Корнелия по пътя на Сергей

Идеологически скопена, организационно обезкостена, ляво-дясна е БСП

Какво представлява Нинова и каква линия на поведение в БСП ще налага, в „Труд“ е писано и преди да я изберат, и скоро след това

Tези дни 50 членове на Националния съвет и 12 бивши и настоящи журналисти от вестник „Дума“ изпратиха писмо до ръководството на БСП, в което настояват Изпълнителното бюро да отмени решението, с което беше назначен новият главен редактор на „Дума“. Шумен скандал, но нито е първият, нито ще е последният за това ръководство. Не е бомбастична изненада, а и не случката в партийния вестник е същинския повод за врявата.

Все по-нестабилна е соцпартията, съответно се смалява и водаческата тежест на Нинова. Политическият маразъм не отминава и ГЕРБ, рейтингът на правителството също спада в резултат на комплекс от проблеми и неуспехи. БСП обаче по никакъв начин не се представя като реална опозиция, готова поне в основни линии за поемане на властта. Близо до ума е, че с вотове на недоверие не може да спечелят симпатиите на населението, те носят някакви ползи само за управляващите. Политически по-грамотни активисти просто се възползваха от крамолата.

Какво представлява като политик Нинова, кои сили я настаниха на поста на „Позитано“ 20, каква линия на поведение на БСП ще прокарва, в „Труд“ е писано и преди да я изберат, и скоро след това. Видя се как се „отблагодари“ на селския си Георги Гергов много скоро след като го бранеше от недоброжелателите му в партията, дори предложи да й стане заместник. Скандалният бизнесмен е дал доста за БСП, направил е много за благосъстоянието и кариерата и на Корнелия, но беше безпардонно изхвърлен от „Позитано“.

Тя несъмнено е разбирала какви неприятности ще последват, но външният натиск е бил императивен по отношение на почетния консул на Русия в Пловдив. Той не е безобиден партиец, ръководи се преди всичко от интереса си, има и голям ресурс да привлече и други недоволни срещу нея. Което и направи. С лекота, защото по-опитните в ръководството бързо схванаха, че една от първите й задачи е да разчисти такива като тях в центъра и по места.

С времето и по-наивните стоплиха същото, но малцина все още можаха да повярват, че поставената й крайна цел е пълното обезличаване на БСП до скромна бутикова партийка. Без следи от здравите преди време структури на терена, изпразнена от конкурентоспособен партиен апарат, лишена от относително трайната все още електорална подкрепа. Задача, предвидена още по плана „Ран-Ът“, мощно вкарана за реализация от Андрей Карлович и Александър Лилов, подмолно продължена от Георги Първанов и неотклонно изпълнявана от Сергей Станишев.

Тези дни пресцентърът на БСП триумфално разпространи фотографии от стълбището пред партийната централа, на които бодро се усмихват председателката и американският посланик Н. Пр. Ерик Рубин. Условията за сватбата на БСП със САЩ вече са били договорени, тълкуват събитието в партийно издание, сега просто са обсъждали зестрата. Основателно предполагат, че се скалъпва политическо лидерство у нас за създаване на ос Албания-Македония-България срещу руското влияние на Балканите. Сигурно не е, за да сподели за хрумката „Визия за България“.

Това е четвъртата й среща с американския първи дипломат, откакто оглави БСП, дебело подчертават нейни епицентристки чучулиги. Нямат данни за предшестващите оглавяването. За разлика от предните три в соццентралата, тя не посрещна посланика самичка, а в компанията на международния секретар Деница Златева. Кадър на Станишев на същия пост, от който Първанов го натрапи за партиен шеф, минала през политподготовка в САЩ.

Знакова персона за предпочитанията на председателката. За Златева одиозният в партията оргсекретар Кирил Добрев, много близък на Георги Първанов, казва, че я знае от времето, когато „на БСП е било лепнато петното на бивша комунистическа партия“. Била направила много за превръщането й в модерна лява?! Крайно незначителен е процентът на избирателите, които биха гласували за така описаната партия, досега гласуваха за бившата комунистическа.

Баламосвайки посещаващите Бузлуджа симпатизанти, сочейки партийците за „опетнени бивши комунисти“, отборът на Нинова съзнателно и решително скапва БСП. Не само за 50-имата с подписката става пределно ясно, че с тези хора, с това Изпълнително бюро (ИБ) за техните кариери скоро няма да има никакво бъдеще. В сайта на БСП може да се забележи, че тази партия има за лидер Корнелия Нинова! Благоев и Димитров ли, БРСДП и БКП ли? Идеологически скопена, организационно обезкостена, ляво-дясна е тя!

Затова на „Позитано“ няма кой да сътвори приличен документ, ами се привличат скъпо заплатени социолого-политолози, обслужвали ред други партии, разтоварени от идейно-политически багаж, свободни откъм скрупули. Така се появява тюрлюгювечът „Визия за България“, предполагащ да впечатли партийната маса и избирателите чрез сервиране на всичко, каквото на хората у нас е остро потребно. Нагъвайте истинска демокрация, на васална държава на едри хапки, боднете си свободна инициатива, нека слабо ви замирише и на национализъм!

Отблизо запознатата със ситуацията в партията доц. Татяна Буруджиева споделя: „Организационно талибанство, идеен вакуум, властови глад – това характеризира днес БСП... В ИБ са главно посредствени дърдорковци...(Нинова) не само се изолира, а започна война срещу всички, включително срещу собствените си членове и симпатизанти... приватизира партията... ценни кадри по места се оттеглят, проличава крайно ниското ниво на кадровите практики на Кирил Добрев... Такава БСП скоро и на президента хич няма да му е полезна...“

Очевидно е как процесът на довършването на соцпартията от Корнелия и такива като Добрев и Златева около нея, се ускорява. По пътя на Сергей това представлява нейното председателстване. След 13 загуби от 13 възможни у нас, той беше уреден да води ПЕС към провал след провал в Европа. И успява да го прави, надява се на трети мандат! Ще уредят и Нинова след време, няма да забравят и послушната Деница. Дали вече не е късно за прогледналите за тази перспектива позитанци да променят ситуацията, че утре за тях няма да се погрижат Н. Пр. Рубин и шефовете му!

Коментари

Задължително поле