Косово се разделя с епохата Тачи

Снимка: Ройтерс, Архив
Хашим Тачи излиза от следствието, след разпита си пред военните прокурори. Това действие е следствие от действията му като полеви командир в Армията за освобождение на Косово.

Тектоничните промени в Прищина чертаят политическа нестабилност

Някогашните герои от конфликта през 1998-1999 г. ще станат излишни 

Докато светът беше вперил очи към Вашингтон и очакваше изхода от президентските избори в САЩ между Доналд Тръмп и Джо Байдън на не повече от 350 км от България се разиграха знакови събития в най-младата балканска държава Косово. В рамките на 48 часа се случи нещо немислимо само до преди няколко месеца.

Мисията на EULEX задържа най-известните политици на страната Хашим Тачи, президент до преди дни на Косово, Якуп Красничи бивш председател на парламента на Косово и говорител на АОК по време на войната през 1999 г., Кадри Весели бивш председател на Кувендима /парламента/ както и лидер на Демократичната партия на Косово /PDK/ и Реджеп Селими ръководител на ПГ на „Самоопределение“. Станалото е на път да предизвика политическа буря в Прищина, след като Специалният съд за престъпленията на АОК /паравоенна структура на косовските албанци от края на 90-те години, противопоставила се на диктатурата на югопрезидента Слободан Милошевич/, повдигна обвинения срещу редица знакови лица на политическата сцена в Косово.

И така в Прищина се случи нещо, което редица наблюдатели на балканските процеси подцениха още преди пет години смятайки, че въпросът за извършеното от АОК през 1998-1999 г. ще бъде забравен. Още през лятото на 2015 година Хашим Тачи, беше убеден, че като накара депутати от неговата партия PDK да гласуват закона за Специалния съд, ще може да защити АОК и да изчисти имиджа на Косово. Но явно планът му не сработи по начина, по които си го беше представял, и сега се оказа зад решетките на затвора в Схевенинген. Някогашите лидери на Армията за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи, Якуп Красничи, Кадри Весели и Реджеп Селими са обвинени в престъпления срещу човечеството в Косово и Албания, и вече са в ареста на съда по престъпленията на АОК в Схевенинген. 10 години след доклада на швейцарския адвокат и бивш депутат в ПАСЕ Дик Марти, въпросът за жертвите от престъпленията на АОК тръгва към съдебната си фаза.

Задържаните бяха транспортирани със специален полет от Прищина до Хага, след като прокурорът, разследващ материалите, потвърди обвиненията срещу тях. Според обвинителния акт като членове на Дреничката групата на АОК, срещу тях са повдигнати 10 обвинения за убийство, отвличане, преследване и изтезания. Те са квалифицирани като престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Според съда престъпленията са извършени в периода 1998 - 1999 г. в Косово и Албания.

Обвинението твърди, че „незаконен или произволен арест и лишаване от свобода, жестоко отношение, изтезания и убийства“ са военни престъпления, а „затвор и други нехуманни действия, изтезания, убийства, отвличания и преследвания“ са престъпления срещу човечеството.

„На няколко места в Косово, както и в Кукъс в Северна Албания, членовете на АОК са извършили престъпни действия срещу стотици цивилни и невоенни лица“, се казва в изявлението на съда.
В документа е записано, че „сърби, роми и ашкали, католици, мирни граждани, за които се смята, че са сътрудничели със сръбските власти или са общували със сърби, с местни косовски албанци, които са били свързани с Демократичната съюз на Косово /LDK/, както и с други партии, за които се смята, че са били против АОК“.

„Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи са наказателно отговорни за различни престъпленията в обвинителния акт, извършени в контекста на въоръжен конфликт с немеждународен характер в Косово и които са били част от широко и системно нападение на лица, които се считат за противници на АОК“, се казва още в изявлението на съда.

Сърбия поздрави решенията на Специалния съд за АОК и обяви, че очаква престъпленията на паравоенните косовски части да получат справедлив съдебен епилог. В Белград местните медии припомнят, че в доклада на Дик Марти става дума за т. нар. „жълта къща“, където са били изваждани органите на арестувани и взети като заложници сърби и недоволни от АОК, косовски албанци. Според Марти органите им са били продавани нелегално в Европа.

