Кристина - най-младият парфюмерист в света

От Кейптаун до София

За втори път е в родината на своите родители и е възхитена от София

На 20 години дъщерята на Даниела и Димо Куманов, създали първия в Африка музей на парфюмите, има собствена линия аромати

Бях дете с много таланти, а нашите искаха най-доброто за мен 

Първия си парфюм тя създава, когато е едва 17-годишна

На цели 16 хиляди километра от родината Куманови си остават големи патриоти

„София е прекрасна! И България много ми харесва“ - казва Кристина. African girl... Иначе не пропуска да подчертае, че е българка. Родена е в Кейптаун, ЮАР и е най-младият парфюмерист в света. На 20 години създава собствена линия аромати - "Le Grand secret" by Christina Kumanov. Интересното е, че красавицата с вид на модел съчетава изкуството на ароматите с изключително сериозна специалност - студентка е по международно право в Маастрихт, Нидерландия.

Криси е за втори път в родината на своите родители и е възхитена от София. Наслаждава се на разходката по „Витошка“ и на площада пред НДК; на гледката на красиво падащата вода на фонтаните, на отворените пространства, слънцето, приятния ветрец и усещането за свобода. А 30-те градуса жега са даже приятни за африканското момиче, свикнало на 45 градуса през лятото.

Израснала е в Кейптаун в семейството на двама емигранти - Даниела и Димо Куманов. „Бях дете с много таланти, а родителите ми искаха най-доброто за мен - да разгърна пълния си потенциал в много ранна възраст. Те бяха моето вдъхновение и движеща сила да стана това, което съм днес“, споделя с вълнение Кристина.

Тя е потомка на славни пловдивски родове, известни със своя търговски нюх, дух и предприемчивост. Димо е от стар казанлъшки род, неговите предци са изнасяли розово и лавандулово масло. Даниела пък е от род на собственици на една от най-големите български фабрики за оцет в Пловдив. Даниела и Димо създават първия в Африка музей на парфюмите и собствена линия аромати - „Kumanov Perfumery“.

Кристина помни първото си докосване до вълшебството на ароматите. Когато е на 9 години, е очарована от парфюма, на който ухае майка ѝ. Пита я какъв е този невероятен аромат, а Даниела я води в студиото и ѝ показва как го е създала.

Малката Кристина е очарована и това първо впечатление прелива в силна любов и страст. Майка ѝ пък открива, че Криси има изключително силен нос и нюх за ароматите, а тя започва да прекарва все повече време в парфюмерията.

Чувства се като малката откривателка на нови, уникални аромати, а Даниела я учи стъпка по стъпка как се създава уникален парфюм. Показва ѝ как трябва да записва добавянето на всяко милиграмче от определен аромат, защото иначе по-късно няма как да възпроизведе уникалното ухание. За парфюмния бизнес Даниела започва да я готви сериозно от 12-годишна, от VIII клас. Кристина помага на майка си през всички ваканции, а и всеки ден след училище.

Първия си парфюм тя създава, когато е едва 17-годишна. Даниела пояснява, че за да се създаде една линия, отнема много време. Трябва да се работи поне по 10 проекта - крем и серум за лице и по няколко мъжки и дамски парфюма. „Кристина летеше от Холандия до Кейптаун във всяко свободно време, по 4-5 пъти на година, за да работи по линията си аромати“, казва Даниела.

„Ако трябва да бъда честна, създаването на моята линия ми отне повече от три години - споделя Кристина. - Непрекъснато развивам нови идеи и комбинации от нови аромати, които откривам. Водещ аромат, който се откроява в повечето от моите творения, е прекрасният жасмин.“

Кристина свещенодейства в парфюмерията.

Как се приемат нейните аромати сред приятели, състуденти? „Не е възможно един парфюм да се хареса на всички, всеки си има свои почитатели, които наистина могат да оценят миризмата му. Новата ми серия парфюми определено предизвика любовта на всеки човек, на когото съм я показала досега, което е доста интересно“, споделя младата дама.

Когато е на 16-17 години, Кристина създава парфюм и за най-големия диамантен дилър в Африка - Шимански - „My Girl Light“. И днес Шимански продава парфюма на Кристина в свои магазини на Пето авеню в Ню Йорк.

