Крайнодесните в Италия трупат подкрепа

След среща с президента Серджо Матарела номинираният за служебен премиер Карло Котарели (на снимката) заяви, че има шанс за съставяне на правителство, като намекна, че то трябва да бъде поверено на политици, а не на технократи като него.

От изборите през март одобрението за “Лига” е скочило с 8% до 25%

Още имало шанс за съставяне на правителство

За близо трите месеца от изборите в Италия, през които опитите за съставяне на правителство постоянно се провалят, крайнодесните трупат подкрепа. Това показва последното проучване на IPSOS, публикувано, предаде Ройтерс.

“Лига”, която критикува строгите фискални правила в еврозоната, които “заробвали” италианците, вече се ползва с доверието на 25% от избирателите, като на вота на 4 март партията получи гласовете на 17%.

Другата антисистемна партия - “Пет звезди”, запазва подкрепата си от вота от близо 33%.

Последното предложение за правителство бе именно за коалиция между “Лига” и “Пет звезди”, начело с професора по право Джузепе Конте. Но то бе отхвърлено от президента Серджо Матарела заради номинирания за икономически министър - евроскептикът Паоло Савона.

Матарела връчи мандат за съставяне на служебно правителство на Карло Котарели, който обаче няма подкрепата на парламентарно мнозинство.

Котарели съобщи, че са се появили “нови възможности” за съставяне на правителство, но не даде подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа