Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Снимка: Архив

Косово върна днес в страната 110 свои граждани от Сирия, сред които джихадисти, заминали да участват в гражданската война там, и 74 деца, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на косовското правителство.

"Днес в ранните часове на деня бе организирана важна и деликатна операция, при която правителството на Косово с помощта на САЩ върна 110 свои граждани от Сирия", съобщи на пресконференция министърът на правосъдието Абелард Тахири.

Министърът не уточни каква е била ролята на САЩ, но самолет с американското знаме на опашката е бил видян на летището в Прищина, докато е траела операцията, информира БТА.

Властите съобщиха, че сред върнатите косовски граждани има четирима бойци, 32 жени и 74 деца, включително 9 деца без родители.

Четиримата бойци са били незабавно арестувани. След няколкочасов престой на летището жените и децата са били транспортирани с два автобуса и полицейски ескорт до казарма край Прищина.

Над 300 косовски граждани, мъже, жени и деца, са заминали за Сирия от 2012 г. Около 70 мъже, биещи се на страната на екстремистки въоръжени групи, са убити.

Полицията съобщи, че около 150 жени и деца, включително около 60 деца, родени в Сирия, са били пленени, след като "Ислямска държава" изгуби контролирани от нея територии. Трийсет бойци, 49 жени и 8 деца още остават в конфликтните зони.

"Ние няма да спрем, преди да върнем всеки гражданин на Република Косово в страната му и всеки, който е извършил някакво престъпление или е бил част от тези терористични организации ще бъде изправен пред правосъдието. Косово не може да позволи негови граждани да бъдат заплаха за Запада и за нашите съюзници", каза Тахири.

Международни и местни агенции за сигурност предупредиха по-рано за риска от връщането на бойците. През 2015 г.

Косово прие закон, според който участието в чуждестранни въоръжени конфликти се наказва с до 15 години затвор.

Около 90 процента от населението на Косово са мюсюлмани. На територията на страната не е имало ислямистки атаки, но над 100 мъже бяха съдени за участие в конфликтите в Сирия и Ирак. Някои от тях бяха намерени за виновни за планиране на атаки в Косово.

Коментари

Задължително поле