Край на пръстовите отпечатъци в болниците

Окончателна отмяна на пръстовия отпечатък при прием и изписване от болниците. Това се очаква да се случи с решение на петчленен състав на Върховия административен съд, което не подлежи на обжалване и ще бъде публикувано днес, научи “Труд”.

През ноември тричленният състав на ВАС обяви за нищожен текста в наредбата за достъп до медицинска помощ, според който регистрацията с пръстовия идентификатор е задължителна за всеки пациент при постъпване в болница. Петчленният състав на ВАС вероятно ще потвърди това решение, посочиха източници на “Труд”.

През ноември съдът се аргументира с това, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а здравната каса и министерството на практика са добавили свои текстове в Закона за здравното осигуряване.

След обнародването на решението системата вероятно ще се върне към предишния начин на регистрация чрез лична карта.

Пръстовият отпечатък бе въведен от бившия здравен министър Петър Москов като метод за регистрация. Според разчети дотук той струва над 1 млн. лева, след като за заработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт” 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да купят за своя сметка 2000 чекиращи устройства по 286,80 лв. всяко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве