Костадин Ангелов: Логично е разпускането на НОЩ, следващият премиер трябва да състави свой консултативен орган

Заповедта за закриването на Националния оперативен щаб е от 26 февруари. Това е абсолютно логично решение. Здравеопазването не може да е боксова круша за новопоявили се политици. Нека бъдем максимално нормални в тази сфера. Щабът е логично да бъде разформирован в края на мандата. Логично е следващият премиер, съгласно неговите разбирания, да създаде такъв консултативен орган. Брифингите на щаба продължават, отговорността се носи от министъра на здравеопазването заедно с държавния главен инспектор. Това каза на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

"Справяме се и с третата вълна на COVID-10, което означава, че мерките, които бяха взети, бяха навременни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За голямо съжаление загубихме и продължаваме да губим животи и това е голямата тежест, която ще носим като лекари", каза още Ангелов.

"Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните, допълни той. Обърнахме тенденциите на излекувани-потвърдени, т.е. с над 3000 души повече са излекуваните от положителните случаи в страната. По отношение на болничните легла на национално ниво се наблюдава намаляване на заетостта", добави той.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/887236071833779/

"Мога да ви очертая три сценария за достигане на колективен имунитет - реалистичният е в края на юли месец", каза Костадин Ангелов. По думите му оптимистичният вариант е в края на юни, а най-песимистичната прогноза е в края на август месец.

"За целия месец април ще получим общо 324 090 дози от ваксината на "Пфайзер", което би позволило поставянето на по 20 000 дози на ден", добави здравният министър.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве