Криминалисти оттърваха Търново от две върлуващи банди ловки апаши

Зад решетките са Мечката, Куция и Пацо

Криминалисти са разбили две банди ловки апаши, които посред бял ден нахлували в жилища във Велико Търново и задигали ценности. Върлуващите групи от бивши затворници са от София и Сливница, но са действали на територията на старата столица.

Преди два дни при успешно реализирана спецоперация са заловени трима извършители на две домови кражби. Във вторник били получени сигнали за разбити и обрани по сходен начин апартаменти във Велико Търново. Незабавно била организирана и проведена полицейска акция и около 14 часа злосторниците били причакани и заловени на главен път София-Варна край великотърновското село Момин сбор. Престъпното трио било с лек автомобил Форд "Фокус", с който гастрольорите се оттегляли с плячката към София.

"От 2-3 седмици групата бе наблюдавана. При претърсване на колата в тайник са открити отнетите от двете жилища пари-640 израелски шекела и 2000 лв, златни накити и метална каса със законно притежаван пистолет и патрони", съобщи директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

Полицай № 1 на Велико Търново обясни, че задържаните лица са с богати криминални досиета. В ареста са 48-годишният Б.Б.-Мечката, 39-годишният Л.Н.-Куция и двамата от София, както и 45-годишният им авер П.И.-Пацо от Сливница. Мечката е с 5 криминални и 3 съдебни регистрации, Куция е с 11 криминални и 4 съдебни регистрации, а П.И. е рекордьор с 31 киминални регистрации от 1990 до 2017 година. Осъждани са предимно за кражби.

"При претърсване на адресите им в София и Сливница са открити и иззети множество приспособления за разбиване и отключване на каси, брави, секрети. Намерени са и технически устройства за заглушаване на охранителни системи. Едното от лицата не за първи път отнема оръжие", информира старши комисар Машов.

Той съобщи още, че на 30 май е имало и подобен случай, когато великотърновските криминалисти са заловили други двама софиянци, които били автори на домови кражби. Задържаните И.С и А.С. са с мерки за неотклонение "задържане под стража".

"И двете банди тормозеха търновци, но след доброто взаимодействие между полиция, съд и прокуратура, вече са неутрализирани. Хвърлен беше доста труд за залавянето им. Ловките извършители първо правели огледи, после нахлували в набелязаните жилища посред бял ден за времето между 8 и 11 часа, докато стопаните са на работа. После бързо се оттегляли към София. Тепърва ще се уточнява дали има и други посегателства, които са дело на двете банди и дали са имали връзки и с местния контингент", уточни старши комисар Димитър Машов.

Наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура във Велико Търново Ивайло Иванов пък допълни, че на Мечката, Куция и Пацо са с повдигнати обвинения по чл.196 от НК за кражби при опасен рецидив.

"Изготвено е и е внесено в съда предложение от прокуратурата за постановяване на постоянен арест за тримата извършители. Предстоят сложни експертизи по иззетите веществени доказателства и най-вече на откритата техническата апаратура за изваждане от строя на охранителните системи", допълни прокурор Ивайло Иванов.

Коментари

Задължително поле