Контролът за отпадъците става жесток (обзор)

Снимка: Пресслужба МС
Премиерът Бойко Борисов се запозна на място с работата на новия Национален координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха заедно с екоминистъра Емил Димитров.

Премиерът Борисов поиска справка за всички сметища до сряда

Санкции ще има и за кметовете, които не си вършат работата, стана ясно от думите на министър-председателя

Липсва позиция на Радев за Навални

Премиерът Бойко Борисов поиска от министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната. Информацията ще бъде докладвана на премиера на заседанието на Министерски съвет идната сряда. Това стана при посещението му в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха. „Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток”, разпореди министър-председателят. Премиерът Борисов поясни, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както при случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге”. Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. „Санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол”, категоричен бе Борисов.

Националният координационен център е звено в МОСВ, което беше създадено по инициатива на екоминистъра Емил Димитров още през февруари миналата година. Целта на новото звено бе да се овладее незаконния внос на отпадъци и да се осъществи необходимата координация между всички контролни органи, включително Агенция „Митници”, Гранична полиция и РИОСВ. По данни, разпространени днес от МОСВ, в резултат на дейността на звеното нерегламентираният внос на отпадъци беше овладян, като съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 година намаля от 11,6 до 1 процента.

По време на посещението на премиера Борисов в новия център, министър Димитров показа възможностите на системите за работа. Отскоро центърът е разширил своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха. В допълнително открити зали вече е осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време.

По време на инспекцията в Националния координационен център премиерът Борисов обърна внимание, че продължава да липсва позиция на президента Радев по отношение на задържането на Алексей Навални: „Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общност е да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно”.

„Когато са нарушени нашите ценности, трябва да имаме позиция”, категоричен беше Борисов и посочи, че това не означава, че България се меси във вътрешните работи на Руската федерация или разваля отношенията си със страната. „Не чух позицията на Радев и по изгонените руски дипломати”, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. „Когато той говори за Гебрев - със службите във Великобритания много работим по тази тема. И тези, които минаха тогава, са обявени за персона нон грата. И там сме свършили всичко”, каза Борисов.

Коментари

Задължително поле