Красимир Каракачанов: С г-н Бучковски си говорим много откровено, колегиално и приятелски

Снимка: БТВ

Пратеникът на правителството в Скопие беше тук и проведе срещи в министъра на външните работи, с мен и с други колеги. С г-н Бучковски си говорим много откровено, колегиално и приятелски. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред бТВ относно отношенията със Северна Македония.

„Говорихме, че не трябва да спираме да разговаряме. Казах моето мнение, което е и на българското правителство, а и на българското общество, надявам се . Ние искаме да дадем шанс на Република Северна Македония и даваме шанс, но искаме и ние да бъдем разбрани. Ние нямаме нищо против, като държава, някой да иска да изгражда своя идентичност. Ние не можем да се съгласим изграждането на една идентичност в чужда държава да става за сметка на кражба на българска история и идентичност, на кражба и отричане на българската история. Не можем да се съгласим да става на базата на омраза спрямо българите, не само на българите в България, но ни на българите в Македония. Дадох му примера за полицейски произволи в последните два месеца. Хора, които са изявени като българи са спирани и глобявани с аргумент „Е така ще бъде с вас българите в Македония оттук нататък“. Не може при такова отношение към България в Македония ние да бъдем безразлични“, каза още Красимир Каракачанов.

Той посочи, че България подкрепя държавите от Западните Балкани за тяхната интеграция.
„България е суверенна държава, има своето достойнство и трябва да го защитава. Българската страна, въпреки становището, което взе през ноември, да не се започнат преговори, продължава да участва в консултациите и контактите с Република Северна Македония“, допълни той.

Коментари

Задължително поле