На 18 февруари 2019 да почерпят

Серпентинит: говорите ли змийски? Прилича на кожата на змия

„Калашников“ готов с дрон-камикадзе

И Израел се включва в похода към Луната Изпраща първия частен апарат - “Генезис”

Мей на щурм с последни сили

13,36 млрд. лв. натрупани активи

Гольовците заклали Вальо насред Кюстендил (обзор) Полицията издирва 19-годишния циганин Гучи от квартал “Изток”

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 януари 2019

Рияд търси нови съюзници в Азия

Министър-председателят Борисов проведе телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей

Жена е загинала при катастрофа край Луковит

„Зелените“ изтърваха червеногушата гъска БДЗП получила 2,6 милиона евро от Брюксел, за да пази застрашения вид

„Левски“ продължава без победа през 2019 година (СНИМКИ)

Французите вече се обръщат против „жилетките“ Силите на реда все по-често прибягват до груба сила

ЕС ще наложи санкции на 8 руснаци заради инцидентите в Азовско море

Красен Кралев, ГЕРБ: Достъпни спортни съоръжения за хората с увреждания

Спортът като средство за интеграция на хората с увреждания и осигуряването на достъпни спортни съоръжения за тях, ще са сред
основните акценти в програмата на ГЕРБ през следващите години. Това заяви по време на среща със спортистите, които тренират баскетбол в инвалидни колички в отбора на „Никея”, кандидатът за народен представител на ПП ГЕРБ-Варна и министър на спорта в кабинета „Борисов 2” Красен Кралев.

Той изгледа тренировката на баскетболистите с увреждания . Един от основателите на клуба е Георги Колев, който също е част от листата на ГЕРБ във Варна.

„Разглеждаме спорта като средство за социално включване и социална интеграция. До 2014 г. бяха финансирани единствено трите многоспортови организации, които развиват спорт за хора с увреждания – Българската параолимипийска асоциация, Спортната федерация на глухите и федарацията за хора със зрителни увреждания. В резултат на нашата работа и нашите виждания в тази сфера през 2016 г. бюджетът за спорт за хора с увреждания бе увеличен с 20%”, коментира Кралев. Той акцентира, че тези средства са разпределени за финансиране на редица едноспортови федерации, които имат специализирани програми за хора с увреждания.

„През 2016 г. за пръв път финансиране по това перо получиха федерациите по баскетбол, гребане, конен спорт и канадска борба, а от 2017 г. към тях се присъедини и тенисът”, допълни Красен Кралев.

По време на срещата спортистите изразиха задоволството си от това, че Министерството на младежта и спорта съвместно с баскетболната федерация, е създало програма, по която са закупени 22 колички на стойност 100 000 лв. Това даде възможност в България да се развиват четири отбора – два в София и по един във Варна и Бургас, като през миналата година за пръв
път да се проведе държавно първенство. Баскетболистите вече имат пари за екипи, нови топки и състезания. Предстои да бъде сформиран и национален отбор.

Министърът на спорта от кабинета „Борисов 2” бе категоричен, че масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ. „Вярно е, че медалите са важни, но социалната интеграция и здравето на хората с увреждания са по-важни”, изтъкна Кралев.

Красен Кралев изрази категорично становище, че спортът трябва да бъде достъпен за всички: „Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел. Хората с увреждания стоят по къщите си и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят нормално практикуване на спорт”.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Варна заяви, че подкрепата за клубове и федерации, които обръщат внимание на масовия спорт за хората с увреждания, ще продължи.

„В Закона за спорта, който беше разработен от нашия екип се предвижда създаването на Параолимпийски комитет, в който да влязат всички федерации, развиващи спорта за хора с увреждания”, заключи бившият министър на спорта.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.