Кораб с българи е отвлечен от йеменските хуси (обзор)

Корабът “Galaxy Leader”

Израел обвини Иран в пиратство

В Червено море, на път за Индия

Товарен кораб, частична собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя. Това съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху, обвинявайки Иран в пиратство.

Товарният кораб “Galaxy Leader” е отдаден под наем от британска компания на японска компания. Сред екипажа има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци. Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия.

Кабинетът на Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци. “Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища”, каза премиерът на Израел.

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг. Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове.

Това означава, че те ще атакуват не само кораби, плаващи под израелски флаг, но и превозващи товари, собственост (дори и частично) на израелци, пише “Джерусалем пост”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят