Кристиан Костов - КрисФактор

Преди дни Кристиан Костов бе избран за българския представител на конкурса „Евровизия 2017“. На 11 май в Киев 17-годишният изпълнител ще изпее баладата Beautiful Mess. Тя е дело на творческия екип, „виновен“ за If love was a crime - хита, завоювал 4-то място на миналогодишната „Евровизия“.

Кристиан Костов, който вчера навърши 17 години, споделя, че участието му на “Евровизия” е най-големият подарък за рождения ден. “Новината, че съм избран да представям България на тази престижна сцена, ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко са големи сърцето, талантът и вдъхновението”, споделя Кристиан.

Той вече покорява сърцата на две държави с певческия си талант, откроил се е в две популярни музикални предавания и взема два класа едновременно в училище. Корените му са от две страни - България и Казахстан, откъдето са родителите му. Роден е на 15 март 2000 г., а вече е един от най-популярните поп изпълнители както в България, така и в Русия, където участва в предаването за деца таланти The Voice Kids и ментор му става победителят от “Евровизия 2008” Дима Билан. България пък полудява по Кристиан след явяването му в родния X-Factor.

Отличникът започва да се занимава с музика, когато е 6-годишен, а навършвайки 12, вече бил наясно, че ще стане певец. Когато е на 6 г., майка му го записва в музикалната школа в Москва “Непоседы”. Тя е руски еквивалент на българския “Бон-бон” и от нея са излезли имена на руската музикална сцена като tA.T.u. и Сергей Лазарев. Според Кристиан школата по-скоро приличала на казарма. “Ако закъснееш, те гонят, ако говориш на репетиция, получаваш лепенка на устата”, споделя той. “Казармата” му дала възможност да участва в множество концерти и го излекувала до голяма степен от вродената му притеснителност. Част от нея обаче е останала. Крис разказа пред БНТ колко се вълнува, че ще представи България пред милиони зрители на “Евровизия”: “Не съм робот и винаги се вълнувам. Мисля, че когато човек спре да изпитва тази емоция, това е краят на всичко и трябва да забрави за музиката”, обясни Кристиан.

През 2011 г. той напуска “казармата”, стартира солова кариера и започва да превзема Русия състезание по състезание. Става победител в Sound kids, финалист е в “Нова вълна за деца” и заема трето място на “Школа музыки”. Той спира дъха на зрителите с изпълненията си в предаването за деца таланти The Voice Kids.

Преди две години Крис е поканен да участва в големия финал на проекта на UNICEF #Imagine project. Събитието е обединявало личности като Одри Хепбърн, Дейвид Бекъм и Кати Пери. През 2014-а Кристиан е единственият, роден в Русия изпълнител, който е поканен на една сцена с личности като Йоко Оно и Хю Джакман.

През 2014-а той издава и първия си сингъл в Русия - “Слушай дождь”, който изпълнява пред 3000 души, представяйки и собствен танцов състав - KrisKrew.

На следващата година превзема и България, участвайки в четвъртия сезон на популярния риалити формат X-Factor. Там изпява по неповторим начин кавъри на песни на Джъстин Бийбър, Hozier и Бруно Марс.

Дебютният му сингъл у нас “Не си за мен” две седмици оглавява националната класация на най-излъчваните български песни в ефир.

Заедно с Pavell и Venci Venc' искат да купят самолет на мама, пък стана ясно от общото им парче “Вдигам Level”, което беше лидер в официалната класация 14 поредни седмици. Само за няколко месеца песента е гледана 6 млн. пъти в YouTube. Крис споделя, че за българското участие на “Евровизия” с представянето си миналата година Поли Генова е вдигнала много Level-а. “След Поли наистина има страх. Тя вдигна нивото много”, съзнава Кристиан. Собственото си отличникът смята да вдигне и учейки в престижния университет “Бъркли” в Америка, където вече е приет по документи.

Дует с Васил Найденов

През 2015 г. по време на участието си в X-Factor Кристиан Костов изпълни и обичаната от поколения българи песен на Васил Найденов “Болката отляво”. С кавъра си той впечатли самия Васил Найденов, който, очарован от изпълнението му, му предложи дует. “Готов съм да направя дует, ако има кой да създаде подходящия текст за нас”, сподели Васил Найденов, изразявайки адмирации към Кристиан, който тогава бе едва 15-годишен. Двамата заедно изпяха по време на предаването и “Сбогом, моя любов”.

ЗА НЕГО

Много е кадърен

Той е много кадърно момче, с много съвременно мислене. Млад човек, който определено има много голям усет към модерната музика, но и към класическата. Интелигентен е, което е много важно. Определено е можещ човек. Кадърен музикант. Пожелавам му успех и да донесе награда на България!

Васил Найденов

Най-необикновеното момче

Вярвам в Кристиан от момента, в който стъпи на сцената на X-Factor. Усетът му за музиката, способността да вълнува с гласа си, невероятната му работоспособност и издръжливост въпреки 17-те му години го правят най-необикновеното и талантливо момче, което съм срещала. Не съм сама в оценката си за него. Това е и причината един от най-талантливите авторски и продуцентски екипи в Европа да ни предложи именно Крис да изпее тази великолепна песен, с която да кандидатстваме в конкурса на БНТ за “Евровизия”. Комбинацията между Крис и песента е настръхваща и съм изключително щастлива, че българските и чуждите експерти, помогнали на БНТ да направи своя избор, са усетили това.

Успех, прекрасно момче!

Станислава (Саня) Армутлиева, управител на “Вирджиния Рекърдс”, компанията, която продуцира песните на Кристиан

Аз съм голям фен

на Кристиан

Аз съм голям фен на Кристиан още от Х-Factor. Смятам, че е наистина много талантлив и му желая успех на “Евровизия”. Харесва ми и песента, с която ще представи България на конкурса. Смятам, че изборът е супер.

Владимир Ампов,

Графа

Коментари

Задължително поле