„Първо трябваше да уточня каква беше цялата му идея зад аромата и какви нюанси и асоциации да предизвика и остави в съзнанието на потребителя - разказва Кристина. - Когато Шимански отговори на всички мои въпроси, аз знаех точно как да го създам и в края на процеса ароматът постигна всеки един от елементите, които той търсеше.“

Заедно с майка си Кристина създава парфюми за холивудски знаменитости и арабски принцеси, които посещават музея и парфюмерията. Идват президенти, посланици, принцове, принцеси, певци, артисти. А когато им се обадят и помолят да затворят за целия ден, разбират, че идва някоя много важна особа. „Настоящите ми любими парфюми са „Baccaret Rouge“ от „Maison Francis kurkdjian“, казва дамата.

Красивата и талантлива Кристина Куманов е „селебрити“ (известна личност) в ЮАР, канена е в много предавания на южноафриканската телевизия, за нея пишат в местната преса и в онлайн изданията. „Най-честият въпрос, който ми задават от медиите, е: „Откъде знаеш, че си добра в правенето на парфюм?“ Моят отговор е ясен: „Носът ми го казва“, смее се Кристина.

Амбициозната дама е завършила отново с отлични резултати втората си година от следването по международно право в Маастрихт. Не случайно е избрала този университет. Именно там е създаден „Договорът за Европейски съюз“ от 1992 г.
„Усещам в себе си сила и решителност и вярвам, че има нужда от хора като мен, които да се опитат да направят нашия свят по-добър и справедлив. Зодия Дева съм и добре структурираната аргументация е нещо естествено за мен“, обяснява Кристина. Допълнителна мотивация за отличните резултати на изпитите ѝ дава желанието да специализира с магистратура по наказателно право в университета в Барселона, Испания.

Маастрихт ѝ осигурява спокойствие и комфорт. Споделя, че живее в красив луксозен апартамент, но се е съсредоточила изцяло върху обучението си. Харесва ѝ, че в този град - международно средище - може да срещне интересни хора от целия свят. От Маастрихт тя използва всяко свободно време да обикаля Европа, към която принадлежи по наследство, но не познава.

В бъдеще Кристина Куманов ще се развива в две посоки - собствена компания за парфюми и втора - като адвокат по международно право. „Не мисля да се връщам за постоянно в Южна Африка, но с удоволствие ще посещавам често тази невероятно красива и екзотична страна. В момента смятам да се реализирам в Европа“, казва тя.

Кристина е горда със своите родители Даниела и Димо Куманов, които са уважавани и ценени в ЮАР, а брандът „Kumanov Perfumery“ е известен не само в страната, но и по целия свят. Създаденият от тях музей на парфюмите е първият в Африка и един от най-големите в света. Уникалното при този проект е, че към музея има парфюмерия, в която всеки посетител може да се потопи в чудния свят на уханията.

Идеята за музея е на Димо, който колекционира шишета за парфюми. Когато колекцията му достига около 5000 шишета, решава да подреди експонатите. Красивата величествена сграда на музея е сравнително нова, изградена в Cape Duch стил. Обзаведена е с много вкус.

В шкафове от масивно дърво е подредена уникалната колекция от над 6000 парфюмни шишета, като най-старите - египетските, са на 2-3 хиляди години. Има и финикийски, и римски шишета. Куманови притежават и една от най-големите колекции в света на шишетата „Лалик“, като едно от тях днес се продава за 25-30 хиляди долара.

Пресичайки улицата, всеки посетител се озовава в царството на ароматите. Парфюмерията е в стара 250-годишна сграда във викториански стил. Около нея, в красива градина е разположена арт галерия на открито - десетки скулптури на най-известните южноафрикански творци, които се продават.

В красивия и изискан интериор на парфюмерията всеки гост може да си купи парфюми с марката „Kumanov parfumery“ или да бъде творец - сам да си създаде собствено ухание и крем и да си го отнесе вкъщи. Там гостите научават за процеса - от какви етапи се състои създаването на парфюма, какви масла се миксират, колко време трябва да престоят, как се пълнят в шишета, как се описват съставките...

В шкафове от масивно дърво е подредена уникалната колекция от над 6000 парфюмни шишета, някои на по 2-3 хиляди години.

И двете сгради се намират в градчето Франшук, френско предградие на Кейптаун. То е изградено в европейски стил и е хранителната и винената столица на целия континент Африка. Изключително скъпо е, както Монако в Европа.

На цели 16 хиляди километра от родината Куманови си остават големи патриоти. В музея си са отделили видно място на българското розово масло и разказват на своите посетители за родината си. Така са възпитали и Кристина.

„България е мястото, където е сърцето ми, тук се чувствам най-много у дома и най-спокойна. Богатата българска култура и духовност е като никоя друга. Природата, хората... Никога не мога да се наситя на красотата и уникалността им, особено на нашата невероятна кухня!“, споделя с вълнение младата българка, родена в Африка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл