Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Задържаха трима за трафик на човешки органи в Косово

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата Русенският валия построил железница и болници, създал модерното земеделско стопанство Образцов чифлик

Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Кандидатите за мястото на Тереза Мей вече са петима

Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

КРИБ се срещна с посланици и дипломати на ЕС

Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се срещна с посланици и дипломати в България на страните от Европейския съюз.

Срещата се проведе ден след представянето на Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, който се превърна в основа на задълбочената дискусия между бизнеса и дипломатите.

„Днес подновяваме редовния обмен на мнения и виждания за текущото икономическо и социално-политическо развитие в България, инвестиционния климат и възможностите за бизнеса в контекста на европейските и трансатлантическите перспективи“, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

В срещата участваха посланиците в България на Германия, Дания, Ирландия, Румъния, Словакия, Холандия и Чехия, заместник-посланиците в България на Австрия, Великобритания, Испания и Полша, както и дипломати от посолствата в България на Италия и Франция. Присъстваха и ръководители на двустранни камари, членове на КРИБ – на Германо-българската индустриална и търговска камара, на Френско-българската търговска и индустриална камара и на Конфиндустрия България.

Реформата в образованието, въвеждането на дуалната система, липсата на подготвени кадри за бизнеса и начините за преодоляването на този проблем бяха сред основните теми на разговора. От страна на дипломатите бе поставен въпрос и относно ниските възнаграждения в някои сектори на икономиката. Председателят на КРИБ посочи, че в индустрията възнагражденията на инженерните и ИКТ кадри растат и там добрите специалисти могат да се реализират и да получат много добро възнаграждение. Кирил Домусчиев посочи сътрудничеството с университетите като добър пример в посока преодоляване липсата на подготвени кадри.

Друга основна тема в дискусията бяха възможностите пред чуждите инвеститори у нас и в тази връзка преодоляването на административните пречки пред тях. От името на Управителния съвет Кирил Домусчиев заяви пред посланиците готовност КРИБ да оказва пълна информационна подкрепа на новопристигнали инвеститори или такива с бъдещи намерения в зависимост от спецификата на икономическите им дейности. „Ако имате инвеститори от вашите държави – КРИБ е насреща“, каза той. „Ние можем да се срещнем с тях, да ги посъветваме, но най-големият проблем за тях ще бъде да намерят нужните им работници.“

На въпрос от дипломатите във връзка с правосъдната система, противодействието на корупцията и мерките, които се предприемат, от страна на КРИБ бе заявено, че устойчиво е поставено началото на борбата с корупцията във всичките й разновидности, част от което са и извършените арести. Посочено бе, че мерките са в правилна посоки и бизнесът очаква това да бъде част от устойчиви и целенасочени действия на правителството като за бизнеса това е добре, защото се осветлява сивата икономика, слага се край на черната икономика, което пряко се отразява на светлия бизнес, който членува в КРИБ.

На въпрос от дипломатите относно приемането на еврото за национална валута и дали правителството прави необходимото за приемането на България в еврозоната, изпълнителният директор на КРИБ посл. Евгений Иванов отговори, че има редовен обмен на мнения с представители на правителството в лицето на министъра на финансите, министерство на икономиката и други компетентни ведомства, които конфедерацията счита за основни двигатели за изпълнението на този главен приоритет, който КРИБ си е поставил. „Можем да кажем, че дори оказваме необходимия натиск, за да не спира процесът и да бъдат изпълнявани поетите от България ангажименти за покриването на абсолютно всички критерии“, каза посл. Иванов. „За нас влизането в еврозоната няма алтернатива и в момента считаме, че правителството прави всичко необходимо тази задача да бъде изпълнена. Същото се отнася и за приемането на България в Шенген“.

В края на срещата беше постигната договореност диалогът между КРИБ и дипломатите в България да продължи на всеки шест месеца.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. По данни от КГБ, на срещата преЦедателят на КРИБ гус’ин Свински (на турски „домус“ означава „свиня“) си избирал на кого да предостави за безвъзмездно ползуване останалите му няколко апартаментчета от по 180 кв.м., подобни на този, дето го е дал за „безвъзмездно“ ползуване на финансовия министЕр Влади-то Горанов.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.