Кристалина Георгиева сменя първия заместник-директор на МВФ

Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева днес предприе първата голяма кадрова промяна, откакто оглави институцията през октомври миналата година, обявявайки, че нейният първи заместник Дейвид Липтън ще напусне в края на февруари, предаде Ройтерс.

От изявлението на МВФ става ясно, че оттеглянето на 66-годишния Липтън е в контекста на промените, които Георгиева прави в ръководния екип.

Американският икономист Дейвид Липтън заемаше поста от септември 2011 година, по-дълго от всеки друг първи заместник-управляващ директор на МВФ досега, отбелязват агенциите. Той ще си тръгне с 19 месеца преди официалния край на мандата през септември 2021 година.

Липтън, който често критикува търговската политика и митническите действия на президента на САЩ Доналд Тръмп, започва професионалната си кариера в МВФ през 1981 година.

"Вярвам в работата на Фонда", казва той в изявление и допълва: "Беше чест да работя тук".

Георгиева изтъква изключителния икономически опит и експертните познания на Липтън и отбелязва, че гледната му точка е допринесла за подобряване на точността в аналитичната работа на МВФ.

Световната институция информира, че търсенето на негов наследник ще започне скоро. По традиция Фондът се оглавява от европеец, докато пост номер две се заема от американец, тъй като САЩ са най-големият акционер в МВФ. Не е ясно дали Георгиева ще продължи традицията или ще избере представител на друга националност, посочва Ройтерс.

Заместник-управляващият директор на фонда и ръководител на административните му служби Карла Грасо също напуска МВФ, където работи от февруари 2015 година.

На 3 февруари стана известно, че и директорът на МВФ за Европа Пол Томсън, работещ за фонда от 37 години, се оттегля в края на юли.

Коментари

Задължително поле