Красимира Стоянова от Варна: Д-р Емилова е вдъхновител по пътя към здравето

Първото си гладуване Красимира направила преди 30 години

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Сериозно изпитание белязало пътя на Красимира към стриктния здравословен живот. На съпруга й открили рак на дебелото черво и след две операции лекарите били на мнение, че му остава броено кратко време и нищо повече не може да се направи. Красимира обаче отказвала да се примири и със скръстени ръце да чака най-лошото.

Изчела много книги и открила, че написаното от Пол Брег и Лидия Ковачева дава голяма надежда, ако приемеш алтернативното лечение за свой шанс. За да преодолее недоверието на съпруга си към възможността за спасение с глад, жената първа останала само на дестилирана вода, после приемала ябълки, чай и мед. Към програмата се присъединил и мъжът й и днес е на 84 години, без сериозни оплаквания.

Красимира споделя, че са търсили спасение във всичко, за което интуицията й подсказвала, че няма да навреди. Комбинирала различни билки, от които приготвяла отвари, спомня си днес жената. За много от изпитанията и успехите по пътя към здравето по-късно намерила обяснение в лекциите на д-р Емилова. Оценява ги не само като изключително полезни, но и като вдъхновяващи за десетки хиляди хора от цял свят.

Красимира направила програмата на д-р Емилова под нейн контрол в началото на тази година и веднага открила ефектите. При жената имало наследствена хиперлипидемия и за сваляне на високите нива на лошия холестерол лекарите изписали статини. Ясно било, че те ще увредят черния дроб и мускулите, затова Красимира избрала да не приема медикаменти. Сама гладувала за кратки периоди, но лошият холестерол не отстъпвал. Чак след първите 20 дни плодолечение и 20 дни захранване в медицинския център нивата му чувствително намалели.

Според д-р Емилова лечението с глад обновява и зарежда организма, но е важно то да се провежда под непрекъснат медицински контрол и след подробни лабораторни и инструментални изследвания, за да се постигнат добри резултати. Задължително е да се комбинира и с индивидуален двигателен режим.

До 72-рата си година Красимира не приемала никакви хапчета. Но след оплаквания от сърцебиене и задъхване се наложило да й поставят 3 стента. За изписаните преди 3 години медикаменти жената казва, че били две шепи. С внимателен контрол в медицинския център на д-р Емилова постепенно лекарствата били изключени и Красимира има перфектни резултати от всички изследвания. Чувства се бодра и енергична и не се задъхва дори при натоварвания.

Свалила е 7 кг и споделя, че отслабването при нея продължило и след дните на захранване. През цялата програма не е имала оплаквания и казва, че при д-р Емилова е открила най-лесния и ефективен начин за здравословна грижа. Обобщава с шега, че всички пациенти през първите 3 дни са гладни и злобни, а после са щастливи завинаги. Красимира е открит и общителен човек и често край нея в медицинския център спонтанно се формира група за споделяне на полезен опит. Жената е посещавала и обучения по системата на Норбеков, прилага я от 15 години и с охота показва упражненията на проявилите интерес. Сутрин редовно е правила гимнастика с д-р Емилова, участвала и в походите за запознаване с ядливите растения, организирани от биолога Веселин Станков. Чувства се гъвкава и здрава, а енергията й е заразителна.

Винаги до обед Красимира остава на плодове и чай. За семейното меню казва, че се придържа към старите традиции на деди и родители. Веднъж или два пъти седмично се консумират яйца, през следваща седмица- риба. Основно на трапезата са салатите от пресни зеленчуци и бобовите растения. Научила е много тънкости за избора и комбинирането на храните и влиянието им върху духа и здравето. Казва, че целият екип на лекарката е изключително компетентен и загрижен за пациентите и винаги готов да даде съвет. Атмосферата е спокойна и приятелска и заслугата на това е на д-р Емилова. Според Красимира енергията на лекарката има магнетично влияние върху всички. Пожелава й да живее поне 100 години, защото много хора имат нужда от помощта й. И допълва, че е възможно лечителката да стигне 120 години, обявени от английски учени за реални в земния ни път.

РЕЦЕПТИ

Крем супа от кестени (1 порция)

100 г кестени се обелват и се нарязват заедно с 1/2 малка глава кромид лук, 20 г глава целина, 1/2 скилидка чесън, и няколко стръка магданоз.

Заливаме сместа с вода да я покрие 1 см (може да ползваме зеленчуков бульон от картоф, морков и целина) и варим в покрит съд 15 мин.

Сваляме от огъня и добавяме 50 мл соево мляко, 1 чаена лъж. кокосово масло, щипка морска или хималайска сол, щипка куркума и сок от лимон на вкус.

Пасираме и поднасяме със ситно нарязан магданоз.

Банички със спанак

По 1 супена лъжица ситно нарязани лук и праз и ? скилидка ситно нарязан чесън задушаваме с малко вода в тенджерка с капак до омекване. Прибавяме 300 г почистен и измит спанак и задушаваме още 2-3 мин. Сваляме от огъня и добавяме 1-2 листенца пресен босилек. Към получената смес сипваме 3 суп. л. ядково мляко (от кашу). Прибавяме щипка морска или хималайска сол и разбъркваме добре.

Пълнозърнести кори за баница режем на дълги ленти с ширина 7-8 см. Намазваме леко с кокосово масло с помощта на кухненска четка една кора, върху която слагаме още две, като мажем всяка. Върху последната сипваме 1 суп. л. от сместа и превиваме на триъгълник. Готовите триъгълници намазваме отгоре с малко кокосово масло и печем 10-12 мин. на 180 градуса.

Рецептите са на Илия Илиев - главен готвач в медицинския център на д-р Емилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве