Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Корупция и бедност спират развитието на България

Снимка: БУЛФОТО

Последни сме по просперитет в ЕС, показва световен доклад

България е последна в Европейския съюз (ЕС) по просперитет и заема 57-а позиция в света сред 149 държави в международна класация на базирания в Лондон институт “Легатум”. Индексът на просперитет оценява състоянието на страните в девет области – качество на икономиката, управление, бизнес климат, достъп до образование, здравеопазване, сигурност,  лична свобода, обществен капитал и околна среда.

Изоставаме от  Ботсвана, Ямайка и Шри Ланка

В общата класация сме по-зле от Ботсвана (54), Ямайка (55) и Шри Ланка (56), а в ЕС сме зад всички близки страни членки – Румъния, които са на 50-о място, Унгария (47), Гърция (44), Хърватия (43) и Чехия (27).

Най-проспериращите държави в света са Нова Зеландия, Норвегия и  Финландия. Топ 10 се допълва от Швейцария, Канада, Австралия, Холандия, Швеция, Дания и Великобритания. На дъното на класацията е Йемен, а преди него се нареждат Афганистан, Централноафриканската република, Судан, Демократична република Конго, Чад, Ирак, Мавритания, Ангола и Бурунди.

Според авторите на класацията у нас се наблюдава скромно подобрение на просперитета през последното десетилетие, а бедността и лошото управление спират развитието на страната. Въпреки че се придвижва с три места напред в класацията за десет години с подобрени резултати в бизнес средата (71-во място), обществения капитал (111) и околната среда (41), България изостава от конкурентите си от ЕС в здравеопазването и личната свобода.

“Преходът към демокрация и свободна пазарна икономика е по-бавен в България и тя остава една от най-бедните и най-корумпираните страни в ЕС”, пишат авторите на доклада. Румъния, която се присъедини заедно с нас в ЕС през 2007 г., е дадена за пример като страна със сериозен напредък в създаването на динамична бизнес среда и борбата с корупцията, при явен застой на България. В проучването се отбелязва още, че у нас трябва да се прокарат реформи не само за насърчаване на икономическия растеж, но и за намаляване на бедността, неефективното управление, организираната престъпност и корупцията.

Област      Място на страната сред 149 държави

Качество на икономиката  73

Бизнес климат   71

Управление       78

Образование     39

Здравеопазване 91

Сигурност         48

Лична свобода  66

Обществен капитал   111

Околна среда     41

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Кой не е чувал, че бойко тъпото прибирал между 50 и 75% от сумите за проектите финансирани с пари от бюджета и еврофондовете. А това яко крадене на ненаситните свински дзурли прави народа беден. Извода е един, да бъдат изкарани на стадиона всички политици, министри и зам. министри от последните 27 години и да бъдат разстреляни.

  2. Не съм съгласен да се разстрелват Гоце, Ровч, СерГея, Доган, цара, Пръмова, Малкия Мук, Пасито също не съм съгласен. Виж Костов може. Щях и Луканката да го впиша, ама някой вече е свършил тая работа. От зам министрите не съм съгласен за Курнелия, нея може да я сложим за мис Б-я.

  3. Така е Мите:) Шо ше ги стрляме та убиваме. По-добре ше бъде да ги поставим на диетата/стандарта на милион български пенсионери с по 167 – 200 лв на мес. тогава те сами ша са гръмнат. И правилно, на кой са нужни подобни паразета?

  4. “В общата класация сме по-зле от Ботсвана. България остава една от най-бедните и най-корумпираните страни в ЕС.” Почернената Бългерия.Без коментар.

  5. Последни сме по просперитет в ЕС, показва световен доклад .

    Изоставаме от Ботсвана, Ямайка и Шри Ланка . Това не е истина ,това е част от хибридната война на Путин срещу България – явно не сте чели и слушали за успехите на герберасткото правителство , начело с Боко , известен с престижната титла т…..а .

Отговорете