На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Красен Кралев, ГЕРБ: Достъпни спортни съоръжения за хората с увреждания

Спортът като средство за интеграция на хората с увреждания и осигуряването на достъпни спортни съоръжения за тях, ще са сред
основните акценти в програмата на ГЕРБ през следващите години. Това заяви по време на среща със спортистите, които тренират баскетбол в инвалидни колички в отбора на „Никея”, кандидатът за народен представител на ПП ГЕРБ-Варна и министър на спорта в кабинета „Борисов 2” Красен Кралев.

Той изгледа тренировката на баскетболистите с увреждания . Един от основателите на клуба е Георги Колев, който също е част от листата на ГЕРБ във Варна.

„Разглеждаме спорта като средство за социално включване и социална интеграция. До 2014 г. бяха финансирани единствено трите многоспортови организации, които развиват спорт за хора с увреждания – Българската параолимипийска асоциация, Спортната федерация на глухите и федарацията за хора със зрителни увреждания. В резултат на нашата работа и нашите виждания в тази сфера през 2016 г. бюджетът за спорт за хора с увреждания бе увеличен с 20%”, коментира Кралев. Той акцентира, че тези средства са разпределени за финансиране на редица едноспортови федерации, които имат специализирани програми за хора с увреждания.

„През 2016 г. за пръв път финансиране по това перо получиха федерациите по баскетбол, гребане, конен спорт и канадска борба, а от 2017 г. към тях се присъедини и тенисът”, допълни Красен Кралев.

По време на срещата спортистите изразиха задоволството си от това, че Министерството на младежта и спорта съвместно с баскетболната федерация, е създало програма, по която са закупени 22 колички на стойност 100 000 лв. Това даде възможност в България да се развиват четири отбора – два в София и по един във Варна и Бургас, като през миналата година за пръв
път да се проведе държавно първенство. Баскетболистите вече имат пари за екипи, нови топки и състезания. Предстои да бъде сформиран и национален отбор.

Министърът на спорта от кабинета „Борисов 2” бе категоричен, че масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ. „Вярно е, че медалите са важни, но социалната интеграция и здравето на хората с увреждания са по-важни”, изтъкна Кралев.

Красен Кралев изрази категорично становище, че спортът трябва да бъде достъпен за всички: „Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел. Хората с увреждания стоят по къщите си и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят нормално практикуване на спорт”.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Варна заяви, че подкрепата за клубове и федерации, които обръщат внимание на масовия спорт за хората с увреждания, ще продължи.

„В Закона за спорта, който беше разработен от нашия екип се предвижда създаването на Параолимпийски комитет, в който да влязат всички федерации, развиващи спорта за хора с увреждания”, заключи бившият министър на спорта.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.