Красимир Каракачанов: Трябва да възпитаваме децата в патриотизъм

Бъдете добри българи, възпитавайте се в духа на гвардейския патриотизъм. С това пожелание министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи знамето на втория гвардейски ученически отряд, съставен от възпитаници на Основно училище „Д-р Петър Берон“ – град Плевен. Тържественото събитие се състоя днес, 9 февруари, и събра в сградата на Военния клуб в Плевен висши военни и представители на държавната и местната власт. То стана своеобразен празник за местната общественост, на който присъстваха всички възпитаници на училището, военнослужещи от Националната гвардейска част и нейният командир бригаден генерал Илко Йорданов, началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев, заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, представители на президентството, областна администрация Плевен, кметът на общината Георг Спартански, военнопатриотични и родолюбиви организации и граждани.

„Гвардейските униформи не са само символ на парадната страна на Българската армия. В българската гвардия са служили най-достойните, най-трудолюбивите, най-подготвените“, каза още в приветствието си към учениците и техните преподаватели министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Знамето на втория ученически гвардейски отряд бе осветено от свещеници от Плевенската епархия и връчено по стара царска традиция на знаменосеца на отряда. Поздравът на учениците – гвардейци е „Уча за Република България“. Инициативата в Плевен се осъществява по подобие на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в град Кърджали. Там ученически гвардейски отряд съществува вече 10 години и участва в редица обществени събития, което има силно значение за родолюбивото възпитание на младите хора.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански покани младите ученици – гвардейци да се включат в събитията на общината по повод Националния празник на Република България 3 март и 140-годишнината от Освобождението. Вторият ученически гвардейски отряд получи поздравителен адрес и от президента на Република България Румен Радев, както и от представители на местната администрация и Министерството на образованието.

По-късно пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново изрази удовлетворение от създаването на ученическия гвардейски отряд в Плевен и подчерта, че това са инициативи за децата, които трябва да бъдат подкрепяни.

„Получавайки едно нормално патриотично възпитание, може би една част от тях ще изберат в бъдеще военната професия или професии, свързани със сигурността и отбраната“, каза той. По думите му - трябва да възпитаваме децата си в патриотизъм и в добрите традиции на Българската армия като храброст, честност и обич към родината, а не в някакви измислени „джендър“ идеологии.

„Пари за тези деца, които искат да носят военна униформа и да изучават българската история държавата не намира или трудно намира. Но пък са готови всякакви програми, на всевъзможни измислени идеологии да ги набутват в България и да объркват съзнанието на децата“, заяви още министър Каракачанов и подчерта: „Това е разликата днес: между тези деца и онези, които са се наточили да прибират пари по различни европейски програми“.

На въпрос за евентуално възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че пътят за това е по образеца на Военноморското училище във Варна, което подготвя висококвалифицирани кадри и специалисти не само за военната област, а и за гражданските професии.

Коментари

Задължително поле