Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

Народе, съжалявам, че днес ставате свидетели на това, което показва, че българската политическа класа е незряла да оцени обективно и мъдро историята си и да даде перспектива, да отговори на реалните ви проблеми, да помогне да ги решите и да ви даде надежда. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по искането за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента.

„Искането за предсрочно прекратяване на мандата на Валери Жаблянов е незаконно, тъй като не отговаря на условията на Правилника на Народното събрание, провъзгласен от Конституционния съд за закон“, заяви тя и определи искането за оставка като противоконституционно.

„В ГЕРБ има много достойни и умни хора, които публично изразиха несъгласие с Истанбулската конвенция“, посочи Корнелия Нинова и цитира изказване на депутата от ГЕРБ Георги Марков за Конвенцията. „Има ли двойни стандарти - депутат от БСП изразява несъгласие с международен договор, депутат от управляващото мнозинство изразява несъгласие с международен договор. В първия път това е основание за оставка, а във втория - не“, коментира лидерът на БСП.

„Не само, че проявявате двойни стандарти, а нарушавате основни конституционни права“, изтъкна Корнелия Нинова. „Лъжете - Валери Жаблянов стоя прав и спази тишината, която се изисква в минутата мълчание. Единственото, което направи е да предложи към уважението на жертвите на комунизма да прибавим и уважение към жертвите на фашизма“, каза още тя.

Коментари

Задължително поле