Очаквано в Прищина, обвиниха съда за АОК, че се е поддал на сръбските внушения и не е взел предвид престъпленията на режима на Слободан Милошевич. С тези действия на Специалния съд за престъпленията на АОК волно или неволно постави точка на една политическа епоха в Косово, продължила около 15 години, свързана с управлението на АОК в най-младата балканска страна. Краят на политиците, появили се от военните ръководители на АОК, отваря нови переспективи пред Косово. Бившият председател на Демократичния съюз на Косово /LDK/ Ибрахим Келменди, честити на Косово освобождаването му от Змията /прякор на Хашим Тачи от времето на войната през 1999 година - бел. на автора/.

Според редактора на „Косово онлайн“ Милош Гарич, е ясно е, че историята с Хашим Тачи е свършено и ще престане да бъде фактор на косовската политическа сцена. По този начин в Косово започва естествен процес на прочистване на политическата сцена в страната, на която ще заемат своето място млади и несвързани с този период политици, като Вьоса Османи, Авдулах Хоти, Албин Курти и кметът на Прищина Шпенд Амети.

Вьоса Османи, която е председател на Кувендима след оставката на Хашим Тачи, като президент, пое поста му. Това е втори случай откакто Косово е независима държава от 2008 година, да има жена президент, първият случай бе Атифет Яхиага. В обозримото бъдеще в Косово ще трябва да бъдат проведени президентски избори, които според конституцията на страната се извършват в парламента. Младата и интелигентна Вьоса Османи, може да бъде и. д. президент на страната само шест месеца. След като пое поста, тя се опита да намали напрежението в страната, призовавайки за солидарност и припомняйки, че Сърбия е започнала войната срещу Косово убивайки 13 000 косовски албанци, между които и 1330 деца. В този момент в Прищина никой не мисли за това кой би могъл да бъде нов президент на Косово. Всички възможности са открити от Рамуш Харадинай, лидер на Алисанса за бъдещето на Косово, през и. д. президент Вьоса Османи, и стигайки до бившата посланичка на Косово в САЩ Вльора Читаку, чийто мандат завърши неотдавна.

Единствен от политическите лидери в Косово, който даде сигнал, че е готов да се кандидатира за президент, е Рамуш Харадинай. Премиерът на Косово Авдулах Хоти не изключи нови избори.
Тектоничните промени в Косово чертаят политическа нестабилност освен в страната, така и в партиите, чийто лидери са в затвора на Съда в Схевенинген. Формацията на Хашим Тачи и Кадри Весели /PDK/ избра новите заместник-председатели, а за изпълняващ длъжността бе поставен бившият министър на външните работи Енвер Ходжай. Веднага след като пое партията, Ходжай написа във фейсбук, че „Тачи и Весели са най големите борци на своя народ“, определяйки като „справедлива войната водена от АОК“, срещу режима на югодиктатора Слободан Милошевич. Арестите на основните политически фигури в Косово, ще поставят във вакуум процеса на диалог между Белград и Прищина и вероятно ще го отложат във времето.

Това се потвърждава и от очакванията за възможните парламентарни и след това президентски избори в Косово. ЕС поздрави сътрудничеството на косовските албански лидери и настоя да няма застой в диалога между Прищина и Белград, но дали така ще стане, ще видим? В Прищина залагат много на завършилите президентски избори в САЩ и на победилият в тях Джо Байдън. Местният политически анализатор Фатон Абдулаху обяви действията на Специалния съд като политически мотивирани и допълни, че новата администрация във Вашингтон ще изпрати подходящите сигнали към Специалния съд, амортизирайки обвиненията.

От своя страна и известният сръбски адвокат Тома Фила, които защитаваше пред Трибунала за бивша Югославия Слободан Милошевич - препоръча да не бъдем особени оптимисти. „Този съд ще арестува, но дали ще осъди някого, ще видим...“ 

Едно е ясно, че арестите в Прищина ще променят политическия пейзаж в Косово и никак не е изключено някогашните герои от времето на конфликта през 1998-99 година да станат излишни при завръщането си у дома.

Коментари

Задължително поле