Консервативните кръгове на Съюза (ХДС/ХСС) поискаха оставката на Ангела Меркел

Консервативните кръгове на Съюза (ХДС/ХСС) се застъпиха за ранна промяна в Канцлерството в Берлин и оставка на Ангела Меркел от поста, съобщава германското издание Der Spiegel.

Председателят на т.нар. Съюз на ценностите, Александер Мич, бе сред първите, които призоваха Меркел да отстъпи поста си на новия лидер на християндемократите Анегрет Крамп-Каренбауер.

„Би било най-добре Меркел да организира колкото е възможно по-скоро предаването на поста на Анегрет Крамп-Каренбауер“, изрази увереност лидерът на консервативния кръг в партията.

Така председателят на ХДС би могла да предприеме необходимите промени в политиката за Германия с подновен кабинет, особено в областта на имиграцията и икономиката, допълни Мич.

Германският християндемократ сподели очакванията си, че подобно развитие на ситуацията ще доведе до излизането на социалдемократите от голямата коалиция в Берлин. „ХДС трябва да се подготвки за това и поради тази причина – активно да въвежда промени в Канцеларията на канцлера“, предупреди Мич.

По-рано политици от Съюза (ХДС/ХСС) отхвърлиха спекулациите на коалиционния партньор ГСПД за преждевременната промяна на канцлерския пост в Берлин. Фракционният лидер на ХСС Александър Добринд дори препоръча вниманието да бъде насочено към успехите на голямата коалиция, „вместо постоянно да се започват дебати за преждевременния й край“.

Министърът на здравеопазването Йенс Спан (ХДС) заяви пред местни медии, че дебатите за разпадането на коалицията може да дойдат „само от ГСДП“. „Правителството е на власт само от една година и след процес на изграждане, който продължава толкова дълго, както никога досега. Гражданите имат право да получат разрешаване на проблемите и по-добър живот, вместо постоянно да чуват за обсъждане на тактики".

Дискусията за край на коалицията бе предизвикана в петък от отделни политици от ГСДП. Те заплашиха да сложат край на правителството, ако Съюзът (ХДС/ХСС) се опита да замени Меркел с Крамп-Каренбауер преди изтичането на мандата й. В четвъртък лидерите на трите партии се събират на среща, за да сформират коалиционен комитет.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа