Кранево чака над 30 000 фенове на цацата

Фестивал на цацата ще даде старт на летния сезон в крайбрежното с. Кранево. За втора поредна година от 9 до 11 юни фенове на народната риба ще се отдадат на кулинарни забавления и игри край огромния плаж. Ще има три тематични музикални вечери - хумор и рокендрол с "Обратен ефект", ретро и диско с "Трамвай №5" и български фолклор с най-голямото черноморско хоро, водено от Илия Луков.

"На първото издание на фестивала дойдоха 30 000 души. Сега очакваме повече, защото ще ни гостува и световноизвестна звезда", обясни кметът Румен Николов. Името й ще бъде обявено след Великден, но кметът вече е решил да удвои порциите рибена чорба, които сам приготвя по рецепта на жена си и раздава на публиката. "Миналия юни 2 казана не стигнаха за многото желаещи. Сега ще сваря четири с около 330 л чорба за 1000 души. Става прекрасна - с всички видове черноморска риба и малко рагу от сьомга за плътен бульон", поясни Николов. Той бе категоричен, че за втора поред година Кранево ще има силен сезон.

Миналото лято всички бази за отдих били препълнени до 15 септември, а трите СПА-хотела работили до края на октомври. Освен българи и руснаци, в Кранево вече редовно отсядат румънци, чехи, поляци и сърби, похвали се кметът. "Проблем обаче остава сивия сектор. Официално регистрираните легла са 12 000, но реално са още толкова. Надявам се идеята за свързване на хотелските регистри директно с НАП да проработи. Тогава и общината ще има приходи, за да поддържа чистотата и инфраструктурата", коментира Николов. Според него през юли и август Кранево, в което живеят около 1000 души, набъбва до 20 000. Заради наплива на летовници миналото лято с мъка се намерили дори стаи за командированите 16 жандармеристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл