Прокуратурата в САЩ поиска 18 месеца затвор за руската шпионка Мария Бутина

Празнуваме Лазаровден

Посвещават хореография на Сашо Костов?

Април обещава голове във Вечното дерби

5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Министър Вълчев: Едно от най-значимите ни предизвикателства е включването на всяко дете в образованието

Конопените семена съдържат полезните омега 3 мастни киселини Подходящи са за консумация по време на Великденския пост

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

След избухването на така популярната вече “мода на суперхраните” много продукти, които до скоро бяха чиста екзотика, се появяват все по-често на трапезата ни. Темата кои храни заслужават да бъдат определяни като суперхрана, и кои не, е доста дълга и парлива. Без да се впускаме в подробности в тази посока, ще ви запознаем с растение, което има качества често да бъде използвано за направата на здравословни ястия, повишавайки по невероятен начин хранителната им стойност. Това растение е конопът, и по-точно неговите семена.

По отношение на конопа съществува силно изразено недоразбиране, затова бързам да поясня – тук става въпрос за конопа от сортовете, които не са психоактивни и легално се отглеждат въз основа на маслодайните им качества.

Индустриален коноп наричаме сортовете от вида Cannabis sativa, които са така селектирани, че не съдържат или съдържат в нищожни концентрации психоактивни вещества (ТНС) и се отглеждат заради тяхното богатство на фибри и/или на мазнини.

Растението е много “благодарно”, дава висока реколта и лесно се добива по биологичен начин. То е един от първите култивирани растителни видове. Данните сочат впечатляващите 10000 години пр. н. е. за начало на този процес.

На пазара се предлагат много продукти, но аз препоръчвам най-вече натуралните семена. Те биват два вида – лющени/белени и нелющени.

Нелющените по-оптимално запазват качествата на омега мастните киселини, които изобилстват в състава им. За съжаление обаче люспите им за доста твърди, консистенцията им наподобява тази на слънчогледовите семена и може да са опасни за апендикса и въобще доста да натоварят храносмилателната система. За да се избегнат тези неблагоприятни ефекти, най-добре е конопените семена да бъдат смилани с вода в блендер и прецедени през торбичка за ядково мляко или обикновена цедка.

Лющените семена дават много по-голяма свобода, но препоръчвам да се купуват във вакуумирани непрозрачни опаковки и след отваряне да се съхраняват в хладилник. Така ще запазим активността на омега 3 мазнините в тях, още повече че в състава им отсъстват ензимни инхибитори, което ги прави много лесно усвоими и щадящи организма, но в същото време и по-нестабилни.

Оптималното дневно количество е 30 грама. Съветвам ви да избягвате консумирането на по-големи количества от семената, заради една важна подробност. Конопените растения много лесно абсорбират метали от почвата, което е много добра новина заради съдържанието на желязо, магнезий, калий и цинк, но за съжаление могат да съдържат и известно количество кадмий и други тежки метали, ако са били налични в земите, където са отглеждани. Препоръчваният вариант е да използваме биосертифицирани суровини.

Около половината от калориите в конопените семена идват от мазнините и то от ненаситените омега 3 и омега 6. Белтъчините са 30%. Да, конопените семена са невероятен източник на първокачествен протеин. Те съдържат големи количества от всички незаменими аминокиселини, което ги прави и подходяща храна за активно спортуващи. Съдържат и значителни количества витамини от групата В. Налични са още и магнезий, калций, манган, фосфор и др.

Консумацията на конопени семена благоприятства редуциране на теглото и се препоръчва за пациенти със затлъстяване. Ефектът се определя от голямото количество фибри, създаващи чувство за ситост и регулиращи по естествен начин храносмилането и редовното изчистване на дебелото черво. Семената се съчетават отлично със салатите от пресни зеленчуци и с плодовете и зеленолистните в смутито. По време на Великденския пост, който започна на 11 март, е добре да се възползваме от тях за обогатяване на менюто.

 

Рецепти

Конопен таратор

Продукти:
30 г белен коноп,
200 мл неподсладено соево мляко,
1 лимон,
1 скилидка чесън,
1 краставица,
1 суп. лъжица хранителна мая,
копър на вкус

Приготовление:
Конопените семена, соевото мляко, хранителната мая и лимоновият сок се блендират с малко кубчета лед до получаване на гладка консистенция. Добавя се наситнената краставица, чесън и копър. Разбърква се добре.

Рецептата е на Веселин Станков – сътрудник-консултант в медицинския център на д-р Емилова.

 

Пречистващо смути
(около 2 литра)

1/2 връзка глухарче, 2 стръка целина, 1 см резен от корен джинджифил, 1 ябълка, 1/2 ананас, 1 ч. чаша вода се пасират до гладка смес. Съхраняваме смутито в хладилник, ако не се изконсумира веднага.

Рецептата е на Цветана Атанасова – един от първите пациенти на д-р Емилова и по-късно неин сътрудник и съставител на здравословни менюта.

 

Салата с ябълка
(1 порция)

Настъргваме на по-едро ренде 1 голяма ябълка. На ситно стържем 120 г обелено цвекло, 50 г обелен алабаш, 20 г сурова тиквичка, няколко стръка магданоз. Накъсваме 10 г рукола. Смесваме всички съставки и подправяме с прясно изцеден сок от 1/2 портокал и 1/2 лимон. При поднасяме поръсваме с чаена лъжичка смлени белени семена от коноп.

Рецептата е на Илия Илиев – главен готвач в медицинския център на д-р Емилова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Вместо да ни препоръчва да пасем коноп доктор Емилова,по-добре е да си го свием на цигарка и да се напушим, и да се реем като глухарчета. А фосфор,магнезий,калций и манган можем да си папкаме от стъклариите в кабинета по химия. Там поне са в чист вид.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.