Коронавирусът е убил 3800 души в Иран

Близо 3800 души вече са починали от новия коронавирус в Иран, а броят на заразените в страната надхвърли 60 000, предадоха световните агенции, като се позовават на властите, съобщи БТА.

Говорителят на иранското министерство на здравеопазването Киануш Джаханпур съобщи за 133 смъртни случая през последното денонощие. С това общият брой на починалите от вируса в Иран - безспорно най-тежко засегнатата от пандемията държава в Близкия изток - достигна 3872.

През последното денонощие в страната са били потвърдени 2089 нови заразени - най-ниския брой от пика от 3111 случая, регистриран на 31 март.

Някои в чужбина подозират, че иранските власти занижават данните, отбелязва Франс прес.

Ройтерс цитира представител на иранския оперативен щаб за борба с вируса, според когото реалният брой на заразените в страната с население от 83 милиона души е около 500 000. "Много хора с по-леки симптоми не са установени", каза Хамид Сури вчера.

Най-малко 3987 пациенти с причиняваното от вируса заболяване Ковид-19 са в критично състояние.

Общо 27 039 души са оздравели и са изписани от болница.

В опит да овладеят разпространението на вируса, иранските власти не наложиха задължителна карантина, но призоваха хората да си стоят у дома "колкото е възможно" и оставиха отворени само магазините за стоки от първа необходимост. Президентът Хасан Рохани съобщи в неделя, че е дадено разрешение за поетапно възобновяване на икономическите дейности, като се започне от 11 април, припомня Франс прес.

Коментари

Задължително поле