Уволниха директорка заради скандална торта (обзор)

Теменужка Петкова: Финализирахме успешно всички енергийни досиета, заложени в програмата на българското председателство

Франция на осминафинал след исторически гол

Григор пак се даде на Джокович

Турция получи първите американски изтребители Ф-35

Дните с мръсен въздух намаляха със 100 Предложение: Екотаксата на колите да бъде премахната

Ученици издават книжка след вълнуваща екскурзия в Плиска и Мадара

50 млн. лв. за ремонт на вертолетите Средствата са нужни за две години

Еманюел Макрон: Популизмът се разпространява като болест из Европа, европейците трябва да й се противопоставят

Борисов очаква тежка среща за мигрантите (обзор) Кризата с бежанците отнесе цели системи, каза премиерът

Екатерина Захариева: Европа не може да приеме всички африканци, които не виждат перспектива

ДАНС пази 5 г. данни за полетите ни Глобата е между 3 и 8 хил. лв.

Над един милион зрители са гледали на живо мачове от Мондиал 2018

Лиляна Павлова: Европа не иска търговска война, но ще отговори реципрочно на мерките, предприети от партньорите

Бирата може да остане без мехурчета заради недостиг на въглероден диоксид

Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Разкопките в Пловдив продължават Снимка: „Под тепето“

Криминалната история отпреди около 1800 години, излязла при спасителни археологически разкопки до южната страната на тунела под митрополията в Пловдив, се заплита. Близо до останките от прободеното в гърдите от стрела дете, за което се писа доста, бяха открити два трупа на по-възрастни хора.

Антропологът Стайко Стайков по зъбите определи, че детето е било на възраст между 4 и 6 години. По същия начин установил, че единият от възрастните е бил на около 17 години. По китките на скелета имало нежни гривни и затова археолозите преценили, че това е било най-вероятно жена. Третият скелет е толкова обгорял, че не можело на този етап от проучванията да се прецени какъв е бил полът му. По-възрастните вероятно са посечени. Засега е рано да се правят заключения, тъй като костите са силно увредени от пожара след убийството и е нужен допълнителен анализ.

„Двамата очевидно са се опитвали да избягат от нападателите си с домашните си съкровища. Но не са успели. Единият, предполагам таткото, е държал няколко монети. А другият, вероятно майката – невероятно красива малка статуетка. Предполагаме, че е на Афродита“, каза за Под тепето ръководителят на археологическия обект Елена Божинова. Тя и екипът й, който работи на терен, са на мнение, че тройното убийство и опожаряването на жилищната сграда на семейството се е случило при голямото готско нападение над Филипопол през 251 г., когато градът е почти напълно изпепелен.

„Често попадаме на опожарени сгради от този период. Но изключително рядко – на открити човешки останки и подобен сюжет. Хората тук просто не са успели да избягат и да се спасят“, допълва Елена Божинова. Тя отново подчертава, че обектът, върху който работят от близо месец, е изключителен. След откритите главна улица и фрагменти от гигантска арка, бяха намерени и основите й, които категорично доказват, че този портален градеж е бил огромен по мащаб. Представлявал е малка триумфална арка. Основите й са дори под нивото на античната главна улица, която е водила към Източната порта.

Надяваме се да датираме с прецизност всички структури, след като бъдат обработени и реставрирани откритите на обекта монети и керамика. Намерихме 280 монети, без да броим колективната монетна находка у една от човешките останки“, допълни Елена Божинова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.