Собственикът на “Милан” пред фалит

Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Задържаха мъжа, откраднал 10 гълъба и заек от пернишкия зоокът

Красимир Вълчев: С 330 милиона лева се увеличават средствата за образование през 2018-а

Снимка: Архив

„Ще променим формулата за разпределение на средствата в системата”. Това каза просветният министър Красимир Вълчев на форума на младите учители, организиран от „Сдружение за образователни инициативи 19” при ОУ „Бачо Киро”.

„Ще има разходен норматив или стандарт за образователна институция, който няма да зависи от броя на учениците, от големината на училището”, поясни Вълчев.

По негови думи ще бъдат вкарани допълнителни параметри в разпределителната формула, които ще дадат повече средства за малките училища и детските градини в отдалечените и малките населени места, където има и концентрация на уязвими групи. Новият разходен стандарт ще бъде подготвен до началото на есента и ще се прилага от началото на бюджетната 2018 г. Образователните институции ще бъдат субсидирани с 330 млн. лева повече и това е заложено в средносрочната бюджетна прогноза, уточни министърът.

Според Красимир Вълчев обезпечаването на образователната система с преподаватели е едно от предизвикателствата пред просветното министерство. „ Младите хора в общия случай търсят професии, които са с възможности за кариерно развитие, за по-високи доходи, за личностна реализация и утвърждаване. Ние ясно излъчваме сигнал, че учителската професия е професия, която може да им осигури такива възможности. Не знам дали има друга управленска програма, която в толкова голяма степен да акцентира върху учителите – че те са най-важният фактор в образователната система”, каза Вълчев.

„Предвидено е в програмата на правителството двойно увеличение на възнагражденията, което ще се отрази в увеличение на минималните заплати. Отделно от това правим политики в системата на висшето образование. Професионалните направления Обучение по педагогика, Педагогика на обучението по … са изведени като приоритетни. Студентите в тях получават допълнителни стипендии, а висшите училища допълнително финансиране и по-висок прием за обучението в тях”, допълни Вълчев.

Той подчерта, че политиките дават вечер резултат. През последните 4 години броят на студентите в професионалните направления Обучение по педагогика и Педагогика на обучението по… се е увеличил с близо 20%, докато в други професионални направления като икономика, администрация и управление е намалял. А това е предпоставка да има повече учители след 4-5 години, когато се очаква най-големият недостиг на кадри. По пример на други държави ще се приложи модел за поетапно преминаване от активна учителска работа към пенсионна възраст, каза още Красимир Вълчев.

Министърът съобщи, че се подготвя междуинституционален механизъм, който ще обедини държавната и общинската власт в работата по обхващането и задържането на учениците в системата на предучилищното и училищното образование.

Народните представители Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът Даниел Панов, ръководители на образователни институции участваха във форума на младите учители.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.