Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС: Очакваме минни ловци и поддръжката им от Белгия

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов/вдясно/ посреща контраадмирал Уим Роберехт пред Щаба на флота.

От гледна точка на бъдещите планове на Военноморските сили за придобиване на нови минни ловци и възможностите за поддръжката им са очакванията от ВМС на Белгия. Става въпрос за кораби втора употреба от същия клас на минен ловец "Цибър", с който разполага бойният ни флот. Това каза командирът на ВМС на България контраадмирал Кирил Михайлов, който посрещна в Щаба на флота с официална церемония командира на Военноморския компонент на Въоръжените сили на Кралство Белгия контраадмирал Уим Роберехт.

„Ние наистина очакваме в бъдеще задълбочаване на сътрудничеството между ВМС на Белгия и на България. Особено в сферата на поддръжката на този тип кораби, а също и в подготовката на екипажите за експлоатацията им“, каза контраадмирал Михайлов. Той посочи, че белгийската страна проявява интерес към проекта, който България води -„Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции“.

Става въпрос за така наречения DIVEPACK, който е една сериозна възможност за развитие в бъдеще. Командирът на ВМС благодари на госта си за досегашната поддръжка, която белгийските ВМС оказват както с осигуряването на различни части и елементи за експлоатацията и поддръжката на фрегатите и минния ловец, които България закупи от Белгия, така също и за участието им в учението „Бриз“.

От своя страна контраадмирал Уим Роберехт посочи, че Военноморските сили на двете страни са установили връзка, когато България е решила да закупи кораби от Белгия. Той потвърди, че ВМС на Белгия са заинтересовани от проекта DIVEPACK .

Коментари

Задължително поле