Криза за първолаци, 18 хил. по-малко за 2 години

През следващата учебна година в 160-те училища в София ще има места за всички първолаци. Снимка: Булфото

160 училища в София търсят кандидат-първокласници

В повечето градове работи електронна система

С 18 000 намалели първолаците у нас за две години. През учебната 2017/2018-а те са 75 465, а за учебната 2018/2019 година прогнозните данни на Министерството на образованието и науката сочат, че ще са около 57 190.

Това е абсолютният минимум кандидат-първокласници за последните 12 години. Предишният отрицателен рекорд е бил през 2009/2010 г., когато децата са 59 596, показва проучване на „Труд” за периода в данни на НСИ и МОН.

Тенденцията първокласниците да намаляват потвърдиха пред „Труд” от Столичната община, както и от Регионалното управление по образование – София-град. Миналата година в София е имало 12 045 първокласници, съобщи Десислава Петрова от РУО София-град. Тя допълни, че тази година се очаква да са по-малко с около 200-300, защото по данни на НСИ през 2013 г. в столицата са се родили 516 деца по-малко от тези през 2012 г. „Броят на местата в общинските и държавните училища е достатъчен да поеме тези ученици”, посочи тя.

Така около 160 школа в София ще търсят първолаци. Тази година бяха променени правилата за прием, за да могат братя и сестри да попадат по-лесно заедно в училищата. „Миналата година не всички деца успяха да намерят място в училището, където учат по-големите им братя и сестри. Сега изменението е записано в Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование - кандидат-първокласниците с братя и сестри до 12-годишна възраст в желаното училище попадат в първа група. Това е групата, която носи най-голямо предимство, тъй като директорите, когато извършват прием и класиране на децата в училището, започват с първа група и когато се изчерпат свободните места за деца от тази нея, се преминава към останалите групи и критерии”, обясни пред „Труд” началникът на дирекция „Образование” в Столичната община Мария Минчева.

В настоящата кампания това условие става толкова важно, колкото един от родителите да има адрес в района на желаното училище от поне 3 години.

„Обявяването на свободните места е ангажимент на директорите. Всеки родител от 15 април до 15 май може да отиде в желаните от него училище и да подаде заявление за прием на детето. Няма ограничение за броя на училищата”, каза Минчева.

Столицата за разлика от другите големи градове все още няма електронна система за прием. От Общината очакват обществена поръчка за нужния софтуер, който може да бъде факт най-рано догодина.

 

Юлиян Петров, синдикат „Образование”:

Системата не е идеална, но е приложима

Системата за прием на първокласници е приложима и добра. Не е идеална, но този вид на пренареждане на групите е добро като структуриране на правила. Това заяви пред „Труд“ председателят на Синдикат „Образование“ Юлиян Петров.

По думите му системата е спокойна и все още няма проблеми. Въпреки че на някои от родителите не им допада критерият брат и сестра в желаното училище да има най-голяма тежест, според анализа на синдиката, групите, които се въвеждат, са добро решение.

 

Красимир Вълчев, министър на образованието:

Учителят е най-важен в процеса на обучение

Включването и задържането на децата и учениците още от най-ранна възраст е предизвикателство. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев на посещение в Русе. Според него именно ранното обхващане на децата гарантира успеха по време на по-нататъшното им обучение.

В процеса на обучение от първостепенна важност е учителят, изтъкна той. Според него това е една от малкото професии, която ще съществува независимо от настъпващите промени на дигиталното бъдеще.

 

Обновяват 92 класни стаи в Бургас

Нови антибактериални настилки, чинове и LED осветление

Преподаватели обсъждат нови форми на обучение за най-малките

Мария Кехайова,

Труд Бургас

Община Бургас първа в страната организира електронен прием в първи клас, което е голямо улеснение за родителите при кандидатстването. Бургас е и първият град у нас, който по инициатива на кмета Димитър Николов, въведе през 2016 година изучаването на английски език в програмата за първи клас.

