Красимир Вълчев: Предлагаме безплатно обучение за студентите по педагогика от следващата учебна година

Снимка: Архив

Към всеки нов учител ще има наставник, като в програмата е предвидено неговото заплащане. Приемът на студентите по педагогика се увеличава, предоставят се и допълнителни стипендии, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дискусия, посветена на кадрово обезпечаване на българското образование.

„От началото на следващата учебна година ще предложим за професионално направление „Педагогика на обучението“ обучението за студентите да бъде безплатно. Ще бъде нещо като трета стипендия. В момента минималната заплата на млад учител е 760 лв. като догодина ще бъде 920.“, обясни образователният министър.

Красимир Вълчев съобщи, че се реализира проект, финансиран от Европейската комисия по програмата "Еразъм". По компонент от програмата се финансират дейности за промяна на политиките и реформи в различните страни. Този проект беше високо оценен в началото на настоящата година и е за това как да привлечем повече учители в българското училище чрез "алтернативни пътеки" и го реализираме заедно с още четири други европейски страни, каза министър Вълчев.

Той отбеляза, че инвестициите в утрешното образование започват с днешните инвестиции в учителите. По думите му имаме голямо демографско предизвикателство и то е свързано с "изкривената" възрастова структура, тъй като голяма част от работещите не само в системата на образованието, но и в други сектори, са на възраст над 50 години. Това поставя пред предизвикателство всички обществени сектори, за да имат те добри специалисти, но в основата на това са добрите учители, посочи министър Вълчев.

Той отбеляза, че и сега имаме алтернативни възможности за придобиването на професионална квалификация за учител, като "основната пътека" е чрез завършването на висше образование. "Много ни се иска през следващите години да имаме толкова учители, за да може училищата да правят подбор за тях", коментира министър Вълчев.

До две години в образователната система ще има дефицит от 10 000 учители, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на представянето на резултатите от проект, разработван от просветното министерство, съсловната организация и фондация "Заедно в час". По този проект всяка година 600 души ще получават педагогическа правоспособност, както и ще бъдат обучавани за ресурсни учители.

Над 22 000 са децата със специални образователни потребности у нас, а с тях работят едва 1400 ресурсни учители. В системата липсват най-вече преподаватели по математика, информатика, чужд език и начални учители. Програмата трябва да се финансира от държавния бюджет. Обучението ще се провежда за една година в Софийския, в Пловдивския и във Великотърновския университет, каза Янка Такева:

"Дълбоко съм убедена, че колегите, които имат висше образование – магистър, било по инженерство, било по икономика или някаква друга специалност, за една година ще могат да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, която ще преподават".

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование