Обезщетения само за изрядни фермери

Андрей Райчев: Главният прокурор удари най-силната бизнес империя в страната

Кола блъсна майка с бебе в количка на пешеходна пътека в София

Разходите за здраве увеличени с 44 на сто Живеем с 590 лв. на месец

Близките на Криси искат присъдата за убиеца да остане без промяна Мирно бдение преди заседанието на Апелативния съд в Бургас

ВМРО изкарват вандалите от гробищните паркове

Дават повече пари за кардиохирургия

Електронните търгове свалят цените на лекарствата

ВМА: Двамата български студенти, завърнали се от Китай, нямат коронавирус Изписани са от болницата

АПИ: 690 превозни средства са засечени без електронни винетки днес до 17 ч.

Министерството на правосъдието изпрати до ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков

Електротабло предизвика пожар на Орлов мост

Газова бутилка се взриви в Поморие Пенсионерка се отърва на косъм

Неми филми и музика на живо в кино „Влайкова” Показват класически ленти от Германия

Само за 90 минути: Нови 42 хил. лева от феновете на „Левски“

Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Криминалната история отпреди около 1800 години, излязла при спасителни археологически разкопки до южната страната на тунела под митрополията в Пловдив, се заплита. Близо до останките от прободеното в гърдите от стрела дете, за което се писа доста, бяха открити два трупа на по-възрастни хора.

Антропологът Стайко Стайков по зъбите определи, че детето е било на възраст между 4 и 6 години. По същия начин установил, че единият от възрастните е бил на около 17 години. По китките на скелета имало нежни гривни и затова археолозите преценили, че това е било най-вероятно жена. Третият скелет е толкова обгорял, че не можело на този етап от проучванията да се прецени какъв е бил полът му. По-възрастните вероятно са посечени. Засега е рано да се правят заключения, тъй като костите са силно увредени от пожара след убийството и е нужен допълнителен анализ.

„Двамата очевидно са се опитвали да избягат от нападателите си с домашните си съкровища. Но не са успели. Единият, предполагам таткото, е държал няколко монети. А другият, вероятно майката – невероятно красива малка статуетка. Предполагаме, че е на Афродита“, каза за Под тепето ръководителят на археологическия обект Елена Божинова. Тя и екипът й, който работи на терен, са на мнение, че тройното убийство и опожаряването на жилищната сграда на семейството се е случило при голямото готско нападение над Филипопол през 251 г., когато градът е почти напълно изпепелен.

„Често попадаме на опожарени сгради от този период. Но изключително рядко – на открити човешки останки и подобен сюжет. Хората тук просто не са успели да избягат и да се спасят“, допълва Елена Божинова. Тя отново подчертава, че обектът, върху който работят от близо месец, е изключителен. След откритите главна улица и фрагменти от гигантска арка, бяха намерени и основите й, които категорично доказват, че този портален градеж е бил огромен по мащаб. Представлявал е малка триумфална арка. Основите й са дори под нивото на античната главна улица, която е водила към Източната порта.

Надяваме се да датираме с прецизност всички структури, след като бъдат обработени и реставрирани откритите на обекта монети и керамика. Намерихме 280 монети, без да броим колективната монетна находка у една от човешките останки“, допълни Елена Божинова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.