КРИБ призова властта да побърза за Шенген: Това е национална, надпартийна цел!

"Влизането на България в Шенген не следва да се отлага за пореден път. Трябва да се предприемат изключително решителни действия в оставащите дни и часове, за да бъдем приети."

Това призоваха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ, в отворено писмо, адресирано до президента, инистър-председателя и парламентарните групи в Народното събрание.

"Като представители на национално отговорния български бизнес смятаме, че влизането на България в Шенген е национална цел, която стои над партийните интереси", подчертават от работодателската организация.

Пълният текст на писмото:

"Обръщаме се към изпълнителната и законодателната власт в България, към политическите партии и към обществеността, за да заявим категорично, че влизането на България в Шенген не следва да се отлага за пореден път. Трябва да се предприемат изключително решителни действия в оставащите дни и часове, за да бъдем приети в шенгенското пространство. Всяко ново отлагане е пагубно за българския бизнес и нанася не само огромни щети върху индустрията и икономиката ни, а влияе и върху целия обществен интерес на българските граждани.

България отдавна е изпълнила всички условия за приемането ни в Шенген, но въпросът от технически се превръща в политически. Като представители на национално отговорния български бизнес смятаме, че влизането на България в Шенген е национална цел, която стои над партийните интереси. Считаме, че страната ни губи с всеки изминал ден възможностите за подобряване на инвестиционния климат и за привличане на инвестиции. Целият бизнес иска да се развива без транспортни формалности и усложнения и очаква да ползва икономическите облекчения от премахването на границите. 

Дотук сме направили всичко необходимо, но трябва в оставащите дни и часове да се предприемат още по-решителни действия. Напомняме на българската дипломация, че основните канали за въздействие, които са използвани досега, очевидно не работят. Нека да се обърнем към добрите практики от вековете, които включват техники като посредничеството, добрите услуги, и ако те не сработят, естествено е да се прибегне към института на реципрочността, който включва приемането дори и на драстични ответни мерки към тези, които поставят България години наред в дискриминационно положение. Това особено се отнася за страни членки на ЕС с доказан двойствено дискриминационен подход към страната ни.

Нека да наложим нашата позиция, че опазването на външните граници на Европейския съюз е обща отговорност на страните членки.

Убедени сме, че ще бъде абсолютна несправедливост, ако не бъде приета страната ни в Шенген, и ние, представителите на големия индустриален бизнес, мениджъри и работодатели, заставаме с целия си авторитет зад искането за премахване на това несправедливо отношение към България и към българската икономика."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика