Константин Папазов - Момче за всичко

Константин Папазов

През последните два месеца Кризисният щаб срещу коронавируса бе оглавяван от проф. Мутафчийски. Военният лекар доби особена популярност, след като в настъпилите тежки времена се зае с отговорната задача да съобщава какво се случва, а и не само. Някак негласно щафетата бе предадена броени дни, след стана ясно, че брифингите постепенно секват. И сега на ход е Тити Папазов. Баскетболният наставник оглави друг един щаб за спасение, този на футболния “Левски”. Ексцентричният треньор има тежката задача да предотврати фалита на отбора на народа в ролята на обединителят.

В понеделник, навръх 77 годишнина от раждането на вечния Георги Аспарухов, на стадиона носещ неговото име, отново като бумеранг се завърнаха турбулентните времена. Те така или иначе не се бяха отдалечили кой знае колко далеч. Реално всичко беше въпрос на време и... то дойде. На “Герена” пак стана горещо, но не заради метеорологичните условия, а защото трудностите, съпътстващи клуба вече десетилетие, са на път да изкачат своя неписан Еверест. Медийното пространство отново отесня за “сините”. Първият български отбор, участвал в групите на Шампионската лига, е изправен пред фалит. Акциите са собственост на Георги Попов, намерил убежище в Дубай, след като срещу него и реалния собственик Васил Божков българската прокуратура повдигна редица обвинения. Финансирането към клуба секна, а касата на клуба е празна. Сега в ролята на спасител се явява Константин Папазов. Треньорът на баскетболния “Левски Лукойл” има мисия да влезе в ролята на преносител на мажоритарния дял от 86.6% от акциите на клуба. Папазов прие предизвикателството. Подобна роля не му е чужда, след като веднъж вече вадеше горещите кестени от баскетболния “Левски” през 2014 година. Но Цар Футбол е далеч по-трудна мисия и голяма хапка. Папазов обаче е доказал, че е достатъчно ексцентричен, дори симпатично луд, за да не се уплаши от нещо наглед невъзможно.

За него баскетболът отдавна отесня. Тити спечели всичко възможно на родна земя. Е, съдийската обич, както и “червената” и тази на Ботевград, така и не успя. Изявява се като президент, треньор, технически директор, селекционер, шеф на зала “Универсиада”. Нещо между “Човека оркестър” и “Момче за всичко”. Обявиха го за треньор на последното десетилетие в баскетбола. И логично оранжевата топка винаги ще си остане голямата любов на Папазов, също както и Майкъл Джордан. Но той почти никога не пропуска да напомни, че за него “Левски” е над всичко. И не е случайно, че все по-често е припознаван като неделима част от 26-кратните шампиони.

“Спират ме полицаи - какво става с “Левски”? - признава иначе баскетболният треньор. - Влизам в магазина - какво става с “Левски”?

Тити отдавна не е просто треньор на баскетболистите.

Откакто пое за пръв път “синия” баскет тим през 1998 година, Тити е близък и с футболния клуб. Неслучайно изгледа от първи ред успехите на Дрийм тийма в Европа в ерата на Мъри Стоилов и Наско Сираков. Затова не е изненада, че името на бившия директор и голмайстор №1 на “Левски” се завъртя отново в медийното пространство за пост в клуба сега, когато Папазов може да вземе акциите. Пак Тити спомогна много през 2014-а за организацията на 100-годишния юбилей на клуба. Даде си сърцето и душата, както се пее в една песен на агитката от Сектор “Б”. Появи се и на първа линия в похода на “сините” фенове през февруари тази година преди мача с ЦСКА, когато “Левски” демонстрира нагледно каква Л-юбов генерира “синята” идея.

През 2004-а застреляният година по-късно бос Георги Илиев му предложи дори да стане футболен треньор на “Локомотив” (Пд). Шега за някои, истина за обкръжението на тогавашния бос на ВИС-2. Изненадващо за мнозина зареденият с ексцентричност спец отклони тактично офертата. Да, Тити и футболът имат своя флирт, за който баскетболът явно не ревнува. За него все пак остават трофеите.

Някои от най-близките му приятели през годините са били именно от футболната общественост. И те могат сега бъдат големия му коз за последвалите действия на “Герена”. Такъв е Тити - недолюбван и обичан, подценяван и признат, усмихнат и ядосан. И с марково проливане на сълзи, непосилно и от раз дори за най-големите актьори в България.

Дребен на ръст за баскетбола, сега обаче той може да се окаже достатъчно голям, за да спаси “Левски”. Но за целта е нужна въздушна забивка, като онази на големия му любимец с №23. Въпросът е дали ентусиаста Тити Папазов може да скочи толкова високо? Или поне да влезе в печеливша за “сините” комбинация на най-високия етаж.

 

Искаше да връща Казийски в националния

Тити Папазов има енергията да захрани цяла София, за която в един момент даже имаше амбиции за кмет. Дори сега, когато е на 52 години, той продължава да гори. И понякога ентусиазмът му води до напрежение, защото остава неразбран. Така бе през 2015 година. Тогава Папазов афишира разочарованието си, че в националния отбор на различните спортове не играят някои от най-ярките звезди. И изрази готовност да върне Матей Казийски при “лъвовете”. Това определено не се хареса на тогавашния треньор Пламен Константинов, приел мисията за грубо вмешателство.

 

За него

Специална личност

“Тити е специална личност. Близки сме с неговото семейство. Аз съм и кръстник на сина му Желко. Има специална връзка между нас и мога да кажа, че той е най-добрият човек, който съм срещал в живота си.”

Желко Обрадович, световен шампион с Югославия

 

Дано не го употребят

Тити обича много “Левски”, дано само не бъде използван. Не съм се виждал отдавна с него заради пандемията, но ми е приятел и не искам да го употребят.

Велислав Вуцов, треньор

 

Занимава се с всичко в държавата

“Занимава се с политика, а след изборите коментира баскетбол. Започна да се занимава с всичко в тая държава. Винаги съдиите са му виновни за всичко. Нататък няма да има нито феърплей, нито нищо. Той е тотален олигофрен. Да ходи на 4-ти километър да го освидетелстват и да се свърши веднъж завинаги”.

Сашо Везенков, баскетболен треньор

 

Има качества, които не се срещат в обикновените хора

Да се надяваме, че на 50 години мъдростта ще надделява над емоциите при него. Нека остане все така добър и позитивен. Няма никакво значение, че не е бил велик баскетболист. Любовта му към играта го накара да върши всички тези неща. Той направи всичко възможно и невъзможно за да се учи от най-добрите. Беше треньор, президент, сега е шеф на зала “Универсиада”. Беше в “Биг Брадър”, в други предавания. Голяма личност, трябва да му го признаем. Има качества, които не се срещат в обикновените хора.

Георги Глушков, баскетболна легенда, президент на българската федерация

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети