Коронавирусна русофобия

Снимка: Архив

Вече 39 страни са одобрили Спутник V

Удавник и за сламка се лови, казва една народна поговорка. Смисълът е, че когато животът ти е застрашен търсиш всякаква помощ. Даже ако може и от онзи, когото считаш за свой враг. Нещо подобно се случва с нашата страна. Коронавирусната пандемия връхлетя  върху европейския континент и в Брюксел казаха: ще се борим заедно, един за всички и всички за един. Ще направим обща поръчка за всяка страна, според нуждите и заявките ѝ.

Оказа се обаче, че това е само един красив, но кух лозунг. Когато започнаха да умират хора, всеки започна да се спасява поединично. Великобритания отказа да се присъедини към общата схема и без никакви бюрократични формалности първа одобри ваксините, от които имаше нужда, осигури ги преди другите и излезе на първо място по брой ваксинирани, далеч изпреварвайки всички европейски страни. 

Германия заяви 64 милиона ваксини по линия на ЕС, но си поръча още 30 милиона в странична сделка. Франция и Германия започнаха да подливат вода на Великобритания, като пуснаха слухове, че Оксфордската ваксина Астра Зенека не била ефективна за хора над 65 години, за да наложат своите ваксини, с производството и одобрението на които позакъсняха. 

Унгария като се усети, че скоро няма да получи желаното количество ваксини и поръча незабавно руски и китайски. "Мен не ми трябват обяснения, а ваксини" каза унгарския премиер Орбан. Словакия също поръча руска ваксина - 2 млн. броя и първата партида от 200 000 вече пристигна. Канцлерът на Австрия Курц лично се обади на Путин за възможността да бъдат доставени  руски ваксини за неговата страна.

След като се оказа, че в рамките на ЕС България е последната дупка на кавала и никой не се интересува от бедственото положение, в което изпаднахме, заемайки незавидното последно място по брой ваксинирани на 100 000 души население, логично беше и българското правителство да потърсят изход. И подобно на унгарския премиер да се обърнат към Русия или Китай за доставка на тяхната ваксина.

Да, ама не, както казваше покойният Петко Бочаров. Русофобията, която демонстрират българските управляващи, явно е помрачила разсъдъка им, след като не прибегнаха до този вариант. Когато депутатът Георги Свиленски постави въпроса за доставка на руски ваксини и председателят на Народното събрание Караянчева го репликира с контра въпрос: "Кой ви гарантира, че руската ваксина е ефективна?", дамата би трябвало да знае, че никой от лидерите на европейските страни не подлага под съмнение качествата на руската ваксина. И вече 39 страни в света са я одобрили, доставят я или водят преговори за доставки.

Че русофобията е в основата на нежеланието да се договорят и ваксини от Русия, говори и отговорът на председателя на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на въпроса дали има плaнoвe зa внoc нa руcкaтa Вaкcинa CПУТНИК-V у нac. Тя каза, че бългaрcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo нe пoзвoлявaлo пoдoбeн внoc, aкo липcвa рeшeниe нa Eврoпeйcкaтa aгeнция пo лeкaрcтвaтa. От невежество или пък умишлено, тя изрече една неистина, защото както подчерта известният юрист Владимир Шейтантов, общнocтнoтo прaвo нa EC нe caмo нe зaбрaнявa, нo рaзрeшaвa нa нaциoнaлнитe държaви дa упрaвлявaт cвoятa пoлитикa в oблacттa нa здрaвeoпaзвaнeтo. И подчерта изказването на френския министър на външните работи, че „Вaкcинитe нямaт грaждaнcтвo”. Че това е така говори и фактът, че и други страни от ЕС, като Австрия и Словакия вече преговаря с Русия за доставка на руската ваксина.

На този фон, реакцията на българския премиер бе само да изрази негодувание, че не се спазвали договорите в рамките на ЕС за доставка на ваксини и да поиска такива назаем от Франция и Гърция.

Вече е доказано, че ваксинацията спасява човешки животи. Проучване в Англия показва, че благодарение на масовата ваксинация, при това само с инжектиране на една доза, към средата на февруари смъртността сред населението на възраст под 80 години е спаднала с над 40 процента, а рискът от хоспитализация на възрастните над 70 години е спаднал с 80 процента. Но в тази страна, за разлика от България, най- напред се ваксинират възрастните - в първа група тези над 80 г., след това тези под 80 г. След това тези над 75г., и нататък хора в следващи възрастови групи, както и такива със съпътстващи заболявания. Данните за 1 март  показват, че при десет пъти по-голямо население на Великобритания спрямо България броят на заразените във Великобритания е само два пъти по-голям, а на починалите е 104 срещу 117 за България. Което е обяснимо, като се има предвид, че към средата на февруари във Великобритания 21,6% от населението е ваксинирано срещу 1,1% за България.

Подобни проучвания в САЩ също доказват за силен спад на смъртността след ваксинираното население. "Който губи време, губи човешки живот. Който печели време, печели човешки живот. Нямаме време за губене.“ - заяви унгарският премиер Орбан.

Всекидневно у нас умират десетки хора, вече надхвърлиха и сто на денонощие. И не малка част от тях можеха да бъдат спасени, ако бяха ваксинирани. И други ще продължат да умират, които  може да се спасят, ако се ваксинират. Някой трябва да понесе отговорност за това предотвратимо бедствие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи