Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Крепост от Троянската война изникна край Златоград Откриват светилища и гробници до неспокойната река Върбица

От днес всяка събота „Труд“ ще предлага на читателите си новата рубрика на проф. Николай Овчаров „Завръщането на Индиана Джоунс“. В нея известният български археолог и изследовател ще разказва за най-интересните си разкопки, находки и експедиции по българските земи. Приятно четене!

Най-западната точка на цивилизацията на „скалните хора“

През далечната 2004 г. бях помолен от златоградския бизнесмен Александър Митушев да направя обхождане на красивите околности на родопското градче. От няколко години вече разкривах тайнствения Перперикон край Кърджали, а същото лято започнах проучванията на светилището на Орфей до момчилградското село Татул. В главата ми постепенно се оформяше идеята за цивилизацията на „скалните хора“. Става дума за загадъчна тракийска култура в Източните и Средните Родопи, оставила стотици гробници, ниши и цели светилища, издялани в планинските масиви.

Новооткритата „циклопска“ стена от времената на Троянската война
Новооткритата „циклопска“ стена от времената на Троянската война

Най-западната точка на цивилизацията на „скалните хора“ е в плодородната долина на р. Върбица между селата Бенковски и Добромирци. Именно там бяха насочени и моите основни усилия през 2004 г. В това няма нищо чудно, защото в този район първо е творила майката-природа. В епохата на кватернера тук се е простирало море, а на дъното са се образували десетки скални феномени. Милиони години по-късно хората са ги оприличили на различни животни и са започнали да ги почитат.

През ІІ-І хил. пр. Хр. носителите на цивилизацията на „скалните хора“ дълбаят на много места в скалите стотици различни по големина и форма басейни и ниши, използвани като олтари. Изсечени улеи отвеждат жертвената течност по склоновете на величествените канари. От двете страни на близкия язовир „Мъглене“ пък открих две монументални тракийски светилища. Едното представлява естествен скален масив, в чийто център стърчи висока около 30 м скала. Другото е обожествен камък, извисяващ се на 3-4 м и е ограден с направена от древните хора стена с план на окръжност. Това е типичен „менхир“ или побита скала, символизираща мъжкото начало. Именно с него и с главния култ към Слънчевия бог са свързани и двете светилища.
Сред тези сакрализирани места се откриват и гробниците на тракийските вождове-жреци. Те са изсечени в скалите и в тях са издялани каменните ложета за знатните покойници. Особено интересна е гробницата в местността Горен Веслец край Бенковски. Днес тя е превърната в обект за поклонение от местните мюсюлмани. Те я ползват за магическо изцеление от болестите, „които идват и си отиват“. Там селяните се провират трикратно, а после дрехата от болното място се закачва по клоните на околните дървета. Лечението е най-ползотворно сутринта на празника „Хъдърлез“.

Сребърна тетрадрахма с образа на Дионис, сечена в Маронея
Сребърна тетрадрахма с образа на Дионис, сечена в Маронея

Но може би най-интересно се оказа проучването на един обект, който се намира на малък хълм над пътя от с. Бенковски към с. Мъглене. Там според свидетелствата на местни жители през годините са откривани десетки монети. По направените точни описания разбрах, че става дума за парични знаци на близките древногръцки градове по Егейското крайбрежие Маронея и Абдера, както и на Римската република.
По тази причина заложих първите сондажи точно на това хълмче. И резултатите не закъсняха. Само за няколко дни под кирките на неколцината наети работници се показаха оформени зидове. А сред разхвърляните камъни излязоха десетки прекрасни древногръцки монети с красиви изображения на Александър Велики, на бог Дионис и на прочутото конче – символ на древна Маронея. Очевидно ставаше дума за тракийска владетелска резиденция със светилище, съществувала през ІV-І в. пр. Хр.

За съжаление през следващите години средства за разкопки не се намериха. Едва през 2016 г. отново Александър Митушев осигури известна субсидия, с която младият археолог Любен Лещаков откри в подножието на хълма могилен некропол, в който са погребани тракийски аристократи от ІV-І в. пр. Хр. Особено интересен се оказа гробът на млада принцеса с многобройни сребърни украшения. Нямаше и съмнение, че некрополът е свързан с намиращата се над него резиденция.

И ето, че през 2017-2018 г. специалистът по антична архитектура и мой дългогодишен заместник при разкопките на Перперикон доц. Здравко Димитров се нае да продължи разкопките на хълмчето. Отново излязоха десетки монети на елинските градове по Егейското крайбрежие. А встрани бе открита стена, която обграждала древното светилище и вероятно резиденция на местен тракийски управител (династ).
Но в археологията изненадите никога не свършват. Всички разкопки на такива забележителни обекти са съпровождани с непрекъснати обхождания на околността, която в случая е покрита с гъста гора. В един октомврийски ден на 2018 г. опитният планинар и наш разузнавач Денчо Първанов от Златоград се обади по телефона с невероятна новина. Разчиствайки с мачете непроходимата растителност на километър от провежданите на хълмчето разкопки, той открива непозната досега крепостна стена.

Първоначално не можехме да повярваме. Но минути по-късно изпаднахме в еуфория, когато видяхме находката на Денчо. На близо 80 м дължина сред боровете се виждаше мощна крепостна стена, запазена на места над 4 м височина. Но най-интересен бе градежът, направен от огромни каменни блокове с неправилна форма, прилепени плътно един до друг. Някои от тях очевидно надхвърлят 2-3 тона.

Естествено ние с доц. Димитров вече знаехме за какво става дума. Това е т. нар. „циклопски градеж“, характерен за крепостите от прочутата микенска култура, която се развивала в днешните гръцки земи през последните векове на ІІ хил. пр. Хр. Това е героичната епоха на Троянската война, на Ахил и Хектор, описани блестящо от Омир. В края на ХІІ в. пр. Хр. тази култура е пометена от северни нашественици. Още създателят на тракологията Александър Фол изказа хипотезата, че по някакъв начин тя се запазва по нашите земи и въведе термина „Микенска Тракия“. Впрочем, според „Илиада“ в най-великата война на човешката история участват и много тракийски царе.

Сега пред нас се появява първото археологическо доказателство за това. Най-вероятно светилището край Бенковски е било създадено още във времената на Троянската война през последните векове на ІІ хил. пр. Хр. Дано през следващите години успеем да намерим средства за разкриването на този невероятен комплекс.

Пещерата-утроба на Великата богиня-майка в този район
Пещерата-утроба на Великата богиня-майка в този район

Великата богиня-майка бди над Родопа

Много интересна се оказа откритата преди край Бенковски пещера-утроба – храм на Великата богиня-майка, чиито култ е бил важен за траките. За разлика от класическата пещера край с. Ненково, Кърджалийско, тук почитането на Слънцето се извършвало рано сутрин, когато първите му лъчи са „оплождали“ земните недра.

Отровни гъсеници пазят древния храм

При разкопките от 2018 г. археолозите са сблъскаха с неочакван проблем. По боровете и земята пълзяха милиони едри гъсеници, които се събираха на големи кълба. Работниците се обриваха само от допир с паяжините от обвивките им, като неколцина даже влязоха в болница. Сякаш така сенките от миналото пазеха своята древна история.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Само идиот може да си помисли, че скалите на снимката са човешко творение.

  2. В Троянската война участват само траки!Троянците са фриги/бриги/, ахейците не са гърци, а траки. Менелай не е грък.Ахил със своите мирмидонци са северни траки, наричани скити.Омир, написал Илиадата след 8 века, е от меоните, които са част от мизите, наречени по-късно българи!По време на войната фригите/троянците/ имат писменост, а гърците още не!Преди 3200години гърците току що са се преселили от Етиопия и Египет и нямат големи кораби и не могат да плуват на големи разстояния.Затова 500г. след Троянската война започва гръцката колонизация в Черно море.Микенската култура е тракийска/пелазгийска/, а тогава гърците са се заселили.Митологията също е тракийска, не гръцка.Елините/селините/ са траки, пазители на храма на Зевс в Додона.

  3. 1. Не е сигурно, че изобщо е имало такава война. И древните, и съвременните историци смятат, че войната е била през 13 в. пр. Хр., а Омир е живял през 8 век пр. Хр. Все едно поет от днешният ден да напише подробна поема за падането на Търнов от турците, при това без да има абсолютно никакви писмени документални свидетелства. Легендата за великата войната в Елинският свят просъществува доста дълго време, но нито един от писмените народи по това време не е оставил дори едно писмено свидетелство. Нито хети, нито вавилонци, нито асирийци, нито египтяни. Като противовес може да се даде пример за битката при Кадеш, станала век по-рано за която има много останали свидетелства и то от същият период. 2. Не е ясно дали са участвали само траки, с цялата условност на това понятие, а е много вероятно да е така. Това допускане всъщност е първото вероятно. Основанията са, че дорийците, носителите на т.н. гръцки език са дошли на Балканите чак след 1000-та година пр. Хр. ,така че няма как да са участвали във война станала 3 века по-рано. Според историците и лингвистите те също са индоевропейци, като ахейците или микенците, но езикът им е малко по-различен. Освен това никой съвременен историк не твърди че са дошли от Египет или Етиопия, за които държави обаче има легенди от елинско време. Ясно е че има няколко вълни на индоевропейска инвазия, а и не само индоевропейска тук при което се получават наслагвания и в културата и в езика. Ако трябва да обобщим, според първото допускане войната е за разпределение на новозавладените от индоевропейците южно балкански територии и търговски маршрути. Второто вероятно допускане е че войната е между новодошлите индоевропейци, които повечето непременно искат да нарекат „траки“ и остатъците от старият „пеласгийски“ свят, който сега наричаме Минойска ера. Преди идването на индоевропейците на Балканите и най-вече на Южните такива властват владетелите на Крит и Санторини и е ясно че Троя , ако се е намирала близо до морето е била тяхно търговско пристанище. Т.н. Пеласги не са индоевропейци и не говорят индоевропейски език, за което говори както външният им вид, така и факта че текстовете на критският Линеар А не са разчетени, точно породи неизвесността на този език. За разлика от него, тези написани на микенския Линеар Б са разчетени на база на индоевропейските езици. Та войната е било възможно да е между автохтоните, т.е. старите „пеласги“ и нашествениците, т.е. новодошлите индоевропейци /траки/ и отново е за подялба на територии и търговски пътища.

