Корнелия Нинова: Създаваме нови и нови органи за борба с корупцията, а тя расте

Създаваме нови и нови органи за борба с корупцията, а тя расте. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на Националното съвещание на партията. Според нея трябва да се създаде модерно електронно управление.

Лидерът на БСП представи проекта „Визия за България“, изготвен от БСП и предлагащ нов модел за развитие на страната. В изготвянето му са участвали членове на Националния съвет на партията, народни представители, членове на общински и областни структури на партията, както и представители на граждански организации.

"Пари има, но много се краде. Друго няма - желание за ограничаване на тези кражби. Политиката се храни от кражби и няма интерес това да спре.", заяви Нинова. По думите й корупцията е променила цялата структура в цял свят. „Знаем, че има две нива на корупция. По високите етажи на властта и по ниските. Да видим първо първата – корумпиращите корпорации, частни интереси, монополи и кръгове и корумпиращите политици се разбраха и си създадоха модел, облякоха го в закона.“ По думите й второто ниво на корупцията е свързано с бюрокрацията. Тя призова да се намери онази скала на прогресивно данъчно облагане.

„Ако се мисли за справедливост и солидарност, ще намерим това сечение на интересите. Сега отново ще ни кажат, че по комунистически те искат да вземат от богатите. Нека да видим как по комунистичеки става това в некомунистическа Америка и Европа“, каза Нинова. По отношение на пенисонерите, Нинова заяви, че търси разговор дали най-накрая ще се преизчеслят всички пенсии.

Предлагаме във всеки регион лечебните заведения да се обединят в холдингова структура и да се намали ДДС за лекарствата, заяви още лидерът на БСП. Според нея тази система гарантира достъп до 30 минути в рамките на така наречения златен час и отстояние от 50 км.

„Що се отнася до човека, предлагаме намаляване на ДДС за лекарства за медицинските изделия. Време е за този сериозен и аргументиран разговор“, каза тя и поясни, че БСП предлага и държавата да се намесва в определянето на цените на лекарствата. Според нея трябва да има наредба за заплатите на работещите в здравната система. Нинова посочи, че БСП предлага нова държавна политика в здравеопазването, с която държавните и общински болници да не са търговски дружества.

„Държавни и частни болници имаме към днешна дата, които ползват пари от НЗОК, където всички си внасяме здравните вноски. Днес болниците са търговски дружества и съсредоточени в големите градове, т.е. нямаме основният принцип в здравеопазването – достъпност. За каква концентрация на лечебни заведения става дума. Вижте София, Черноморския регион - 68 в София – 2 във Видин. Тази диспропорция трябва да бъде преодоляна“, каза тя. По думите й не може да се забранят частните болници. „Ако те искат да получават пари от НЗОК, то те нека бъдат така добре да се отпишат от търговския регистър, да бъдат лечебно заведение и тогава да ползват обществения ресурс от НЗОК“, посочи лидерът на БСП.

По време на Националното съвещание на партията Нинова се обяви против джендър идеологията в българските училища – „нека развиваме традиционно и електронно обучение“, коментира тя.

„Семейните ценности са ни по-скъпи от третия пол. България и българското общество не приема тази идеология. Не я вкарвайте в училищата. Губим децата си. Промиват им главичките с псевдоценности. Трябва да дадем отпор на това с истинските ни ценности“, заяви Нинова. Тя призова за образователна система, адаптирана и обърната към дигиталното поколение.

„Това е бъдещето. Това е бъдещето на младите хора. Ако не се подготвим на това, даже сме закъснели. Нека да развиваме традиционно и електронно смесено обучение“, заяви лидерът на БСП. По отношение на образованието и науката, Нинова отбеляза, че държавата се е оттеглила. „Нашата грижа е държавата и тук да си поеме ролята. Да гарантира качество и съдържание в образованието. Ето защо предлагаме – безплатни детски градини, един учебник за един клас в цялата страна. Общественият ресурс да отива за държавните и общински училища“, каза тя и допълни, че целта е развиване на аналитични способности и възпитание.

„Предлагаме да спрем разграбването на националните богатства. В момента вместо обществото да се ползва от тях малцина ги ползват за собствено обогатяване“, посочи още Нинова. Във връзка с твърденията, че държавата е лош стопанин, Нинова каза: „Уважаваме вашето мнение, но то като че ли вече се изтърка“.

Тя изрази радостта си, че КЗК е проявила разум и компетентност и е спряла сделката за продажбата на ЧЕЗ.

„Разбира се, че ние сме за това да има равнопоставеност на държавната, общинската собственост. Живеем в съвременен свят, балансът беше тотално нарушен. Равновесието трябва да бъде възстановено“, каза Нинова. Тя поясни, че трябва да се обсъдят онези стратегически обекти, които днес са забранени за приватизация, да бъдат забранени и за концесия. „Макар и много закъсняло, но трябва да започнем да градим собствена, българска икономика, родно производство и земеделие, което не е на 70 % зависимо от европейки пари и субсидии. Нашите специалисти поработиха с учените от институтите от БАН“, каза Нинова.

По думите й един от най-големите проблеми са регионалните различия. „Ето защо от тук нататък предлагаме всички политики да пречупваме през регионите. Започваме с икономиката. Предлагаме ви да дискутираме модел на регионализация, на икономическата, здравната и социалната политика. Такъв модел предлагаме в производството и в земеделието“, заяви лидерът на БСП.

„Вече започнаха да идват предложения и искам да поздравя колегите от Монтана, които ни изпратиха професионално и подготвено решение за региона си“, каза Нинова. „Този план за развитие на индустрия и производство има проблем, който може да го спъне. Това са кадрите. Тук видях и лидерите на синдикати. Кадрите и работната ръка. Голяма грешка да се смята, че мигрантите ще ни решат въпроса с работната ръка. Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление. Нямаме – ще си внесем. Не, нямаме ще си произведем – български кадри и работна ръка. Ето как – заедно с големите работодатели, производители, със средни и малки фирми разговаряхме месеци наред. Благодаря ви, че ни помогнахте да направим задълбочен анализ от какви хора има нужда икономиката ни днес“, каза лидерът на БСП. Според нея държавата трябва да инвестира в знанията и уменията на необходимите кадри.

Тя призова за намаляване на ДДС върху храните. „Ефектът на това намаляване ще е върху хората, върху потреблението и върху бюджета на страната. Тук да обърнем внимание за земеделието. Знаем каква структура на земеделието има. Десетина фамилии в България владеят земеделската земя и получават най-високия процент от субсидиите. Предлагаме да се предложи таван на субсидиите“, поясни Корнелия Нинова.

Според нея трябва да се вложи ресурс за възстановяване на Напоителни системи. „Не крачим с големите стъпки на света, който се движи много бързо напред“, каза лидерът на БСП.

Коментари

Задължително поле