Прием на деца в I клас се извършва по електронен път или с регистриране в електронната система в едно от желаните от родителите учебни заведения. Заявления за постъпване в учебните заведения се подават от 13.05.2019 г. до 23.05.2019 г.

Обявяването на резултатите с приетите деца от първо класиране се извършва на 03.06.2019 г. на електронната страница за прием и на видно място в съответното учебно заведение.

Вече започва и същинската реализация на проекта „Първокласно начало", който тази есен ще предложи изцяло нови класни стаи за първолаците в абсолютно всички бургаски училища - от това в най-малкото село в общината до най-голямото градско. Пълна промяна ще претърпят общо 92 класни стаи.

Първокласниците, които ще пристъпят училищния праг наесен, ще учат в класни стаи с нови антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, нови единични чинове, които могат да се конфигурират по различен начин, нови интерактивни дъски с възможности за използване на електронни учебници и електронен дневник.

Освен обновяването на материалната база, не по-маловажно е въвеждането на новите форми на работа в първи клас. През април вече се проведе първото обучение на 50 учители за работа с нови технологии и методики за обучение. През лятото предстои още едно.

За да извлече най-доброто от опита на бургаските учители и да го съчетае с нови идеи, Община Бургас организира по проекта „Първокласно начало“ голяма конференция на 14-15 юни.

 

Стартът е на 28 май

За първи път целодневно обучение за всички във Варна

Над 3400 деца в 37 школа

Даниела Фархи,

Труд Варна

Електронният прием на първолаци за следващата учебна година ще започне във Варна на 28 май, съобщиха от общинската дирекция „Образование и младежки дейности”. Очаква се 37-те общински училища във Варна да приемат над 3400 първокласници. За първи път тази година за всички най-малки ученици е организирано целодневно обучение. Досега такова нямаше в част от учебните заведения и се налагаше родителите да плащат по 250-300 лв. месечно за частни занимални.

Системата от правила ще бъде променена, като освен децата, живеещи над 3 г. в района на дадено училище, в първа група ще бъдат включени и тези, чиито каки и батковци до 12 г. посещават желаното учебно заведение. След тях ще се класират кандидатите с адресна регистрация от 1 до 3 г., а живеещите в района на дадено школо по-малко от 1 г. остават в трета група. Ако броят на класираните надвишава обявените места, ще важат допълнителни бонуси.

С предимство ще се ползват завършилите подготвителни групи в училището, децата, чиито братя и сестри над 12 г. учат там, страдащите от трайни увреждания, сираците, полусираците и децата от многодетни семейства. Родителите ще могат да подредят листа от максимум 10 училища по свои избор и да ги регистрират от 28 май до 1 юни.

Първото класиране ще е на 5 юни, а електронният прием ще приключи с трето класиране на 21 юни. Ако след тази дата има незаписани деца, те ще се приемат директно в училищата, където са останали свободни места. Промените в системата за електронен прием бяха одобрени от ресорната комисия към общинския съвет и предстои да бъдат гласувани на сесия.

 

Нови критерии и допълнителни точки в Пловдив

Кака и батко в желаното училище - жокер в класирането

Ваня Недялкова,

Труд Пловдив

Брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в желаното от първолака училище, му осигуряват предимство при кандидатстването. Това е един от новите критерии в Наредбата за прием на децата в първи клас, гласувана от общинските съветници на Пловдив на 13 март.

Принципно най-голямо предимство осигурява адресната регистрация в района на училището, направена преди повече от 3 години, като няма значение дали става дума за настоящ или постоянен адрес. По новите правила обаче кандидат-първокласниците с кака или батко в същото училище се приравняват по точки с децата с адресна регистрация в района на училището повече от 3 години.

Предимство имат и 7-годишните от семейства с повече от две деца до 18-годишна възраст. Осиновените и децата, настанени в приемни семейства, пък могат да ползват адресната регистрация на своите осиновители или приемни майки и татковци.

Анализите на данните от кампаниите по приема през 2017 и 2018 година показват, че в около 75% от училищата са класирани всички деца, пожелали това, независимо от точките, които са събрали.

Коментари

Задължително поле