Костадин Ангелов: Ваксинираните с първа доза "АстраЗенека" могат спокойно да си сложат и втората (ВИДЕО)

За тези, които не желаят да си я поставят, ще бъде взето решение с коя друга ваксина може да бъде заменена

8 000 дози Ремдесивир вече са разпределени. Количествата ще задоволят всички нужди в страната, увери на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Днес са пристигнали нови дози от ваксината на "АстраЗенека".

От министерството са обезпокоени от днешните съобщения от САЩ за ваксината на "Джонсън и Джонсън" и ще се вземе решение до края на деня как ще се процедира по този проблем, след като излезе решение на ЕМА.

По отношение на ваксината на "АстраЗенека" министърът заяви, че всички, които искат да си сложат втора доза, да си я поставят, тъй като експертно всички са сигурни в нейната безопасност и ефикасност. "Тези, които не желаят да си я поставят, за тях ще бъде взето решение с какво може да бъде заменена от наличните в страната. Вариантите са два - ваксината на "Пфайзер" и тази на "Модерна". Няма проучвания за смесване на ваксините. Големи европейски държави го направиха, нашите експерти продължават да мислят по въпроса. Очаквам до края на седмицата експертно решение, ще се доверя на тяхното мнение", заяви проф. Ангелов.

"Наблюдава се тенденция за почти всички области в страна за спад на новозаболелите. Броят на приетите в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения също е намалял.  Тази тенденция дава възможност на медиците „да дишат по-спокойно”, обясни министърът.

Решение за разхлабване на мерките може да бъде взето след анализ на двуседмичните данни, които се представят в четвъртък, припомни Ангелов.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1423397954679877/

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве