Корона в Операта?

От оркестрантите единствено музикантите, които свирят на духовите инструменти, няма как да носят маски.

Музикант свирил в три театъра, преди да разбере, че има Ковид-19

Засега тестовете на всичките му колеги са отрицателни

Лека паника в три големи музикални институции предизвика вестта, че музикант, свирил и на трите места, е болен от ковид-19. Допреди седмица Огнян Михов е участвал в представления на Софийската и Старозагорската опера и в Националния музикален театър. Алармата вдигна оперната певица Дарина Такова, която призова във фейсбук за незабавна карантина на трите театъра.

На 3 октомври Михов е свирил с още двама музиканти на Концерт за бебоци, съобщиха от Софийската опера. Двамата му колеги са се изследвали за Ковид и пробите им са отрицателни. В деня след концерта участвал и в “Българи от старо време” в Националния музикален театър. Същата вечер се почувствал зле. След като тестът му за ковид-19 се оказал положителен, той уведомил РЗИ и директора на Оперетата Марияна Арсенова. От Музикалния театър вече са установили кои са зрителите, седяли на първи ред по време на спектакъла, както и колегите, които са били в пряк контакт с Михов. Четирима души, в това число главният диригент, вече са с отрицателен тест. На сцената музикантът не е бил в контакт с останалите изпълнители, тъй като всеки от “духачите” свири зад плексигласови плоскости.

Михов е баща на дъщерята на Дарина Такова - Мила Михова, която също е оперна певица. Цялото семейство са болни, но примата кара вируса безсимптомно, като единствено изпитва отпадналост. Звездата всеки ден препубликува текстове на дъщеря си, която от 6 дни е на легло и води електронен дневник на случващото се с нея. “Очите ме болят втори ден, вчера по едно време исках да си ги извадя и да ги сложа за малко на нощната масичка, да си починат едни от други.” С чувство за хумор, въпреки нелекото си състояние, Мила Михова описва как се чувства, защото смята, че за вируса трябва да се говори. “Няма нищо срамно в това да си заразен с Ковид-19, - пише тя. - Никой не е виновен и ако го предаде на други хора. Но е добре да се говори, затова и пиша всички тези ъпдейти. Смятам, че е важно да сте информирани, за да не се връзвате нито на конспирацията, нито на паниката.”

Коментари

Задължително поле