия „съобразени с интересите на САЩ“, които трябва да бъдат предприети от Държавния департамент, с цел да се помогне на Украйна да подобри своята киберсигурност. Предлага се да се предостави на Украйна необходимата подкрепа за повишаване на нивото на защита на държавните компютри до най-съвременното ниво, като специално са отбелязани системите, защитаващи критично важната инфраструктура на страната.

Освен това, в проектозакона се предлага да се предостави помощ на Украйна за „намаляване на зависимостта й от руските технологии“, а също и за цялостното повишаване на кибервъзможностите й, разширяване на обмена на информация по киберсигурността и международното сътрудничество с Киев.

РИА Новости отбелязва, че в Закона няма конкретни препоръки, относно това, как именно Държавният департамент трябва да изпълни указаните мерки. Текстът на закона заема само няколко страници, по-голямата част от които е посветена на общото изложение на американо-украинските отношения в сферата на киберсигурността. Независимо от това, конгресмените искат да задължат външното ведомство да докладва за хода на изпълнението на предвидените в закона мерки не по-късно от шест месеца след приемането му.

Коментари

Задължително поле