  4. Говорейки за езика, генотипа, както и за културата трябва да уточним и признаем, че старите микенци т.е. съвременниците на Агамемнон и Менелай са близки роднини на южно Балканските Траки, от територията на България , Турция и Гърция, примерно одрисите, бесите, сатрите, едоните, астите, включително и македоните. Можем да предположим че те са част от една и съща вълна на преселение или нашествие тук. Те всъщност са една цивилизация. Има разлика обаче в мащаба и във времето на разцвет. При нас големи крепости от рода на циклопските стени на Микена не се намират, особенно ако говорим за периода на разцвета на тази град държава, който е датиран 1400-1200 г. пр. Хр. Абсолютно същото важи и за гробниците. Разликата между известните ни гробници Александровска, Казанлъшка, Малка Косматка, Голяма Косматка и известната открита от Шлиман гробница на Атреите е също 1000 години. Гробници, каквито правят микенците, чак 1000 години по-късно ги правят нашите траки, при това мащабите са също в полза на Микена. Преимуществото на тракийските гробници, макар и по-малко грандиозни от строителна гледна точка е че те имат по-красиво оформление, включващо и великолепни рисунки, съвсем в духа на епохата. Другата разлика засяга писмената култура. Макар и част от една и съща етническа вълна на нашествие и да са носители на една и съща група езици, микенците бидейки в досег с по-цивилизованата Минойска цивилизация, която те завладяват оставят доста текстове на своя език на известният Линеар Б, който е микенско копие на минойския Линеар А, и го правят отново поне 1000 години преди на нашата територия, нашите „траки“ да оставят първите си надписи на вече друга писменост, вече известна няколко века по-рано на територията на Мала Азия и Егея. Трябва да споменем че има разлика в културата между минойците неидоевропейци и микенците индоевропейци. Нашествениците от Микена макар и да имат своя собствена неподражаема култура са просто едни слаби подражатели на великолепната минойска култура. Необходимо е да погледнете великолепните градежи на Кносос открити на остров на Крит и да ги сравните с неестетични „камари от грубо одялани камъни“ в Микена. Да не говорим за великолепните фрески по стените на минойските домове и дворци от о.Крит и от о. Тера, които микенците дори и не се опитват да копират. След няколко века обаче усвояват и пригаждат за своите нужди минойската писменост, което е върховното им културно постижение. А сега си спомнете, че нашите траки културно са закъснели цели 1000 г. дори от роднините си „варварите“ микенци! Как се чувствате?

    1. Защо керамиката на Крит има по-стари аналози в Тракия?Защо има тракийски имена?Как траките са изоставали в писмеността, при тях са открити най-старите писмености в света?Защо линеар А не се разчете чрез тракийския/българския/език, а пробват с „гръцкия“?Тази елиноцентричност на историографията се дължи на „македонския“ комплекс на западняците при търсенето им на идентичност на новообразуваните националните държави в Европа.История от стиропор!Мания за величие!За тях Орфей е негър/Холивуд/!Надуват гръцкия балон и пренебрегват тракийската култура, а митологията и пантеона са тракийски!Ха, ха!Ами ДНК-анализите? А Хрозни?О Зевсе пеласгийски, царю додонски! Лъжа до лъжа!

  5. Поздравления за горните коментари!……………………..И още нещо: Измислената от гърците Критско -Микенска култура би трябвало да се нарича Трако-Микенска култура…………..За авторът на статията по-горе ,така нареченият „професор“ Овчаров или добро или нищо…………..По вероятно второто……………..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.