Контрабандата на цигари у нас остава с нисък процент - 6,6 на сто

Снимка: Архив

Браншът се обедини против екстремните регулации в сектора

Контрабандата на цигари у нас за последното тримесечие на 2017 г е 6,6%. В сравнение с предходното тримесечие се отчита леко повишение с 0,6%, но на годишна база намалението е с 1,2%.

Тютюневите компании и представителите на правителството организираха традиционната конференция под надслов Инициатива „Срещу незаконната търговия“. На събитието присъства премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов.

По време на конференцията представиха резултати от проучване на пазара чрез събиране и анализ на празни кутии от цигари. Обхватът на проучването включва 20 големи града в страната или 47% от населението.

Предлагането на незаконни марки цигари включва много разлини видове - над 30-40, показа още анализът.

10 града са над средното ниво на контрабандата, а 10 са под средното. Градовете, в които има увеличение на контрабандата, са Ямбол, Стара Згора, Асеновград, Габрово. В София процентът на незаконната търговия с тютюн е 5,5%.

България се класира доста добре в сравнение с другите страни от ЕС – Великобритания и Ирландия са в челото на негативната класация с проценти на контрабанда между 30 и 38%. В сравнение с нашата съседка Румъния, която отчита 18,3% незаконно предлагане на марки цигари, ние запазваме добри позиции с три пъти по-малък процент.

От голяма важност е да не се въвеждат нови минимални нива на акциза върху цигарите, е един от изводите на анализа. Браншът, в лицето на тютюневите компании и асоциациите в сектора, се обедини против екстремните регулации в сектора.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика