Красотата на спортното кино в зала „Славейков“

“Фахим”

Специална програма на Френския институт

Прожекции на “За живота и лъжите” и “Фахим”

Трогателна история от режисьора Жюлиен Рапно

Силен финал за програмата на Френския институт “Спортът в цялото си многообразие”, която предлага на българската публика тематични филми по повод идващата лятна Олимпиада в Париж. Този петък, 31 май, от 18:30 часа в зала “Славейков” е прожекцията на “За живота и лъжите” на Жюлиен Рапно с Франсоа Дамиенс, Андре Дюсолие и Людивин Сение
Ето го и сюжета: “Малкият Тео копнее да даде някаква надежда на баща си Лоран, самотно живеещ мъж на средна възраст, отчаян от живота и започнал да се алкохолизира. Възможност за това се явява, когато спортния талант на Тео е забелязан от детския треньор на спортния клуб “Арсенал”.

“За живота и лъжите”

А в събота, 1 юни, 19:00 часа е време за показ на “Фахим”, режисиран от Пиер-Франсоа Мартин-Лавал. Тук живата легенда на френското кино Жерар Депардийо отново демонстрира своята актьорска тежест. Това е историята на Фахим Мохамед - световен шампион по шах за младежи, който тръгва от бедните улици на родния Бангладеш, за да стигне до големите шахматни зали на Франция. Затрогваща, забавна и изпълнена с перипетии, одисеята на Фахим е филм за тържеството на човешкия дух.

През целия месец зала “Славейков” се превърна в същинско игрално поле за прояви от седмото изкуство с главни герои ценностите на олимпизма като приятелство, уважение, върхови постижения, решителност, равнопоставеност, вдъхновение и смелост. Разнообразна програма включваше пълнометражни и късометражни, игрални или анимационни ленти за дисциплини като езда (Буря на Кристиан Дюге), водна топка (Блещукащите скаридки на Седрик Льо Гало и Максим Говар), колоездене (Трио “Белвил” на Силвен Шоме), ски (Слалом на Шарлен Фавие), футбол (За живота и лъжите на Жюлиен Рапно), и дори шахмат (Фахим на Пиер-Франсоа Мартин-Лавал).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино