Криминалисти от Горна Оряховица спипаха ало измамници

Криминалисти от Горна Оряховица разкриха телефонна измама  по схемата „пари за лечение на близък” . При извършеното  разследване е установено, че на 24 август по обяд на домашен и мобилен телефон на 72-годишна жена от железничарския град  са получени множество телефонни обаждания от непознати. Мошениците се представяли пред бабата като нейната дъщерята  и като лекари. Двамата измамници си преправяли гласовете като женски и се назовали пред старицата като д-р Христов и д-р Николов.

Мнимите медици обяснили на жената, че дъщеря й е тежко болна от свински грип. За да бъде спасен живота й  спешно трябвало да се закупят 4 ваксини, на стойност 1380 лева всяка. В последствие възрастната жена предала на непознат мъж всичките си налични пари, които възлизали на 1500 лева. Малко след това разбрала, че е станала жертва на престъпление и уведомила полицията.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия, криминалистите разкрили, че 25-годишния Иван  И. от град Левски е  разговориял с потърпевшата от името на дъщерята и лекар, а след това се е срещнал с жената и е взел парите. В някои от разговорите участие е взел и 33-годишният му братовчет Милан М. от Горна Оряховица, който е известен на полицията и осъждан.

Оказало се още, че същия ден двамата роднини провели близо стотина разговора на произволно избрани телефони, но само баба Денка от Горна Оряховица паднала в клопката им. След като били арестувани, те обещали, че ще върнат на старицата  плячката, която свили от нея.

Двамата са били задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. След доклад на материалите в прокуратурата те са привлечени в качеството на обвиняеми. Работата по случая продължава.

Коментари

Задължително поле